• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
torbalan написа:
давай, давай...
като докараш работещ вариант - обещавам да дойда да я видя....ако ме пуснеш де :)
Не само ще те пусна ами и ще почерпя по биричка! :prost:
dj_marti79 - специалист
Първо: Айде стига с този "лаф на деня" :evil: Да не искаш да кажеш че парата след турбината я изхвърляте във ВАШИЯ АЕЦ? Щото в НАШИЯ АЕЦ я използваме за да топлим града.
и Трето: Питам за всичките централи работещи с пара.
Тани - модератор
edemy2001 написа:

Ами вземи и ти сметни сумарно колко ще е КПД-то. Изглежда че в крайна сметка ще е повече от 20-те % на фотоволтаика.
Ето тук смятам , че грешиш! Мислех да се въздържа , но понеже сам поиска градивна критика ще изложа аргументите , заради които съм песимистично настроен към идеята още от самото начало на темата. Ако приемем за верни данните че КПД на парната турбина е 20-30% , а парната машина има по-малко КПД следва , че дори да няма никакви останали загуби , то фотоволтаика би произвеждал повече ток! Това при положение , че сме усвоили на 100% слънчевата енергия!

Както предложи нека започнем едно по едно!Аз ще пиша хипотетични данни без да се задълбочавам да ги проверявам- просто каквото знам от обща култура.Пиша с илюстративна цел , за да се разбере за какво говоря!Понеже съм сигурен , че ти си ги смятал моля те дай реалните проектни данни по точките по-долу!
1. Каква моментна енергия смяташ , че може да усвоиш от квадратен метър? Според мен заради загубите от отражението в огледалото и най вече от прецизността на фокусиране ще усвоиш не повече от 50-60% . Ако приемем че в ясен слънчев ден пада на земната повърхност около 1 кW на 1 квадратен метър перпендикулярно на слънчевите лъчи значи насочваме 500- 600 W към "бойлера" . Ако ползваш тръба ще е дори по-малко!

2. Тези 500-600W ще попаднат върху повърхността на бойлера, но няма да бъдат усвоени всичките! Ще има отражение и топлинни загуби от излъчване на вече загретия бойлер. Както знаеш колкото е по-голяма разликата в температурите , толкова загубите са по-големи! Ей така за идеята обаче ще бъда оптимист и ще дам 80% заедно със загубите по тръбите до турбината/ парната машина . Значи остават 400- 480W .
3. КПД на заводска турбина в най добрия случай е около 30 % . Това прави изходна мощност 120W
4. Сега вече трябва да произведем ток. Понеже ти се занимаваш с тези неща , това са единствените сигурни данни и ще оставя ти да ги кажеш спрямо избрания от тебе генератор

Както виждаш КПД на 1m² не може да се сравнява с фотоволтаиците , но пък от друга страна 1m² огледало е доста по-евтино от същата площ фотоволтаик :wink:
torbalan - Дървен философ
dj_marti79 написа:
Първо: Айде стига с този "лаф на деня" :evil: Да не искаш да кажеш че парата след турбината я изхвърляте във ВАШИЯ АЕЦ? Щото в НАШИЯ АЕЦ я използваме за да топлим града.
и Трето: Питам за всичките централи работещи с пара.
чети внимателно какво пиша...

парата не я изхвърляме, изхвърляме само топлината...

не знам къде е вашия аец, но в нашия - града го греем с пара от пароотбор, а не с тази дето отива в кондензатора на турбината...

пишеш доста наедро за неща, които очевадно не са ти ясни...от там идва и поредния "лаф на деня"
dj_marti79 написа:
Щото в НАШИЯ АЕЦ я използваме за да топлим града.
dj_marti79 - специалист
torbalan, прав си за пароотборите, аз го казах образно защото не ми се изхвърля топлина. Ти каза че водата щяла да се свърши!
Явно работиш АЕЦ-а и си по запознат. Моля те обясни на колегата Тани колко е КПД на турбината.
Тани - модератор
Добре де , кажи според тебе колко е? Защо на мен да ми казва , като и ти не знаеш! Аз поне говоря с цифри защо смятам , че няма да е ефективна! Дай твоя разчет? Както казах данните са от обща култура и е възможно да са грешни , но все пак е някакво начало! Нека всеки си каже мнението и така ще стигнем до истината!
dj_marti79 написа:
torbalan, прав си за пароотборите, аз го казах образно защото не ми се изхвърля топлина. Ти каза че водата щяла да се свърши!
Явно работиш АЕЦ-а и си по запознат. Моля те обясни на колегата Тани колко е КПД на турбината.
на нашите турбини е от порядъка на 33 процента... тоест около 2/3 от произведената в реактора топлина я хвърляме в дунава като отпадък

при ТЕЦ-овете, където парата е прегрята и с доста по-висока температура, КПД е по-високо (но май пак не минава 40%)

на парна установка произведена в домашни условия я стигне 5% я не...

тук говоря за термичен коефициент на полезно действие... механичния не го отчитам :)
dj_marti79 - специалист
5-те % са най лошия вариант, но когато няма вятър и 50W е добре. А ако нагряваме при 4м2 ?
Я да видим и най добрия вариант:
1 - с отражашеля май бъркаме, но трябва да каже някой който се занимава с оптика. Аз мисля че отражението е 98% =980W. С тръбичка е по-лесния вариант но аз мисля да използвам балон от домашна газова бутилка за по-лесна фокусировка.
2 - около бутилката метален контейнер и дебело стъкло от към огледалата. Създавам вакуум до колкото е възможно за да изолирам загубите. Ако приемем усвояване 85%=830W ?
3 - КПД на турбината 20% са малко, поне 30-35% =291W
4 - КПД на генератор 85% =247W
5 - собствени нужди -10% =223W
6 - ако добавим +20% от възвърната топлина с рекуперативни топлообменници.
...а ако сметнем за 4м2?
Да приемем някакъв среден вариант 10% =100W
Да не забравяме че ще имаме около 500W като топла вода, което значи спестени киловати за подгряване на бойлер.
В крайна сметка не звучи чак толкова зле.
edemy2001 - специалист
1. Каква моментна енергия смяташ , че може да усвоиш от квадратен метър? Според мен заради загубите от отражението в огледалото и най вече от прецизността на фокусиране ще усвоиш не повече от 50-60% .
Аз съм малко по-оптимистичен да кажем 60 - 70 %.
1 - с отражашеля май бъркаме, но трябва да каже някой който се занимава с оптика. Аз мисля че отражението е 98%
Е, не съм чак толкова оптимистичен. 98% само от професионално огледало.
на парна установка произведена в домашни условия я стигне 5% я не...
Може би 10%
КПД на самия електрически генератор - между 80 и 90% при положение, че предварително са ясни оборотите и натоварването при които ще работи.
В крайна сметка експеримента се прави за това да видим какво ще излезне от цялата работа. А също така и да си направим изводи - къде грешим и с какво. Също и дали може да се подобри с нещо.
Създавам вакуум до колкото е възможно за да изолирам загубите.
Това ми се вижда почти невъзможно, но ако имаш желание пробвай. А аз за сега стигнах до тук:
Прикачен файл:
Изображение0183.jpg
dj_marti79 не ми се коментира едно по едно, но за турбината ти гарантирам, че няма да минеш 10% аз дори и 5 мисля, че няма да минеш...

за КПД на ел. генератор ако искаш и 100% приеми...

собствените нужди обаче как ги определи - съвсем не ми е ясно...

пак питам - ако ще концентрираш парата - как ще я охлаждаш?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12

Тема "Слънчева домашна електроцентрала с парогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: