• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 59
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
agj - майстор
tzetzo160 написа:
Тези неща не ги знаех - просто като го взимах се доверих на приятели, но тава което казваш много ме радва! Последното което ми каза, направо ме изуми. Ще ти бъда много благодарен, ако ми обясниш как мога да използвам тази ВИГ функция!
С удоволствие ще помогна с каквото мога !
За ВИГ заваряване ти е необходимо бутилка с газ Аргон ;Редуцил вентил и ВИГ бренер с горелка с кранче. .Бренера се свързва на минус а масата на плюс ,маркуча от бренера се свързва директно в редуцил вентила ,газта се пуска от кранчето и дъгата са запалва с драскане .
Виж това видео http://www.youtube.com/watch?v=Uj_m0S96 ... er&list=UL ще ти даде представа за целия процес ,апаратчето от видеото е подобно на твоето, изгледай и другите клипове..
А що се отнася до соларната маската за която колегата спомена ... вярно че не може с обикновена за електрожен защото при работа с ВИГ са заети и двете ръце ,достатъчно е маската да е шлем но не задължително да е соларна вярно е че много по удобна но при малко тренировки се свиква да се работи и с обикновен шлем (като тези на кучетата от аватара ми) . :yawinkle:
tzetzo160 - специалист
Много ти благодаря за обясненията! Придобих някаква обща представа и ми стана още по-интересно. Живот и здраве като се оборудвам, ще се похваля! :)
agj - майстор
tzetzo160 написа:
Много ти благодаря за обясненията! Придобих някаква обща представа и ми стана още по-интересно. Живот и здраве като се оборудвам, ще се похваля! :)
Успех в начинанието !
filmatoplo - майстор
От почти 8 -10 години имам Фрониус 110 А , за тези години почти всеки ден е на обекта и заваря по 8 часа .Веднъж когато заваряхме една конструкция на високо , електрожена падна от 3 метра височина и вентилатора престана да работи -обекта беше пусков и продължих със заварките още 1 час .Пратих го на ремонт в Киров (от там го и купих) -смениха цяла платка 400 лева .Тогава работа имаше и цената не ме интересуваше , тия пари ги вадеше за 1 ден.От тогава минаха 5 години , но ония ден електрожена както си заваряше пак на един покрив (монтирайки слънчеви панели)- спря и светна една лампичка с картинка -термометър .Като допра електрода -тръгва за 1 секунда и спира -какво му има .Щом са сложили тази лампичка ,значи някога ще светне -ама това повреда ли е .Отидох пак в Киров , но ми казаха че пак ще го пратят в София , а нови 400 лв не ми се дават .При първия ремонт -смениха цялата платка , когато го получавах от сервиза им поисках старата -пратиха ми друга :evil: .Сега какво да правя :? Страх ме е че ще ме излъжат -щом свети тая лампичка и изключва електрожена -трябва нещо дребно да е .Кой и къде може да ми види фрониуса на разумни цени. :?
sparow - специалист
Колега,Киров са много лоши откъм ремонт , и тука горе в работата има само фрониуси и 3кемпита. Лятото оборудваха малките фрониуси с аргонови горелки с реостат.При първата проба с нова ОТ КУТИЯТА :lol: горелка,реостата изобщо не бачкаше и нямаше контакт.Викнаха момчето обратно,взе горелката и следобеда докара уж нова,след 2седмици работа,"новата" горелка си испя песента-пак реостат.И те така, да не говорим ,че испускаха единия инвертор от една колона АВД, 32метра , долу беше всичко леш ,но най интересното беше ,че машината бачкаше :shock: смениха смачканата кутия за 300лв. и това бяха ремонтите в киров.Един конектор за аудио изход/такъв е на фрониуса/ :mrgreen: е 10лв. и още 20-30лв. смяна-често го искубват от апарата и се чупи жака.
Тая лампа дето ти свети ,поне така както я описваш е термичната защита.Почти сигурно проблема ти е лесен-отвори машинката и виж за някой разкачен кабел или от сорта,често апарата се шашардисва и не иска да работи ,като е откачено нещо,само свети като коледна елха.
Такъв ли е твоя?.-

Прикачен файл

007.JPG
filmatoplo - майстор
Такъв е , но от по малките -110 ампера-Транс покет 1100.И лампичката е такава дето свети.Ще трябва да го дам тук на един спец по електроника да го погледне и да види коя джаджа цъка или спира електрожена .
cvetanmu - специалист
:) Въоръжавай се с един поялник и провери спойките по платката.Служебния ни електрожен е същия като твоя и влиза със същите симптоми за ремонт във Киров два пъти, като резултата от ремонта беше нулев.След второто носене на ремонт изкара един ден и пак направи същия номер.Огледай добре спойките на блокчето посочено със стрелката - датчика за температурата е вграден в него.Там беше проблема при нас.

Прикачен файл

DSC00756.JPG
filmatoplo - майстор
Благодаря -по спомен платката е същата , утре ще погледна . :) .Значи като включа електрожена си работи -чува се как си цъка , като допра електрода до масата -изцърква тоест получава се заваряне за част от секундата и веднага изключва :? - при всеки опит така прави.Ще го прегледам .
cvetanmu - специалист
Абсолютно същите магарий правеше и нашия.
dimitrov8505 - напреднал
здравейте на всички ето един български модел казва се ПОЛИ инверторен аз си взех 200А цената пеше около 600лв много съм доволен аз съм любител но в града всички маъстори с такива ако някой има интерес да се обади 0892206182 Димитър имат сервиз и тан сменят това което е изгоряло а не цялата платка
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 59

Тема "Инверторни електрожени" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: