Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
moon4o - напреднал
Някои знае ли как мога да си направя сам Велоергометър с прилична форма ... :?
velsi - Почетен майстор
Можеш, да. Зависи колко прилична трябва да е формата. :-D Навремето щях да правя и бях посъбрал информация...
moon4o - напреднал
ми достатачно прилична .. като го ледам да не ми става гадно ... Ще съм радостен ако споделиш имформацията :) :roll:
velsi - Почетен майстор
moon4o написа:
аз си мислех за маховик от кола .. да му слоха барабан от колело и да опъна верига ... или маховика направо да го сложа под седалката и
с барабан .. и накрая по един цензура ... незнам
Това е добра идея, но първо трябва да изясниш какво ще ползваш готово и какво ти ще изработваш. Имам предвид най-вече рамата. Единия вариант е да ползваш готов велосипед като само го поорежеш от излишните неща, а другия вариант е да си изработиш изцяло рамка да речем от тръби или някакъв друг профил.
Най-простия вариант е да вземеш едно сгъваемо "Балканче" и да отстраниш цялата предна част малко зад мястото на сгъване (от вертикалната тръба за седалката - напред). Остава седалката с движението на педалите и задното колело с неговата си главина, веригата и гумата. Правиш подходяща стойка, така че цялото това нещо да стъпва на земята, но гумата да остава във въздуха. Напред по подходящ начин трябва да хванеш кормилото, за да има къде да се държиш докато седиш и въртиш педалите. До тука с конструкцията. Дано да си си го представил. Сега идва ред на затормозяването. Няколко машинни ролкови лагери на обща ос. Лагерите опират в гумата, а другия край с една панта е заварен за стойката. Болт за натягане. Нещо като обтегач на ремък, ако си виждал. Като натягаш болта създаваш усилие на търкаляне между лагерите и гумата и така си регулураш натоварването. Ако не си разбрал - кажи да рисувам.
Ако ще правиш всичко от-до кажи да ровим за снимки и да му измислим дизайна и конструкцията.
velsi - Почетен майстор
Драснах набързо една схемичка... Дано сега е по-ясно.

Прикачен файл

IMG_0465_.jpg
IMG_0465_.jpg (157.08 KиБ) Видяна 13067 пъти
moon4o - напреднал
velsi написа:
Драснах набързо една схемичка... Дано сега е по-ясно.
достатачно за да разбера .. мерси ..
velsi - Почетен майстор
Ако искаш можеш да вкараш допълнителна екстра: да вържеш този болт с подходящо жило и да го изведеш на кормилото, за да си променяш натоварването "в движение", или пък да монтираш целия този механизъм в горната част на колелото, под седалката и да можеш да го стигаш без да се налага да спираш и да слизаш. Всичко е въпрос на конструкция. Дори и варианта с маховика да избереш аз пак те съветвам да се насочиш към някаква гумена ролка, която да създава усилието. Но за мене това си е излишно усложняване.
moon4o - напреднал
velsi написа:
Ако искаш можеш да вкараш допълнителна екстра: да вържеш този болт с подходящо жило и да го изведеш на кормилото, за да си променяш натоварването "в движение", или пък да монтираш целия този механизъм в горната част на колелото, под седалката и да можеш да го стигаш без да се налага да спираш и да слизаш. Всичко е въпрос на конструкция. Дори и варианта с маховика да избереш аз пак те съветвам да се насочиш към някаква гумена ролка, която да създава усилието. Но за мене това си е излишно усложняване.
няма няма маховици ... твоята идея ми хареса .. направо това ... си го понтирам в по малак размер .. 2 -3 лагера ..под седалката .. даже може 3 -лагера един до друг .. като средния е по-малък .. и един болт .. който е от тиоя .. как се казваше .. от горе с ключ.. не с ключ ами таква дръжка .. и да се завива от движение ..

мерси :)
мне понятно все по данной теме

Тема "Велоергометър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: