Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
galia_ - специалист
Galski написа:
Единственото решение, което ми хрумва е свързано с повечко средства... за постигане на естетически издържана баня, разбира се.
Според мен мястото на тоал. чиния е до мивката - в момента мястото е отредено за тоалетка.
Но за да стои красиво там поставена тоал. чиния, то бих предложила да е от тези с вградено казанче, като се изгради една ниска стеничка от край до край на стената, на която се пада мивката. Естествено едно такова решение оскъпява малко банята, но пък стои много добре...
Също така, може би, не бих сложила готова душ кабина, а такава с прагче и стъклен параван. А нишата, която се оформя на мястото на сега поставената тоал. чиния е предостатъчна за шкаф или някакви етажерки за момичешки джунджурийки...
Така си мисля аз... дано сте ме разбрали, че обяснението ми не е от най-добрите в момента.
Но пак казвам, това е моят начин на мислене, аз поне така бих го замислила... Успех!

П.П. Даже сега съжалявам, че преди 3 години не можахме да осъществим у дома подобна идея (банята ни е със сходни на вашите размери), единствено по финансови причини. :(
да, мястото над тоалетната ще бъде с етажерки - мисля да наредя там рулата с розовите пухкави кърпи, някаква саксия с живо цвете, то си е естествено при такава ниша. в твоя вариант всъщност спестяваме тоалетката, което... ами, не ми се иска. струва ми се, че тя е най-хубавото на тази баня.
много ти благодаря за "включването", бих се вслушала в съвета ти да не се спирам на готова душ кабина, но какво значи прагче? изградено от тухли и облечено в плочки ли? пак ще трябва да връщам плочкаджията... :? но така е като не пуснах темата преди да почна ремонта, а по време на ремонта... по-добре късно, отколкото никога, де, ама....
galia_ - специалист
Emerald написа:
Има разбира се много по-удачни начини на разместване на всичко. И душ-кабината би станала просторна и всичко би се наредило много по-грамотно, но е свързано с местене на тоалетната, а това пък с доста главоболия и средства. :? Май е късно вече за обсъждане. :? Малко е клаустрофобично около тоалетната чиния, но е минималното достатъчно разстояние, а със стъклото на душ-кабината няма да стои толкова като дупка.
Някъде бях давала една схема на подобна форма баня с много оптимално разположение.

Плота да, имах впредвид да се вгради в него мивката, а конфигурацията на мебелите и чекмеджетата отдолу би било добре да се планира индивидуално, да си го спроектираш и дадеш да ти го изработят по поръчка. Да се разчита на готов модул който да ти пасне точно по размер...невъзможно. Всъщност, ако предположим, че мястото за таберетката е празно под плота, би могла вероятно да комбинираш два модула- един за под мивката и втори край кабината като между тях оставиш място за табуретка. :? Всичко това покриваш с единен плот. В този вариант може да поръчаш евентуално по точен размер само чекмедженце над табуретката ако решиш.

Да, мисля, че цялата стена огледална никак няма да ти излезне по-скъпо от две отделни огледала.
Принципно цената на огледалото се навърта по-скоро от рамката. Чисто огледало за лепене....абе що не се врътнеш до първата стъклария и да се поинтересуваш за тази площ колко ще ти излезне? :? Мисля, че си в заблуда относно цената. Поне при нас чисто огледало на площ не е скъпо.
все повече ми харесва идеята с целия плот!!! много ти благодаря за нея. и това да се откажа от готовите душ кабини - и ти, и галски ми го препоръчвате... гледах едни бани със стъклени тухлички и се чудя дали да не поставя този плот на стъклени тухли от страната на прозореца, след това още един поддържащ ред по средата на плота и накрая - направо изградена стена на душ кабината? колко трябва да е тази стеничка според теб в см.?
за осветлението - има прозорец и е светло през деня, луничките на тавана нали се допълват от осветлението над огледалата - една лампа над мивката и една над тоалетката. според мен ще е достатъчно светло...
за огледалната стена - огледалата, които съм харесала са кристални и със специално покритие и с отвори за вградено осветление. ако ги заменя с обикновени огледала и покрия цялата стена сигурно няма да излезе по-скъпо...
Emerald - модератор
ако ги заменя с обикновени огледала и покрия цялата стена сигурно няма да излезе по-скъпо...
И аз това казвам. Няма начин да е по-скъпо, а видът на цяла огледална стена ще е по-добър. Първо, избягваш надробяване на пространството и с това ефект на претрупаност, от който малкото помещение ще изглежда още по-малко. После, увеличаваш площта на огледалната повърхност за което дъщеря ти ще е много благодарна. Трето, тази стена просто визуално ще "изчезне", ще се разтопи в нищото и с влизането от вратата ще виждаш двойно по-широка баня. Помисли за такъв вариант!

Стъклени тухли под плота не ми допада.:? А и за какво са ти, нали целта е под него да се поберат шкафове за козметики, сешуари, преси за коси и тем подобни... :?

Колко би трябвало да е широчината на стеничката ми е трудно да кажа без програма където да се нанесе всичко в мащаб. Може да избереш широчината на плота и от него да се отблъснеш за изчисляване на стеничките. Трябва в същото време да се види достатъчно ли просторно място остава за кабината. При възможност, бих направила плота колкото се може по-тесен, макар мивката да излиза извън рамките му. :? :?

А все пак само 3 лунички са нищо. Не е достатъчно дори за акцентиране та не да подсигурят нужното осветление. Лампите на стената (огледалото в случая) не се броят. Те са си акцент и локално осветление. Трябва да имаш над тоалетната, в душ-кабината, над плота....някъде 3 по лявата страна, 3 по дясната. Така го виждам ... :? На около 30-тина см. разстояние от стената някъде... :? Естественото осветление не се брои. То си е за деня. Можа да стане и с 4 сигурно (над тоалетната, над кабината и 2 над плота). :?

Над тоалетната чиния все пак ми се струва по-удачно закрит шкаф. Ще си спестиш много работа по забърсване на полиците, ще изолираш кърпи и джунджурии от влага евентуално, а и там можеш да побереш неща които не са за обозрение (тоалетна хартия и препарати за почистване). Освен това, и визуално ще намалиш дълбочината на нишата, а от там и усещането за "дупка" в това място.
galia_ - специалист
Emerald написа:
ако ги заменя с обикновени огледала и покрия цялата стена сигурно няма да излезе по-скъпо...
И аз това казвам. Няма начин да е по-скъпо, а видът на цяла огледална стена ще е по-добър. Първо, избягваш надробяване на пространството и с това ефект на претрупаност, от който малкото помещение ще изглежда още по-малко. После, увеличаваш площта на огледалната повърхност за което дъщеря ти ще е много благодарна. Трето, тази стена просто визуално ще "изчезне", ще се разтопи в нищото и с влизането от вратата ще виждаш двойно по-широка баня. Помисли за такъв вариант!

Стъклени тухли под плота не ми допада.:? А и за какво са ти, нали целта е под него да се поберат шкафове за козметики, сешуари, преси за коси и тем подобни... :?

Колко би трябвало да е широчината на стеничката ми е трудно да кажа без програма където да се нанесе всичко в мащаб. Може да избереш широчината на плота и от него да се отблъснеш за изчисляване на стеничките. Трябва в същото време да се види достатъчно ли просторно място остава за кабината. При възможност, бих направила плота колкото се може по-тесен, макар мивката да излиза извън рамките му. :? :?

А все пак само 3 лунички са нищо. Не е достатъчно дори за акцентиране та не да подсигурят нужното осветление. Лампите на стената (огледалото в случая) не се броят. Те са си акцент и локално осветление. Трябва да имаш над тоалетната, в душ-кабината, над плота....някъде 3 по лявата страна, 3 по дясната. Така го виждам ... :? На около 30-тина см. разстояние от стената някъде... :? Естественото осветление не се брои. То си е за деня. Можа да стане и с 4 сигурно (над тоалетната, над кабината и 2 над плота). :?

Над тоалетната чиния все пак ми се струва по-удачно закрит шкаф. Ще си спестиш много работа по забърсване на полиците, ще изолираш кърпи и джунджурии от влага евентуално, а и там можеш да побереш неща които не са за обозрение (тоалетна хартия и препарати за почистване). Освен това, и визуално ще намалиш дълбочината на нишата, а от там и усещането за "дупка" в това място.
много ти благодаря за съветите.
ще утроя луничките. определено станах фенка на огледалната стена. ще мисля за шкафа над моноблока, има резон в твоите доводи, просто досега си го представях отворен. а и мислех да го направим сами - т.е. да купим само плоскостите и държачите, щеше да ни излезе по-евтино.
за плота - незнам как мивката може да излиза извън него, нали ще е за вграждане?!
остава ми да реша за душ-кабината.
като е готова тая прословута баня ще пусна снимки. и ще трябва да почерпя!! :wink:
Galski - специалист
Emerald написа:
И ако направо вкарате и казанчето на моноблока в шкафа ще стане много хитро. Но изисква повечко масраф. Иначе идеята на Емералд я подкрепям напълно за цялостен шкаф.

А колкото до луните - 3 по 50 вата центрирани по дългата ос на помещението е достатъчно, макар че бих предложила 4 поне, симетрични по 50 вата - предостатъчно!
У нас е така, банята е с размери 160см на 230см и 4 луни по 50 вата + лампа над огледалото ми идват в повече даже :)
Emerald - модератор
А колкото до луните - 3 по 50 вата центрирани по дългата ос на помещението е достатъчно, макар че бих предложила 4 поне, симетрични по 50 вата - предостатъчно!
У нас е така, банята е с размери 160см на 230см и 4 луни по 50 вата + лампа над огледалото ми идват в повече даже Smile
Общото, ненасочено към нещо конкретно, разсеяно осветление идващо от лунички по тавана е малко остарял начин на осветление в дизайна. Както казва Кандис Олсон- те светят навсякъде и никъде. Тя замества винаги подобно осветление с насочено и центрирано в нужните функционални и декоративни зони. Луничките се получават най-често несиметрични, но с точно определена цел и подчертават и осветяват именно това което е нужно.

В случая имаме 4 функционални зони -тоалетна, душ, мивка и тоалетка. Две от зоните- тоалетната и особенно душа имат абсолютно и безусловно нужда от пряка светлина точно над зоната. Другите две...повече или по-малко, т.к. наличие и на локално от стената. Трудно ми е да кажа къде и как да се разположени другите точки без да знам какви декоративни елементи се предполагат по стените, но едно е сигурно- по 1 луничка задължително бих центрирала над тоалетната и душа.

Останалите зависят от декорацията. Ако се предполагат някакви декоративни пана, картини и т.н.- това ще е мястото с луничка която има възможност за насочване на светлината. Може да се помисли за насочена подсветка към пердето...Трябва да се подчертаят елементите и в същото време да се подсигури общо осветление. Нямам никакви съмнения, че освен осветлението над душа и тоалетната, в останалата част трябва да има ПОНЕ още 2 лунички. Как и къде ще се разположат останалите вече е отделен въпрос. :? По-добре лунички с по-малка мощност, но в нужното място.
за плота - незнам как мивката може да излиза извън него, нали ще е за вграждане?!
Има такива шкафове с частично вградена мивка. Частично, т.к. една част от нея излиза над дълбочината на шкафа. Така шкафчето се получава по-малко дълбоко- дълбочина и отнемане на пространство съответно не винаги е уместно. :? Не знам дали се сещаш за какво говоря- ще потърся някъде снимка да ти покажа. Със сигурност си виждала.
Cyberloner - специалист
Явно е бая късно вече за промени .... все пак гледай плочките на пода да не се хлъзгат че ще вземат да се ударят децата :wink:
galia_ - специалист
Emerald написа:
Луничките се получават най-често несиметрични, но с точно определена цел и подчертават и осветяват именно това което е нужно.

.
emerald, незнам как да ти го кажа... променяш ми коренно виждането как да планирам повечето неща в интериора.

аз покрай тоя ремонт гледах много списания, сайтове и ми харесваха различни решения. ти някак си ми отваряш завесата на това, как се получават нещата, които харесвам. тънкостите на осветлението е едно от тях.

насоченото осветление към пердето ще е супер. също и на стената до вратата, където има доста празно място (доколкото в толкова мъничка баня можем изобщо да говорим за място) и съм решила да сложа снимки ще има насочващо. другите луни ще ги сложа над душа, над моноблока и три над плота, т.е. общо стават 8. благодаря ти за идеите.

то не било лесна работа да измислиш вътрешния дизайн дори на една баня! :?
Emerald - модератор
Внимавай само да не стане като швейцарски сирене! :-D

Исках да ти предложа също...по-скоро да напомня, защото смятам че е логично, но да си кажа...Там където плота със шкафовете опира в душ-кабината си иззидайте частично с итонг. Да не виждаш къпейки се страничната повърхност на шкафовете. :roll:

Нещо като тук, но така че да пасва на шкафа.

Изображение
galia_ - специалист
Emerald написа:
Внимавай само да не стане като швейцарски сирене! :-D

Исках да ти предложа също...по-скоро да напомня, защото смятам че е логично, но да си кажа...Там където плота със шкафовете опира в душ-кабината си иззидайте частично с итонг. Да не виждаш къпейки се страничната повърхност на шкафовете. :roll:

Нещо като тук, но така че да пасва на шкафа.

Изображение
с тая итонг-стена ме разби сега... изобщо не съм планирала такова нещо. :shock: :shock: :? :shock: единствената функция естетическа ли е - да не се вижда шкафа?!?

Тема "баня към стаята на девойка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: