Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dobcho_vn - специалист
Значи ситуацията е следната.В къщи имаме четири токови кръга по 16 А за стаите, един по 10 А за осветление и един от 25 А за кухня и бойлер.Знам, че е грешно и бойлера трябва да е на отделен кръг, но досега не ми е правило никакви проблеми и не съм се мъчил да отделя бойлера.Обаче сега ситуацията се промени.От около седмица като включа бойлера, тук държа да подчертая, че готварската печка беше изключена, от таблото започва да мирише на изгоряло.Казвам си сигурно е хлабава връзки и ги по натегнах.Добре, обаче проблема си го има.Направих си един експеримент и при изключен бойлер, включих фурната плюс два котлона.Очакването ми беше пак нещо да по замирише, обаче не.Ни мирис ни нищо.Всичко е спокойно.И тука изпаднах в мистерия.Не мога да си го обясня защо при изключени други консуматори и при включен бойлер таблото започва да мирише, а на обратно не ?
Намерих начин да отделя бойлера на самостоятелен кръг без къртене, обаче се замислих дали с това ще оправя проблема, при условие, че системата си е работила толкова много време в такъв режим и не е правила проблеми.
Другото, което ще го направя в най-скоро време е да сложа автоматични вместо досегашните витлови и се замислих да не пък в тях да е проблема ? Дали е възможно да е от това ?
Как мислите ? Дайте някакви идеи от какво може да се е появил този проблем ?
Trifun - специалист
Хлабава връзка или прекъснала нула.
Кое табло започва да мирише - това, с предпазителите или това, от което включваш бойлера ? Бойлера с гъвкави връзки ли е свързан с водопроводната мрежа или с метални тръби ? Откъде го включваш този бойлер - има ли отделно табълце за него ? Често контактите на тия светещите ключове не контактуват добре - провери и това и смени ключа при необходимост. Също така не е необходимо ключа да прекъсва и нулата - за да свети лампичката на самия ключ е достатъчно да има една нула от горния край с тънък проводник, а нулата, която отива в бойлера да не се прекъсва. Не е лошо и да отвориш капака на самия бойлер и да го прегледаш и него - може да има нещо видимо ...
dobcho_vn - специалист
Започва да мирише апартаментното табло.Бойлера си има отделно табълце извън банята, от което се включва.И да нулата не съм я прекъсвал, а само съм отделил от нея с един тъничък проводник колкото да светне диодчето.
Към ВиК мрежата е с гъвкави връзки и на пипане не са топли.А бойлера понеже в гаранция и във вторник ще викам сервиза на Елдом да си го видят.
Сега се усъмних да не е натрупал котлен камък около нагревателя, че тука водата никак не читава...
evil - специалист
Проблема е в апартаментното табло ,най-вероятно хлабава връзка.Не може едно изправно табло да мирише дори и към него да се включат неизправни уреди и дори и укъсени уреди.Едно изправно табло или позволява включване на даден токов кръг или гори (пада) предпазител но миришещо изправно табло-такъв филм няма :lol:
ecotronic - специалист
Загряването на връзките по принцип се дължи на повишено съпротивление на съответната връзка.
Такова повишаване на съпротивлението се получава от хлабава връзка, но така също и от оксидирана връзка.
Съветвам те да разглобиш греешите връзки и преди да ги стягаш да ги почистиш до блясък с нещо абразивно.
Не се чуди, разваляй, разглобявай миришещото табло и търси слаба(лоша) връзка, явно като си го натоварил с бойлера и някоя слаба връзка ти грее, побързай докато не се е запалило.
dobcho_vn - специалист
Ами гледах го, чудих му се сега слагам автоматични на мястото на досегашните витлови да видим.Засега няма нищо понамирисващо....

Тема "Моля за съвет, относно нагряващо се табло и бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: