Всички имаме коли, нали ?
disem - специалист
Като запален фен на американски автомобили, преди около две години реших да си купя нещо по-класическо. След дълго мислене реших че в категорията американски автомобили класиката винаги е била фул сайз купето. От там пък почна мислене какво точно да е това купе, каква марка, какъв модел. Няма да се спускам в мозъчните напъни и гимнастики през които минах. Само ще маркирам крайното решение - Шевролет Ел Камино.

http://en.wikipedia.org/wiki/Chevrolet_El_Camino

Започна се търсенето на конкретния автомобил. Оказа се че в България няма и никога не е имало такъв. В Европа бяха много малко и бяха или в окаяно състояние или на цената на теглото им в злато. Почти се бях отчаял когато попаднах на обява е Е-бей. Колата изглеждаше добре и пишеше че е тотално реставрирана. Хвърлих в люто наддаване. За съжаление ме надцакаха в последните секунди на търга. Тъкмо бях изпаднал в депресия няколко дни след това когато получих мейл от собственника на автомобила че спечелилия търга се отказал и аз мога да взема колата на цената до която бях стигнал в търга. С жената веднага запалихме самолета и газ до Англия. Кацнахме в Мачестър и от там с влак стигнахме в някакво село на май...си гъ.... Там ни посрещна собственика и ни закара при колата. Като я видах ми прилоша. Наложи се жена ми да ме прикрепя да не падна. Пълното реставриране се състоеше в нова боя. Дотам! И какво? Бяхме на края на света без билети за връщане и с платени такси за фериботи. Оттеглихме се в едно кафе на спешно съвещание. След дълги дебати взехме решение да рискуваме и да тръгваме с "нещото". Разделихме се с дебела пачка пари, припалихме варела и потеглихме. Сега осъзнах защо аз бях "късметлията".
Няма да спирам на премеждията по пътя. Ще кажа само че се добрахме до България. По пътя колата определено впечатляваше всички. Навсякъде се спираха да я гледат и снимат. Външно наистина изглеждаше добре с новата си боя.

Първа спирка в Белгия:
Прикачен файл:
IMG101.jpg
След пристигането и регистрирането в КАТ се започна истинската реставрация:
Прикачен файл:
1CSEw9-256-resize.jpg
1CSEw9-256-resize.jpg (74.99 KиБ) Видяна 7637 пъти
Прикачен файл:
1cmrmi-256-resize.jpg
Двигател:
Прикачен файл:
1QQ75r-256-resize.jpg
Прикачен файл:
1nZAiS-256-resize.jpg
disem - специалист
И всякакви други дреболии. И така две години:
Прикачен файл:
1DQvvi-256-resize.jpg
Прикачен файл:
1HOkJJ-256-resize.jpg
Прикачен файл:
1szau9-256-resize.jpg
1szau9-256-resize.jpg (82.6 KиБ) Видяна 7637 пъти
Прикачен файл:
2iQE9-256-resize.jpg
Прикачен файл:
hhs9J-256-resize.jpg
disem - специалист
Прикачен файл:
0fec50f2ac453c08.jpg
Прикачен файл:
1f27c16ef5c9517d.jpg
Прикачен файл:
1RjEti-256.jpg
Прикачен файл:
1vzxSr-256.jpg
Прикачен файл:
128a281174acfcc2.jpg
disem - специалист
След много часове и дни. Вече сме близо до финала:
Прикачен файл:
IMG516a.jpg
Прикачен файл:
IMG521.jpg
Прикачен файл:
IMG529a.jpg
Прикачен файл:
IMG533a.jpg
Прикачен файл:
DSC00823.JPG
disem - специалист
И вече сме в движение:

Прикачен файл:
DSC00814.JPG
Прикачен файл:
DSC00818.JPG
Прикачен файл:
DSC00820.JPG
Прикачен файл:
DSC00846.JPG
Прикачен файл:
DSC00841.JPG
disem - специалист
И накрая малко данни за колата::

Ел Камино 1976 година, четвърта генерация
Двигател V8, 5700 кубика, 350 к.с.
Автоматична скоростна кутия с 3 предавки
Както е видно от снимките, купето е монтирано върху стоманена рама.
Разхода на гориво при докарването от Англия беше 13/100 при внимателно каране.
Четирикамерен карбуратор с ръчен смукач.
shotik - майстор
Приключението ти е наистина голямо !
Все пак ,добре е ,че си с възможност да имаш къде да работиш и желание да я направиш и караш.
Какво е покритието на пода на третата снимка ?
От какво са тези бели ленти ,залепени на дъното на колата и за изолация ли са на 18 снимка ?
Пожелавам ти безаварийно ползване на колата !
gogo1113 - специалист
Колега, браво за търпението и многото часове труд. Пожелавам ти да надмине очакванията ти!

Тема "Реставриране на ретро автомобил - история в снимки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: