От мобилни телефони до цифрови камери
Здравейте колеги. Имам проблем с един китайски агрегат 50сс 750вата маскимална мощност и 650вата номинална. Агрегата се ползва за палатки и от време на време в гаража за осветление.3 години агрегата работи без грешка много съм доволен ОБАЧЕ ..... . Последните няколко пъти забелязвам, че лампата много мига, уредбата която е към 250вата се изключва. Днес го разхвърлих почистих му карбуратора и резервоара, проверих свеща. Работи отлично но , когато го замерих с волтметъра забелязох , че изходното напрежение много варира. Без товар напрежението се мени от 200V до 260-270V.С товар от около 200W (една 100W крушка, един 60W поялник и не помня още какво) напрежението се променя в границите от 190V до 240V. И много ме дразни това премигване на лампата пък и мисля , че не е никак полезно за електроуредите. Та търся схема по възможност за регулируем или нерегулируем стабилизатор за 220V издържащ товар докъм 1kW все пак да има и малко запас.
В интернет намерих тази схемичка : http://hobby.neomontana-bg.com/kit21.htm . Въпроса ми към по просветените е дали ще ми свърши работа. Защото ми се върти в главата , че тези стабилизатори трябва да са с някакъв трансформатор :partyman: ама кой да внимава в часовете по електротехника и електроника
Stambolov - специалист
Здрасти колега .Проблема на генератора е в динамото му ,а не в двигателната част/като изключа неравномерни обороти на същия без товар/ Когато са ниски оборотите или неравномерни тогава и честотата е нестабилна/затова ти се изключва и музикалната уредба/Прегледаи четки, ротора, кабелни връзки и тн.Не може от едно шише от 750мл да напълниш 1 литър /ракия :-D например/Така и от 650 вата да стане 1000 вата /без доработка и пренавиване/АКО БЕШЕ РУСКО МОЖЕ, АМА КИТАИСКО ............БЕЗ КОМЕНТАР.Това което си гледал в нета е РЕГУЛАТОР /можеш да регулираш напрежението-от 50 до 200 волта например /не можеш да го повдигнеш да стане 220-230в/ На теб ти трябва стабилизатор и филтър Това може да стане и с АВТОТРАНСФОРМАТОР ако напрежението не се вдигне до нормалното.Не е зле да сложиш на малко табло на самия генератор два индикатора за променливо напрежение и честотомер има ги по магазините /така във всеки един момент ще имаш представа за изходното състояние на волтажа/.Може да полваш един обикновен стабилизатор за ламповите телевизори закачен преди консуматорите /наи вече за уредбата ти /това ще помогне ,ако нямаш имам 3 броя./руски и български/ 0888/73 22 77
Както ти писа колегата, стабилизирането става с превключване на различен брой навивки на автотрансформатор. Твоят проблем, според мен е в автоматичния регулатор на оборотите на двигателя. Той трябва да държи 3000 об/мин. Това е 50 Hz. Работи чрез центробежна лостова система, като подава автоматично газ при натоварване на генератора и и намалява газта при малък товар. Ако оборотите при товар паднат, пада и напрежението. Възможно е и генератора да има регулатор за автоподмагнитване, (подобно на автомобилните алтернатори), който да не работи добре.
Мерси за отговорите. Относно напрежението не ми епроблем да го кача в границите от 250V do 300V( с честотата не се зане какво ще стане, но съдейки по агрегатите на работа няма да е голяма разликата ако приема че в това положение е 50Hz ако вдигна малко оборотите няма да превиша 60Hz,защото за да повиша напрежениет до тези нива трябва да вдигна оборотите с не повече от 50об/мин ) , за да използвам схемата която съм дал в линка. Проверил съм динамото и четките са в отлично състояние. Почистил съм колектора макар да си беше чист. Напрежението е пряко свързано с оборотите в моя случай. За тези стабилизатоти за телевизор и аз си мисля обаче съм ги оставил за краен случай. Предпочитам да реализирам схема с някакъв трансформатор или това от линка.
marto68 - помощник
ако неможеш да си поправиш генератора ползвай това след него http://www.bussan-bg.com/ver3/estabbg.html
Значи генератора си работи. Проблема е в китайския стабилизатор или модул за контрол на напрежението. Трябва ми схема за стабилизатор на напрежението за да мога да подменя китайската с нещо читаво. Иначе, както казах по горе един стабилизатор е крайно решение , тъй като агрегата се ползва най вече за палатки. А стабилизатора на баба заема място и си тежи има няма поне 5кила :-s
lz1wvm - специалист
Не разбрах много от проблема,но въпроса ти е за променливотоков агрегат.
На изхода на генератора не трябва да има стабилизатори.Обикновено напрежението на изхода е променливо и се поддържа от подмагнитването или от възбуждането на ротора.
lecki - специалист
Aко оборотите на генератора са точно колкото трябва и не се менят (регулатора на оборотите работи)
при различни натоварвания, то причината за нестабилноста на напрежението е в регулатора на възбуждането
(изключваме електрическа неизправност в генератора и възбудителната му намотка).
Ако ремонта е невъзможен може да се пробва да се постави регулатор от автомобилен генератор
естествено ще трябва намеса на специалист .
На мен ми се струва че оборотите не са стабилни 'играят'. :idea:

Тема "схема за монофазен стабилизатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: