Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nik80 - специалист
СТЕПЕР щом не си мерил май всички въпроси отпадат, оптроните работят доста, но по закон на мърфи ще се зацапат веднъж в годината когато най много бързам, и питах за тези индуктивните в какви граници варира разстоянието на задействане при поредни опити

иначе за синхронизацията имах предвид, че винта под масата държи средата на шейната, и си мислех че левия и десния край ще мърдат, за това аз сложих верига от ляво и отдясно за да стои мирно на позиция, и да вдижи левия и десния край едновременно, за това питах дали си мерил колко се усуква, щото с два винта ще е най добре но скъпо.... веригата държи двата края но е малко еластична.... та къде е компромиса за да не се слагат 2 винта....
STEPER - специалист
nik80 написа:
иначе за синхронизацията имах предвид, че винта под масата държи средата на шейната, и си мислех че левия и десния край ще мърдат, за това аз сложих верига от ляво и отдясно за да стои мирно на позиция, и да вдижи левия и десния край едновременно, за това питах дали си мерил колко се усуква, щото с два винта ще е най добре но скъпо.... веригата държи двата края но е малко еластична.... та къде е компромиса за да не се слагат 2 винта....
Решението / а не компромиса за да не се слагат 2 винта/ е един по средата на шейната,но поставен на лагерна опора с плаващо захващане.Както тук http://www.exoror.com/B_SPRT.htm
А за да нямам посукване и мърдане /както казваш/ в двата края портала се движи по направляващите с по два линейни лагера на прът поставени на растояние 12 см. един от друг. По скоро портала би се посукал но не и каретата по Y.
Поздрави
nik80 - специалист
то е ясно че са 2 линейните лагери, но направляващата е дълга, без подпори а рамото голямо, ако някой ден имаш с какво да измериш сподели, примерно при някакъв опън само от едната страна, но няма значение сигурен съм че ще върши работа
също и в какви граници варира задействането индуктивните датчици, не съм имал възможност да тествам до сега, нито индуктивен датчик нито машина само с един винт в средата, работил съм на няколко машини с 2 вериги и на друга с 2 ремъка, почти няма разлика
просто съм любопитен като информация да ги знам тия неща, нищо важно
STEPER - специалист
Разбирасе.Нали за това е форума.
marian2784 - напреднал
Колеги може ли някой да ми ослужи с някоя книжчица за програмиране на цпу че не мога да намеря нищо на бг,може и на английски.Почнах работа в една фирма и ми трябва да си припомня нещата.Благодаря ви предварително.
nunep - специалист
STEPER, поздравления за машината =D>
Какво е междуосовото разстояние между напречните направляващи (определил си ги като ос X) ?
Като хванеш двигатела на ос Z и го натиснеш леко с ръка, Z супорта усуква ли се около ос X?
мерси!
marian2784 - напреднал
Благодаря минах от там .Иска ми се нещо като учебник за вуз или техникум,но от тук няма как да си го взема.
STEPER - специалист
nunep написа:
STEPER, поздравления за машината =D>
Какво е междуосовото разстояние между напречните направляващи (определил си ги като ос X) ?
Като хванеш двигатела на ос Z и го натиснеш леко с ръка, Z супорта усуква ли се около ос X?
мерси!
Благодаря за поздравленията.Форума ми е помогнал много за машината.
За X,Y и Z съм се ръководил от тази схема тук.Но това е много относително.Зависи как го завъртиш и откъде
го гледаш.
Междуосовото растояние е 8 см.Посукване няма около оста X при натоварване на Z.
Остта на двигателя по Z трябва да е точно по оста на лявата и дясна страница на портала /независимо от формата/
и продължава по средата на опората долу по Y. :)
Дано съм бил ясен.

Прикачен файл

4.jpg
4.jpg (23.31 KиБ) Видяна 4722 пъти
nik80 - специалист
не искам да ставам досаден, но в техниката няма дума "няма", винаги има, техническо чисто злато е 99.999% значи има и още нещо, за това и аз зададох 2 пъти един и същ въпрос но явно не съм бил ясен, не очаквам усукване 1 метър, по кято и да било от осите, говорим за усукване недоловимо за "на око" но оказващо влияние върху работата при промяна на натоварването, примерно фрезоване на плоска повърхност - там където инструмета излиза, натоварването рязко намаля, и последния преход ако не реже с цялата площ на инструмета се получава стъпало, и много други ситуации в които отклонения има, винаги има въпроса е колко, това не е критика за машинката, перфектна е, има отклонение,но това не я прави по малко перфектна

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: