• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 24
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Илиян Илиев™ - майстор
Намерих разни клипове в тубата. Утре ще опитам и те така.
Илиян Илиев™ - майстор
Между разни туби, ръководства от блогове и много опити най-накрая постигнах това.

За сега съм доволен, макар че ми се искаше по-ръкописно да изглежда.

Прикачен файл

17042011022.jpg

Прикачен файл

17042011023.jpg

Прикачен файл

17042011020.jpg
sstefanov - майстор
По-ръкописното зависи от шрифта, иначе е добре.
А мозайката е страхотна!

Между другото съм чул за технология, която вгражда цифров подпис към картинката, който удостоверява авторът и автентичността ѝ.
Но не знам подробности.
Илиян Илиев™ - майстор
Чак такава защита не ми е нужна, макар да е добре човек да знае как се прави. Чувал съм че тези водни знаци могат да се премахват по принцип.

Изпробвах всички шрифтове на Gimp, но този е най-ръкописен.

п.п. На мозайката като и чух цената се озъбих. В кухнята на тази къща монтирах още една, но по-малка. Тази е метър на метър.
hygro - майстор
sstefanov написа:
Между другото съм чул за технология, която вгражда цифров подпис към картинката, който удостоверява авторът и автентичността ѝ.
Digimarc. Едно време имаше и безплатна услуга за непрофесионалисти, сега е с абонамент. Но пък има и маса други инструменти за вграждане на стеганографски текстове... Не че и те не могат да се заличават с разни по-специални техники, но принципно издържат доста преобразования на изображението, включително обрязване, смяна на разделителната способност, отпечатване и сканиране...
Илиян Илиев™ написа:
Чувал съм че тези водни знаци могат да се премахват по принцип.
Ами виж сам резултата за около 45 секунди съвсем нескопосна работа:
Прикачен файл:
pirated.jpg
pirated.jpg (22.23 KиБ) Видяна 1197 пъти
Илиян Илиев™ - майстор
Ми то кой си разбира, си разбира и те така. Иначе и с директно рязване става, но се губи от снимката.

Аз го правя не толкова за защита, колкото от сърбеж така да се каже. Все пак не са снимки с някаква стойност, освен може би поучителна, когато ще ги ползвам в различните теми за нагледно обяснение.
Илиян Илиев™ - майстор
Да надграждам ли до 11.04 или да инсталирам на ново? Или да си карам с 10.10 за сега?
gandonov - специалист
@Илиян Илиев™ - Може да използваш изображение, като "воден знак" за снимките ти.

Пример:
Оригинал
Изображение
Воден знак
Изображение
Резултат
Изображение
Прави се с:

Код: Избери всички

$ composite -watermark 30% -gravity northeast wmark_image.png original.JPG watermark-image.jpg
- 30% прозрачност
- northeast - разположение. В случай горе вдясно (демек - северозапад)

Пример за многократно налагане на воден знак: (Е, това вече е за защита. Няма как да се изреже.)

$ composite -dissolve 20 -tile wmark_image.png original-1.JPG watermark-image-1.jpg
Изображение

С един ред може автоматично да добавиш воден знак на всичките ти снимки. Пример:

$ for i in *.jpg; do composite -verbose -watermark 30% -gravity northeast wmark_image.png "$i" "${i%.jpg}-marked.jpg; done
Относно upgrade-а към Ubuntu 11.04:
Аз обикновено изчаквам да мине месец-два от release-датата и чак тогава минавам на новата версия. Но ако ти се занимава с преинсталации може да го опиташ.
Между другото пише, че тази версия е с новата им визия за графичен интерфейс. Лично не съм го пробвал, но с предишните промени (преместване вляво на контролите на прозорците) свикнах много бързо и смятам, че беше добра идея.
Илиян Илиев™ - майстор
Гандонов, благодаря. С тези кодове едва ли бих се справил. Схванах как става с Gimp и за сега ще се задоволя с него.

Понеже оставам с впечатление, че разбираш, да те питам още нещо:

- Имам едно двд, което съдържа технически описания на разни мазилки и тем подобни. По принцип на уиндоус тръгва с акробата, но аз не успявам да го подкарам. Какво му е нужно на убунто за да отворя съдържанието на диска?
gandonov - специалист
Въпросните "кодове" са команди към imagemagick, които пишеш в терминал. Разбира се, трябва да инсталираш въпросната програмка.
Примери за това, какво може да постигнеш с нея - http://www.imagemagick.org/Usage/
За по-завъртяни шрифтове виж това - http://www.imagemagick.org/Usage/fonts/ Така "извърташ" някакъв текст, правиш го на картинка и после го слагаш като воден знак на снимките си.

Относно ДВД-то:
- Навярно описанията са в PDF формат, щом се отварят с Acrobat Reader. Ubunutu-то чете Pdf файлове без де инсталираш каквото и да е.
Просто слагаш диска, намираш някой PDF файл и цъкаш върху него. ... Трябва да работи.

Пиши, ако дава грешки.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 24

Тема "Linux - Има ли почва у нас - въпроси - отговори - помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: