Най - вълнуващия въпрос зимно време.
оги179 - помощник
Здравейте! Нов съм в този много полезен за мен форум. Започнах изграждане на локално парно в новозастроена къща, която е на два етажа. От първия етаж ще отоплявам 50 кв. Втория етаж е 100 кв. заложил съм тръби PEX AL PEX Ф16 , като всеки радиатор е на отделен кръг. Първия етаж ще отоплявам с конвекторен радиатор 1бр., втория етаж имам хол 40кв. с три радиатора с по 17 глидера Н500, три стаи с по 15 кв. и радиатори с по 18 глидера Н500, антре 10кв. с радиатор 12 глидера Н500 , баня с радиатор 4 глидера Н 500 и бойлер 120л. смятам да горя само дърва т.к. ми излизат най евтино, не искам котел а някоя по мощна печка на дърва, която ще е в стая 30 кв. на първия етаж и не съм предвидил радиатор там. Височината на етажите ми е 2.6м. Всичките изчисления съм си ги направил с помоща на форума. Въпросите ми са:

1. Достатъчни ли са киловатите на радиаторите за всяка стая?
2. Кава печка и колко киловата да е водната и риза?
3. Отворена или затворена система?
4. Със или без трипътен вентил?

Благодаря предварително!

П.П. Kякъде в нета намерих печка Eкватор 6 на фирма Зоти която е с 38kw тръбна водна риза. Възможно ли е тази мощност да е реална?

Прикачен файл

fireplace2_8.jpg
fireplace2_8.jpg (7.5 KиБ) Видяна 11520 пъти
torbalan - Дървен философ
38 КВт за 150 кв. къща не е ли прекалено много?

и друго - ако ще се топлиш с твърдо гориво, защо не се огледаш за котел на пелети или поне такъв, на който по-късно може да се монтира пелетна горелка...
оги179 - помощник
По добре повече kw от колкото да не достигат, пък и не вярвам 38 kw на тази печка да са реални.Не искам котел т. к. стаята в която ще е ще се ползва за кухня и няма да е удачно да има котел в нея.
Искам също да попитам дали разтояние от 20м от колектор до радиатор не е множко.
оги179 - помощник
Хайде бе хора дайте някакви мнения!!!!!!!
първо - защо смяташ, че е по-добре да е повече, отколкото да не ти достигат?
смяташ ли, че тази печка ще може да работи с ниска мощност достатъчно ефективно?
защото през по-голямата част от сезона имаш нужда от много по-малка мощност...

и второ - не, разстоянието не е много, стига да си сложил тръбите в топлоизолация...
оги179 - помощник
Проблема е дали въпросната печка е с реални квт, каквито ги дават по каталог.
Тръбите ми са в гофрирана изолация.
гофрето не е изолация, ама както и да е...

ще разбереш дали са реални, след като я купиш и почнеш да я експлоатираш...

шанса тук някой да ползва точно тази печка не е голям :)
оги179 - помощник
Дайте идея за някоя друга печка с водна риза!

Тема "отопление на 150 кв. къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: