Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
pipbel - майстор
8180, само крайната, най-високата секция смятам да е фиксирана, другите 4 да си влизат в нея като в колибка когато има "плувец". Ако се наложи бих помислил за някакво леко фиксиране и на другите секции (вятър казваш).Отстрани на борда ще има така или иначе поне 20 анкерни скоби предназначени за опъването на зимното покривало. Биха могли да се ползват.
PS 6 мм камерен ПК не става, пробвано миналото лято със свободно положен лист върху басейна -увисва в средата, макар и немного. Минимум 10мм е нужен.
Бюджета - надявам се поне с 200-300 лв да е по-малко.

kabel96, би могъл да си го обясниш и сам.
Хората за какво ползват оранжерии след като не им трябват зимата ?
Вместо 2.5 месеца през които слънцето е достатъчно да затопля басейна адакватно, аз се надявам така да е използваем поне 5 месеца. 80-90% от топлината казват се губи през водното огледало, през стените и дъното само 10-20% (ма за всеки случай и на тях съм сложил 5 см фибран).
И в допълнение (но не маловажно) - ще се предпазва чист басейна от прах, листа и всякакви други боклуци.
Така че инвестицията си заслужава според мен.
8180 - майстор
Пиша за напрегнат - извит на дъга, като на твоята снимка. Пробвай щом имаш старо парче - ще се удивиш. Затискаш го странично към правоъгълна рамка 2,40х1,2 да направи полукръг и си готов. Надолу мислиш - плъзгане/търкаляне.
Всъщност заради разкроя - хубаво е да слезе към 3м. дължината на парчето, ще трябва да е по-малка част от кръг - нещо като на снимката. Ще трябва да се завъртят две от рамената на рамката (по дължината на басейна) на ок. 60о.
Да скицирам, ако не ме разбираш?
Това с неподвижната част - сигурно ще е проблем или усложнение на конструкцията - вътрешното напречно рамо ще е в обсега на "плувците".
pipbel - майстор
Визуално хубаво, ама технологично нещо не ме кефят тези напрегности на дъговидните модели. Предчувствам проблеми.
Предпочитам май да заложа на по правоъгълни конструкции с по-дебеличък ПК.
kabel96 - специалист
Мога да пиша до утре какво ли не съм пробвал но ще ти кажа най общо.При мен площа на огледалато е 80 квадрата.Без покривало изтива през ноща с 1 градус а в по студените месеци с 1,5.С покривало изтива 0.7 градуса,тоест не е голяма разликата.Без отоплението басейна се загрява до 27 градуса и колкото и да пече не може повече.Когато пусна отоплението и мина 28 градуса хлора се изпарява за часове и се наложи да правя друг начин за дезинфекция.Но като най добро и за отопление и за през ноща си поръчах соларни рингове и ето го крайния резултат. Изображение
http://www.solarsunrings.com/
ZMeyGorianin - майстор
Колега, от къде ги поръча соларите и на каква цена е бройката? Има ли ги в България?
pipbel - майстор
Хммм, сефте чувам за тия рингове.
Online ли си ги поръча ?

Предполагам че си се ровил доста преди това.И си доволен от ефекта им.
Само дето не решават проблема със замърсяването на огледалото.

PS Супер е станало при тебе. Соларните панели на покрива надявам се ти стигат, че доста кубици вода имаш за стопляне така като гледам.
kabel96 - специалист
С ринговете беше голяма одисея 3 години се мъчих да си ги доставя и през турския представител пробвах но не можах и през това време пробвах платнища найлони и тн.Накрая мой приятел отиде да живее в Щатите и си ги поръча до у тях като там доставката даже е безплатна и ми ги препрати.Интересното е че са произведени в китай но никъде не намерих да купя явно спазват патента.Сега гледам и в Амазон са ги пуснали може да се пробва от там.http://www.amazon.com/Solar-Sun-Rings-P ... B0017MCUSA Ако поръчвате се обадете трябват ми още 4.Панелите са 14 квадрата и вдигат с около 1,8-2 градуса на ден.И с тяхната инсталация беше одисея.Тия рингове пише че са равни на 24000 BTU но не мога да кажа.Тая година за сефте ще е с рингове и колектор.Когато водата стане 29 градуса е вече неприятна за къпане и я разхлаждам от сондата и така я и пречиствам.Освен това е и много трудна подджъжката за пречистване на топла вода .Бактерии и водорасли си правят купон за един ден ако нещо се обърка.Не знам за какъв прах толкова става дума при тебе но въпреки че съм на село не съм имал проблеми.А и има чистачки и роботи за целта.
pipbel - майстор
Голям басейн - големи проблеми.
Аз смятам да се справя по-лесно.
Приоритет ще ми е отоплението. Покриването може и да потърпи отлагане та и до другата година даже.
Тъкмо ще ми се поизбистрят идеите.
pipbel - майстор
http://www.polycarbbg.com/projects/inte ... nat-3.html

Подобно решение изглежда просто и лесно осъществимо.Правоъгълни рамки с големина около 250/75 cм - 6 броя ще ми стигнат. Само че с 10 или 16мм поликарбонат.

Как се работи с алуминиеви профили, нямам си на идея, трудно ли се съединяват ?

Или да не се главоболя и да търся близката дограмаджийска фирма... :?
EDI - майстор
Има ъгли, с които се сглобяват.В къщи си правих два комарника и си купих материалите, после само рязах на дължина и си ги сглобих.Профилите бяха правоъгълни, 20Х10 ако не се лъжа, а комарниците ги ползвам за врати - около 200Х70.

Тема "Златен поликарбонат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: