Всички въпроси за вилата.
Отскоро съм регистриран във форума и тъй като не намерих подобна тема искам да се обърна към колегите с повече опит. Миналата есен си купих малка вила, на северната стена/до пътя/, на която има залепен гараж от циментови блокчета покрит със стоманобетонна плоча 7х3.5 метра. Тъй като между стената и плочата преминава влага която избива по стените на стаите реших да покрия тази плоча и евентуално да изградя стая на конструкция. Тъй като нямам голямопит в тези неща искам да питам може ли да бъде продължен старият покрив или трябва да се прави наново. Другото с което не съм наясно е как да захвана носещите профили за плочата, която е около 12 см и отгоре има замазка която е напукана на места.

Прикачен файл

03012011018 (Medium).JPG
03012011018 (Medium).JPG (71.42 KиБ) Видяна 3545 пъти
EDI - майстор
Каква конструкция ще е стаята - метална, дървена.Ако стария покрив е добре, не го махай, има достатъчно място да направиш другия, като го подпъхнеш под стария, като гледам, височината стига.
schuldiner - майстор
Не е добре да вързваш конструкциите на двата покрива. Май не се и налага - имаш достатъчно височина, дори излишна. Едно трискатно покривче със същите наклони като големия, но на по-ниско ниво, ще пасне отлично.
Захващането за плочата става чрез подложна столица (легнала дървена греда, анкерирана за плочата) или чрез дървени стъпки или метални планки за поповете - зависи дали ще зидаш или ще обличаш стените с плоскости.
Самоделна метална конструкция за жилищно... не ми вдъхва доверие. Комбинацията метал-дърво също...
kborisov - специалист
А вариант само с хидроизолация? (ако само влагата е причината)
schuldiner - майстор
В такива случаи дилемата е "да похарча ли 200 лева да си реша конкретния проблем или да вкарам 2000, пък да имам и едно стайче"? Аз съм за второто - два бона са нищо за 15-20 квадрата допълнителна жилищна площ. Нещо не ми се види да е от най-просторните виличката...
Благодаря за коментарите, вилата наистина не е от големите - две стаи/по една на етаж/ от по 18 кв.м. и антре на долния етаж около 6 кв.м. и много тераси/още една стаичка няма да ми е излишна/. Мислих си и аз за хидроизолация, но тази плоча е северна и до последно задържаше сняг и лед, въпреки че е на 12.5 км от Морската градина на Варна. Просто имам чуството че когато е правена някога идеята е била и тази плоча да бъде покрита. Височината в най ниската част е 1.75м, а носещите греди на покрива в двата ниски края и на билото са оставени да стърчат около 40 см. Покрива е в много добро състояние въпреки че циглите са стари/ Мизия/. Улуците също са запазени и в двата края подгънати с цел евентуално снаждане. Нямам намерение да зидам въпреки че плочата може да носи и зид. Иска ми се покрива от север да бъде затворен/ като стена на пирамида/ с още един скат, а новите улуци да се свържат със старите тъй като водата от тях се събира в резервоари и ми трябва за поливане на овощната градина.
schuldiner - майстор
Ами в началото казваш, че нямаш голям опит, което означава, че все някакъв имаш. Ако е така, наемам се да ти обясня наживо, пък каквото разбереш - разбереш. Чукни на лични някакви координати и не се притеснявай - тук сме да си помагаме. Най-много едно кафе да олекнеш...
Johny - майстор
Бих те посъветвал да си направиш едноскатен покрив, който да опира до стената както на двете снимки. От пет години имам тази пристройка до вилата и никога не съм имал проблем с влагата. Бяха ме посъветвали да поставя огъната на "Г" ламараина между керемидите и стената, но не го направих и се оказа, че няма нужда.

Прикачен файл

P4102423.jpg
Специално за автора на темата
P4102423.jpg (83.04 KиБ) Видяна 3219 пъти

Прикачен файл

1.jpg

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (72.07 KиБ) Видяна 3337 пъти

Тема "Продължаване на покрив на вила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: