• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
empaher - напреднал
Здравейте колеги ,от няколко години съм се захванал с вътрешно ремонтни дейности (чирак и каквото съм научил го правя и сам) и сега дойде време да си купя качествена маламашка за финната шпакловка(колор кит) това най-често използвам...когато се учех ми се получаваше с пъти по -добре отколкото сега.остават някакви много гадни следи ,купих си нова маламашка неръждавейка ама е китайче и ме съмнява ,че проблема е в нея(старата е крива от изпускане пък и бая квадрати е направила вече).Ако е много скъпа или трябва да се пази от надраскване новата и качествена маламашка мога да я поддържам и ползвам само за 2 ръка на колор кита,а предишните ръце да ги правя с по-стар или по-евтин инструмент....КАкто и ако намерите някъде теорирично как се пшрави шпакловката(как го пише в дебелите книги) ,иначе нещата са ми ясни ,но все пак искам да се обогатявам....Интересувам се само от магазини в София и ако има сайт да погледна за какво иде реч още по-добре..Тежестта на инструмента за мен съшо има значение!

Благодаря на всички ,който ще се включат!
vladimury - специалист
Виж в Сдружение Топливо, има едни с червени дръжки по 20 лева немски.
empaher - напреднал
гледах по стари теми и единственото което намерих е за фирмата маршалтаун(100% сбърках произношението) ама и 2те който излезнаха в каталога са за венецианска мазилка,стават ли за колоркит и заслужава ли си парите (около70лв) на мен не ми е за парите а искам да става хубаво(аз от шкуренето после ще си ги избия ) така ч парите не ме интересуват искам само хубав и качествен инструмент....за заместител на колор кит-а засега не съм се замислял ,ако има материал ,който е пак за финно шпакловане.

каква марка е тази немската и който е работил с нея да каже!
Dain - специалист
Хахахаха,те таа дебела книга,те таа маламашка,с те такава тежест,та да направиш перфектната шпакловка,след няколко години чиракуване.Требе си ръкааа за тая работа и усет,ако не ми верваш питай Илиян Илиев :-D .
tokuro40 - специалист
Dain е прав за ръката и усета, но има и друго... :) Аз се принудих да си направя маламашки от неръждаема стомана BL16, 0,5mm .А за заместител на колоркит може да ползваш "Шийтрок" зеления или на "Кнауф" F2 :!: .Успех :supz: :supz:
empaher - напреднал
за чикаруването съм съгласен ,то човек цял живот се учи и накрая умира ненаучен,питането тук е хубав инструмент за да съм сигурен ,че проблема си е в мене ....преди ми се получаваше с пъти по-добре шпакловката...искам да шкуря по-малко ...той и колегата дето ме е учил на тия неща когато ме е видял ,че бъркам винаги показва ,ама дето се вика и за да стана майстор трябва да стана по-добър от учителя си....досега няма клиенти където сме работили и да са били недоволни ,навсякъде е изпипано и направено,ама ако ми се получава по -добра шпакловката мога да си пестя труда поне с 1 ден за всеки обект ,който ден мога да ползвам да речеме за крайното почостване и т.н.
благодаря засега и чакам още отговори...

знам ,че цялото движение е от ръката ,ама на където и да въртя следите ме преследват( :Д) аз и затова се усъмних в инструмента.....Сега ми се върти в главата дали за 1ва ръка да не си купя една дълга (40-50см) маламашка за пълнене а за 2рата хубава (каквато ми препоръчате) и да видиме какво ще става.....
masterval - майстор
Най-често следи остават от старо кошче или попаднали боклучета в шпакловката.
Последна промяна от masterval на пет мар 25, 2011 10:34 pm, променено общо 1 път.
Илиян Илиев™ - майстор
Прав е Дайн за усета, но той идва след мерака, а като гледам ти имаш като за двама.

Аз работя с това. Същото като на снимката.
Изображение

Размер 480х120. Дебелина 0.5мм. По-дебел инструмент не става за шпакловка. Опитвал съм и с по-дълъг и с по-къс и с по-широк и с по-тесен. Това е точния инструмент за магьосници.

Това го ползвам за нанасяне и на първа и на втора и на трета та даже и на петдесета ръка. И го ползвам за заглаждане до постигане на стъклено гладки повърхности. Ако искаш гладка шпакловка трябва и за двете ръце един и същ инструмент.

Аз примерно като купя въпросното нещо го ползвам 20-30 до 50 квадратни метра всяка страна за нанасяне на материал с гранулометрия под 1,4мм. След това нанасяне на поне стотина квадрата материал с гранулометрия под 0.7мм. Чак тогава го ползвам за първа ръка на шпакловка, но само от едната страна. След 50-100 квадрата почваш и втора ръка със същата страна на инструмента.

Другата страна остава за нанасяне на материали с гранулометрия над 0,5мм. Демек едната страна си остава само за финна работа, а другата за малко по-груба, демек за подготовка преди шпакловане.

Естествено не е задължително да правиш всички тези упражнения, освен ако не искаш да шашардисаш някой и да му стане гадно колко грапава е станала стената след боядисване. :wink:

Ако имаш други въпроси питай.

п.п. По-хитрите начинаещи шпакловчици правят един номер за да не оставя следи инструмента(научили са го от по-опитните мързеливи) : - Слагаш парче плат на ъгълчето, хващаш с клещи и леко извиваш нагоре. Съвсем леко, колкото да не задира. Хващаш не повече от 2-3мм с клещите.
ralev - специалист
Аз съм доволен от българските PIK http://www.malamashka.com/plastering_tr ... x_400.html
а ако държиш да е Marshalltown http://www.marka2000.com/184-%D1%80%D1% ... %82%D0%B8/
Илиян Илиев™ - майстор
Всъщност това долното е моя инструмент. От предишната снимка са 14 сантиметрова ширина, не стават за шпакловка.
Стоманата е шведска, а не неръждавейка. Важно е да се знае. :wink:
Изображение
  • 1
  • 2

Тема "качествена маламашка?Къде?София?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: