• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo1113 - специалист
Гледах там. Само оттам си пазарувам, те твърдят че няма на 220 волта, но аз искам да съм сигурен - дали наистина няма или те нямат. Иначе предлагат интересни нещица, доста работи от тях си взех и засега съм доволен.
ArturDent - Почти Безобиден
8180 написа:
За съжаление съм до тук...
При изчисленията се вземат предвид и вида и отражателната способност на повърхностите, които се осветяват.
Най-общо това са едни коефициенти които показват каква част от светлината се отразява от тавана, стените и пода. Винаги са под 1.
По спомени за таван варираха 0.9 - 0.5, за стени 0.7 - 0.3 и за под 0.5 - 0.1.

За правилното изчисление на осветлението се процедира така:
- Взема се осветеността която трябва да се постигне в помещението. Има си норми за различните видове помещения: за кенеф, за хол, за кухня, за магазин.... Например 300 lux.
- Чрез размерите на помещението и коефициентите, за които писах по-горе се изчислява необходимият светлинен поток за помещението. хххх lm
- След това избираш осветител с определен светлинен поток.
- Делиш общия светлинен поток на този за една лампа и получаваш броя на лампите.

За конкретния случай пробвай да вземеш един луксомер за малко. Такива имат фотографските студия, службите по трудова медицина, ХЕИ. Опъни една лента от LED и виж колко лукса се получава на 1.5 м от нея. Предполагам че помещението ти е със стандартна височина.

Ето и жокер: НАРЕДБА № 49 ЗА ИЗКУСТВЕНО ОСВЕТЛЕНИЕ НА СГРАДИТЕ '76 набор, но май още е действаща.
fikata - майстор
Взема се осветеността която трябва да се постигне в помещението. Има си норми за различните видове помещения:
Това е точно така.Само да допълня, че нормите за изкуствено осветление нормират минималната осветеност в lx. Това е задължителен е минимум,който трябва да се постигне.Максимумът няма ограничения, стига да са изпълнени критериите за качество на осветлението.
1115 - специалист
Казано честно тези 240 лумена от 1 ват ми се виждат много.
ribnikolaevi - майстор
Това е информация от търговец, може да е невярна, подвеждаща и всякаква друга. Но ми трябва някаква цифра все пак, за да мога да си сметна осветеността.
marnik - специалист
Гледах там. Само оттам си пазарувам, те твърдят че няма на 220 волта, но аз искам да съм сигурен - дали наистина няма или те нямат.
Лед осветлението работи на постоянен ток - DC, а по мрежата (както и от стандартните трафове за лунички) тече променлив - AC. Човекът в магазина обясни, че лентата ще работи и с променлив, но ще трепти и ще й се скъси живота.

Вчера закупих едни 3м лед лента за моят ремонт, та ми обясниха как ще трябва да си дупча тавана, аз да сменя вече вързания трансформатор. :)
gogo1113 - специалист
Ясно, значи няма мърдане от трансформатора. Когато имаш вграден в тавана трансформатор за лунички, дали няма да е по-добре да си сложиш диодни луни, отколкото да дупчиш тавана и да слагаш нов трансформатор за диодните ленти. Продават страшно силни диодни луни по 4,5 и 5,5 вата, които светят насочено и доста силно.
marnik - специалист
лентите са за ниша, която няма как да осветя с луни, но мерси за идеята!
Дупченето е в ъгъл над шкаф и като му сложа една малка ревизийка после няма да навреди на крайния резултат.
gogo1113 - специалист
Успех, колега! Пък пусни някоя снимчица да "откраднем" някоя идея.
ribnikolaevi - майстор
Намерих таблица със светлинните потоци на този сайт: http://lightingbg.com/category/lenti/vodoustoichivi/ - в каталозите. Действително има и до 420-540 лумена за RUT-GD-SZ-MJ.
Засега толкова съм открил.
А тук пък дават 800 лумена/м. http://www.bgled.com/product/29/led-len ... 60ww1.html. И като се вземе предвид, че това е насочена светлина (120 градуса), сигурно 80 см ще се равняват на около 75 ватова крушка с нажежаема жичка (ако се приеме че тя дава поток от 750 лумена).
Като че ли ме устройва за моята тоалетничка. Ако пък успея да залепя лентата не отстрани на душ питата, а леко под ъгъл, още повече се подобряват нещата.
Трудно ми е да повярвам, но тук дават 1000 лумена/м !!! http://www.ledneonbg.eu/product/130/sve ... -tuk-.html
Но се чудя да им вярвам ли ... :?: или е само търговси трик?

Прикачен файл

HABANA 1_6-2 - res.jpg
За тази тоалетна ми е питането
HABANA 1_6-2 - res.jpg (41.6 KиБ) Видяна 11549 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Светлинен поток от ЛЕД лента" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: