Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bobivg - специалист
a_stoev написа:
Енталпийните рекуператори са ротационните. прометеото не е енталпиен. Има тръба за конденз :-D
а_stoev виж какво пише във файла дето качи България терм. Ето ти още един пример http://climacom.com/files/documents/Lossnay_RX5.pdf има и други които произвеждат енталпийни без да са колела. LG, Sanyo, мисля, че и Дайкин също имаха нещо(от хартия :)).
SithLurker - специалист
bobivg написа:
a_stoev написа:
Енталпийните рекуператори са ротационните. прометеото не е енталпиен. Има тръба за конденз :-D
а_stoev виж какво пише във файла дето качи България терм. Ето ти още един пример http://climacom.com/files/documents/Lossnay_RX5.pdf има и други които произвеждат енталпийни без да са колела. LG, Sanyo, мисля, че и Дайкин също имаха нещо(от хартия :)).
Отражението върху ефективността в резултат на пренасяне на латентна топлина при кондез/изпаряване на водата е от порядъка на 10-15%. И този ефект се появава във всеки рекуператор в една или друга степен. (според уикипедиа :))
bobivg - специалист
Става въпрос за друг процес. Топло и масообмен, а не за топлообмен с наличие на кондензация.
bulhomes2 - майстор
Ще ми се наложи да отсъствам няколко дена и се надявам дискусията да продължи и да е полезна на повече хора, а и някой да отговори за какво ми е двата потока да си предават и влажността.
bulhomes2 - майстор
Стигнах до 3 варианта. Изпратих запитване и на "Тангра", но можем да продължим междувременно да обсъждаме и тук.

Прикачен файл

Ventilacia1.jpg

Прикачен файл

Ventilacia2.jpg

Прикачен файл

Ventilacia3.jpg
a_stoev - майстор
Гласувам за вариант 3. Само при включване на ширма трябва да се форсират и изхвърлящия вентилатор. Той трябва да е разположен преди топлообменника.
Също така защо си заложил три обикновени топлообменика, а не противоточен? Възможно е да се достави такъв.
bulhomes2 - майстор
Ми не видях такъв в ценовата им листа
bulhomes2 - майстор
Г-н Стоев, няколко дена се опитвам да си обясня предимствата на третата схема. Виждам ги само като евентуално намаляване на шума от вентилаторите в стаите. Обаче виждам много минуси.
1. Двата вентилатора би трябвало да са много мощни за да захранят всички стаи, ако се наложи едновременна вентилация. Какво става обаче ако се пусне вентилацията само за 1 стая? Може би вентилаторите ще трябва и да са с възможност за регулиране на мощността.
2. Т.1 обуслявя нуждата от опъване и на допълнителни кабели от всяка стая до нещо като контролен център (предполагам), който спрямо сигналите за вентилация да определя оборотите на вентилаторите.
3. Така и не открих клапи с ел задвижки, с които да регулираме в коя стая се иска вентилация, но предполагам, че само тяхната цена ще е доста по-висока от цената на вентилаторите в първия вариант.
denuchi - специалист
И аз гласувам за вариант 3. Варианти 1 и 2 са пълна лудост за мен.
bulhomes2 - майстор
Днес ми се обадиха от "Тангра". И те са за третия вариант, но и те говорят за инвенторни вентилатори (да си регулират оборотите според потреблението). Ще ми предложат според тях по-евтин варант с разделяне на вентилацията по етажи. За тоблообменниците оптимално било да са 2. Третия водел до увеличаване на загубите, съответно по-мощни вентилатори, които не могат да "избият" разходите си за ток с по-високия % рекуперация. Питах ги за дълъг противотоков топлообменник, но нямат.

Тема "Моето решение за вентилация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: