• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
Dimonrb написа:
2v6 написа:
...
Не може ли датчика за въздух да го монтираш някъде и да си регулира температурата поне в една стая :?:
Абе и на мен не ми е много ясно, ама предполагам, че за да имаш независимост на отопляваните стаи. А ми се струва, че преработвайки въздушна система към водна е по-добре да контролираш реагента който топли отколкото резултата от него. В противен случай системата би била много инертна и ще се напъва да работи на пълна мощност докато не стане примерно 22 градуса в стаята от която черпиш информация дори и да не ти е необходимо водата да е загрята на 60 градуса. О там според мен ще и падне и КОП-а :?
А така - сам го казваш: "ще се напъва да работи на пълна мощност докато не стане примерно 22 градуса в стаята ". Щом ще работи на пълна мощност, означава че ще загрее по-бързо стаите :idea: Бързо загряване - слаба инертност, бавно загряване - силна инертност. Дори ако си задал ниска температура на водата може да се получи незагряване в стаите :!:
Обратно - ако си задал висока температура за водата, а в стаята е топло ще се получи и в твоя случай нисък КОП :idea:
Да не говорим, че с регулиране на температурата на водата при топло време през деня компресора ще включва-изключва без да има нужда - защо ти е този разход на ток :?:

Ако датчика се сложи в една стая, останалите стаи си остават с независимо регулиране чрез термостатните глави на радиаторите. Необходимо е само в стаята с датчика да се направи първоначална ръчна настройка на дебита през радиатора, така че да стига за другите стаи.

А какво по-хубаво от това, да си щракнеш на дистанционното примерно 22 градуса примерно в дневната и регулирането на тези 22 градуса да е плавно с помощта на електрониката?
Как става при теб регулирането на температурата в отделните стаи?
Dimonrb - специалист
2v6 написа:
Dimonrb написа:
2v6 написа:
...
Не може ли датчика за въздух да го монтираш някъде и да си регулира температурата поне в една стая :?:
Абе и на мен не ми е много ясно, ама предполагам, че за да имаш независимост на отопляваните стаи. А ми се струва, че преработвайки въздушна система към водна е по-добре да контролираш реагента който топли отколкото резултата от него. В противен случай системата би била много инертна и ще се напъва да работи на пълна мощност докато не стане примерно 22 градуса в стаята от която черпиш информация дори и да не ти е необходимо водата да е загрята на 60 градуса. О там според мен ще и падне и КОП-а :?
А така - сам го казваш: "ще се напъва да работи на пълна мощност докато не стане примерно 22 градуса в стаята ". Щом ще работи на пълна мощност, означава че ще загрее по-бързо стаите :idea: Бързо загряване - слаба инертност, бавно загряване - силна инертност. Дори ако си задал ниска температура на водата може да се получи незагряване в стаите :!:
Обратно - ако си задал висока температура за водата, а в стаята е топло ще се получи и в твоя случай нисък КОП :idea:
Да не говорим, че с регулиране на температурата на водата при топло време през деня компресора ще включва-изключва без да има нужда - защо ти е този разход на ток :?:

Ако датчика се сложи в една стая, останалите стаи си остават с независимо регулиране чрез термостатните глави на радиаторите. Необходимо е само в стаята с датчика да се направи първоначална ръчна настройка на дебита през радиатора, така че да стига за другите стаи.

А какво по-хубаво от това, да си щракнеш на дистанционното примерно 22 градуса примерно в дневната и регулирането на тези 22 градуса да е плавно с помощта на електрониката?
Как става при теб регулирането на температурата в отделните стаи?
С термоглави съм на всички радиатори, и единствения ми вариант за реглаж на дебита е от кранчето на парното. Ама така обяснено направо ме засили да местя датчика в хола :)
filmatoplo - майстор
Може да се направи по плавно да праща топла вода към радиаторите с 4пътен вентил така ще има кръг който винаги ще е с определена топлина , а кръга на радиаторите (конвекторите) може да се регулира вече по стайна температура.На малкия кръг на водата може да се сложи малък буфер -проби или изчисления могат да покажат колко литра -така компресора ще почива повече.Щото всеки взима 1 термопомпа и я свързва ей тъй към радиатори и готово , ама не е точно така .
2v6 - майстор
Dimonrb написа:
С термоглави съм на всички радиатори, и единствения ми вариант за реглаж на дебита е от кранчето на парното. Ама така обяснено направо ме засили да местя датчика в хола :)
Ръчното регулиране на максималния дебит през радиатора става чрез секретния кран (термостатната глава трябва да се остави на макс). Нямаш ли такива?
Другия вариант е да се махне термостатната глава и се завие капачката за ръчно регулиране :idea:
На тръбите при колекторите нямаш ли кранове?
STO-YAN - специалист
Здравейте.
Идеята на двата датчика е да управляват температурата на водата/топлоносителя/. По тези настройки, на датчиците, компресора тръгва, спира или намалява оборотите. При климатика се следи температурата на постъпващият във вътрешното тяло фреон, с така наречения "тръбен" датчик./той се монтира на тялото на ТО-входящия фреон при ТП/.
Въздушният датчик при климатика отчита температурата на излизащият затоплен въздух. Когато от дистанционното се зададе
22*С/напр./ двата датчика кореспондират с електрониката и тя съответно командва компресора/във външното тяло/ и вентилатора/във вътрешното тяло/ като им променя режимите на работа. При ТП не се затопля въздух, а вода и поради тази причина "въздушният" датчик отчита температурата на връщащата се вода. Подава информация на електрониката и тя от своя страна управлява режима на работа на компресора.
Димо, моето мнение е да настроиш машината да работи максимално оптимално с "играта" с датчиците. Идеята е да работи
на най-ниски обороти компресора. Ако върнеш бойлера към системата, това ще ти е бонус-икономия. Фреоновата магистрала
трябва да е отлично изолирана. Водата в системата според мен е доста-само в глидерите е над 26 литра. Phoenix в неговата тема за ТП споделя, че в инсталацията му има около 15 литра вода и температурата в помещенията е добра. Той използва
по-малка ТП-18000 ВТU, което е около 5,5 киловата, а твоята е два пъти по-мощна. При по ниска температура на подаващата
вода работят само водните конвектори и после са панелните радиатори. Алуминиевите са лош компромис за ТП.
При твоята мощна машина си мисля, че може би един буферен съд ще изиграе положителна роля, но това могат да кажат
по-запознатите.
Това е моето неангажиращо мнение. Възхищавам ви се на теб /твориш по принуда/ и на Phoenix /напълно итусиазиран
самотворец в духа на "НАПРАВИ САМ/. Желая успех.
filmatoplo - майстор
Димо и Феникс от различни градове ли сте :? тоест дали е възможна визитация -смятам че проблемите ще се видят веднага .
Dimonrb - специалист
filmatoplo написа:
Димо и Феникс от различни градове ли сте :? тоест дали е възможна визитация -смятам че проблемите ще се видят веднага .
От напълно различни до колкото е възможно за България :) Аз съм от София а Феникс е от Варна.
Визитация при мен - винаги в удобно и за двамата време :partyman:
Dimonrb - специалист
STO-YAN написа:
/той се монтира на тялото на ТО-входящия фреон при ТП/
Сигурен ли си, че е на входящия а не на отработения, защото съм чувал че управлението на компресора си има таблица на съответствие и знае колко топлина подава. Ако това е вярно (не твърдя че съм прав, а само съм чувал), то тогава датчик на входа на ТО би бил ненужен.
Моля поправете ме ако греша, защото това би означавало, че живея в заблуда и съм сложил тръбния датчик на грешно място - в случая на тръбата връщаща фреона.
Благодаря предварително!
Dimonrb - специалист
2v6 написа:
Dimonrb написа:
Ръчното регулиране на максималния дебит през радиатора става чрез секретния кран (термостатната глава трябва да се остави на макс). Нямаш ли такива?
Другия вариант е да се махне термостатната глава и се завие капачката за ръчно регулиране :idea:
На тръбите при колекторите нямаш ли кранове?
При колекторите нямам, но на всеки рдиатор имам кран (може би секретен) сложен на изходящата тръба, която е по диагонал на входящата. Въпроса е какъв е метода на регулиране с тези кранчета? Просто въртиш докато направиш приемливо ниска температура на радиатора или...
lz1add - специалист
Целта на т.нар.секретни кранове е да изравниш по дебит отделните тела - респ.да ги накараш да греят/охлаждат/ ЕДНАКВО, независимо колко са отдалечени от помпата/демек.... какви са им хидравличните загуби/. Това трябва да е направено още при пускането на отоплителната инсталация в работа.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 28

Тема "Термопомпа Въздух-Вода от Vanko68 висок разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: