• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulhomes2 - майстор
Те много хора го прескочиха това лято

Лазаре ти от къде си? Случайно да си от "Витания"?
filmatoplo - майстор
Конвекторите ако са от Силпа , заводско им се вграждат регулатор тр300 има с 2 и с 3 датчика , аз не слагам с екстра за отворен прозорец -току виж спрял и да се чудят клиентите как да го подкарат.С двата датчика е ясно -1 за водата в питата а 2 за температурата в стаята .И преди бях казвал какво ме пати с конвектори които монтирам на тавана както ти смяташ.Понеже датчика е в тялото на конвектора и той е монтиран на 30 санта от тавана тоест най високо където се издига първо топлия въздух в стаята и датчика отчита че стаята е вече топла и спира вентилатора .Спира го но долу в стаята е още студено -тоест датчика се лъже , 1-2 пъти така ми се получи и вече свалям датчиците надолу на 1 метър от пода .това не е за пренебрегване .Има и устройства които са за стенен монтаж , пак същите тр300 само с друга кутийка .
LazarGanev - "Велик майстор"
bulhomes2 написа:
Лазаре ти от къде си? Случайно да си от "Витания"?
:-D http://www.slovo.bg/litvestnik/index.php?ar=678
bulhomes2 - майстор
Филма точно това имах впредвид с помислите за ТР300-даже не знам тези китайчета дали имат и датчик за температурата в стаята, макар, че уж им нагласяш някакви температури.

Та Лазаре, от там до Троян е бая път - ще дойдеш ли...
filmatoplo - майстор
Със Силпа проблеми няма да има много , веднъж ми се падна фабрично шупла в питата -запоих я и стана , рекламацията щеше да ми струва по скъпо :wink: , втората повреда която ми се падна фабрично беше устройството тр300 неработеше :wink: тук ми излезе солено -понеже конвектора беше само 1 за клиента , който го чакаше с нетърпение че имаше малко дете .Пущам дългоочаквания конвектор -и той не завърта вентилатора + подава фаза на корпуса .Отам свалям устройството от комвектора и го карам във фирмата дистрибутор в Бургас , те го пращат гаднярите за моя сметка в завода без да се стреснат , да съм чакал месец да си размърдат за рекламация , след седмица им викам поръчвайте ново устройство че изгорях -клиента седи и чака и ще хвърли конвектора през терасата .Излезе ми 100 лева транспорт и кориерски услуги , освен това не взех пари от клиента .Виня завода производител , и фирмата дисрибутор които се отнесоха гадно с мен .Ако имаш 1 конвектор поръчан и той не работи , колко % е повредата -100 ли :lol:
filmatoplo - майстор
Мина ли конкурса :? тоест станаха ли ясни помпите и диаметъра на тръбите .Има ли промяна в схемата ,или остава същата .
bulhomes2 - майстор
Ми аз освен от теб и от Антон така и не получих помощ, а някаква оферта пък въобще. После- криза било, работа нямало...
Още няколко дена съм по-зает и ще седна да разгадая сметките от Антон.
даи ми малко повече информация за да ти дам цени
например,котела колко киловата раз.съд колко литра и така
bulhomes2 - майстор
Така. Слагам първо цялата схема до която достигнах и след нея мърдащите картинки при различните ситуации. Не успях да автоматизирам само ако лятото е включено охлаждането да може да се запали котела или камината за скара (може да се ползва и отворена) и да топли басейна. Много е сложно и едва ли някой ще седне да го осмисля, но го пускам ако някой иска да ползва нещо от схемата. Разбира се ще се радвам на критики и препоръки
Прикачен файл:
ShemaOtoplenie.jpg
Запален котел:
Изображение

Запалена камина:
Изображение

Слънчеви колектори. Най-вероятно ще им сложа и помпа, но много ми се иска да мина без нея:
Изображение

Охлаждане през лятото:
Изображение
phoenix - специалист
Това е една много сложна система, чак се чудя защо е толкова усложнена. Вместо да се направи с една термопомпа и закачен за нея последователно с един трипътен винтил един котел за всеки случай. Слънчевите колектори са пожелание и се закачат или за втория съд или за втората серпентина. Но като цяло едно отоплително тяло/климатик и едно резервно/котел. Все пак трябва да внимаваме и вложените средства да са разумни. И според мен най-добре с конвектори за да се намали сметката за ток, от ниската поддържана Т на флуида. Дори ако питате мен, слънчевите колектори трябва да се ограничат до 1-2, или колкото са необходими за затоплянето на бойлера. Туй то. Според мен де!
п.с.
Сега гледам и буферни съдове... ако се прави термопомпа, според мен няма нужда от тези буфери!
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Конкурс за оптимизиране и изчисляване на отоплителна инст..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: