Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
mishoboss - специалист
Благодаря за това мнение. Схемата е вече реализирана и изградена. Нуждата от отделни рекуператори дойде от това да се спести от ПЖР-та и скъпи задвижки и използването на големи и шумни вентилатори. Това трудно го обяснявам на специалисти, защото повечето от тях са изграждали вентилации само по заведения и МОЛ-ове и там шум от вентилатори и разлики в цени от по 500-600 лв не се коментират въобще. Пък и там вентилацията е централизирана навсякъде, а аз искам да управлявам 3 отделни кръга. За мен всичко това е съществено и най-вече цената.

Комина е голям и не би трябвало да има проблем. Аз повече се притеснявам някой като си пусне мощния абсорбатор дали няма да надвие моите вентилатори ;)
Сградана е тухлена, нямаше проблеми при прокарването на въздуховодите.

Какво представлява този байпас на входа? След като винаги ще има конденз, то ваничка под топлообменниците е задължителна?
Можеш ли да ми посочиш марка и модел канален климатик за тези пари? Всичко, което съм виждал за тези обеми е било от порядъка на 10 - 12 хиляди лева...

П.П. denuchi, в момента съм на етап конструкция за гипсокартон и полагане на въздуховоди в конструкцията. Рекуператора е направен и монтиран. Килера, в който се намира рекуператора е вътрешен и няма външна стена...
denuchi - специалист
Конденз от рекупература ще има само зимата. През лятото няма да има конденз. Слагаш една ваничка за конденза отвеждаш с тръба и си готов. На кой етаж се намираш. Колко човека са над теб с аспиратори. Само с един канален климатик за къде по напред. На кой въздуховод ще го поставиш. По добре е да поставиш топлообменника преди нагнетателният вентилатор (според мен дори е задължителнио), а не след него.
mishoboss - специалист
Ако се сложи калорифер на входа преди рекуператора ще има ли конденз?
На втори етаж съм, над мен има още 7 етажа като нагоре са все кухни.
denuchi - специалист
По принцип може да се постави, но тогава почти се губи смисъла от рекуператора. Сложи му един датчик за поток на въздуха, когато сработи да изключи засмукването на външен въздух. Направи една клапа да можеш да въртиш въздуха малко на рецеркулация и рекуператора ще се размрази. С тези калорифери тока няма да може да си платиш само.
mishoboss - специалист
Да, и аз от тази гледна точка засега задържам да слагам калорифер.

Този датчик къде да го сложа? Каква му е точно идеята?
Иначе това с байпасната клапа го разбрах и ми звучи повече от разумно. Лошото е, че при мен трябва да са две...
denuchi - специалист
Идеята на датчика е да следи налягянето, движението на въздух през рекуператора. Ето с това става. сравнява налягането м/у вход и изход рекуператор. (външен възд. - наг. в помещ.) И при достигане на някаква зададена стойност сработва затваря клапата за външен въздух и минава изцяло на рециркулация. Същият този пресостат се ползва и за филтри. Задаваш някаква стойност на пресостата следи вход-изход филтър и при замърсяване на филтъра сигнализира. Е това вече и автоматика и то най елементарна. С малко повечко (повечко) пари можеш да направиш чудеса от към автоматизация.

Прикачен файл

47a9815467f65529671152.jpg
47a9815467f65529671152.jpg (63.22 KиБ) Видяна 4851 пъти
mishoboss - специалист
Благодаря за инфото. Ще се разровя за такина пресостати. Точно електрониката не ми е проблем защото си я правя сам с Arduino базиран контролер (програмист съм и чат-пат чаткам малко от електроника). Мога да автоматизирам всеки един процес на вентилацията и да го следя през Интернет. Всъщност това, което правя като електроника е част от система за автоматизация и се управлява чрез TCP/IP и REST/XML. Това не ми е проблем, проблем са ми железата ;)
a_stoev - майстор
mishoboss написа:
Нуждата от отделни рекуператори дойде от това да се спести от ПЖР-та и скъпи задвижки и използването на големи и шумни вентилатори.
Шума на вентилатора се бори най-лесно с по-голям вентилатор на по-ниска скорост. При един и същ дебит по-големия е по-тих. Те затова и тихите са по-скъпи де, повече материал има в общия случай.
mishoboss - специалист
Въпросът с клапите е все още на дневен ред :( Всяка идея за направа на евтини управляеми клапи е добре дошла.

До тук съм тествал следните методи:
- машинка от централно заключване на кола за 5 лв. с двигателче - пълен боклук, не задържа в крайно положение като му се спре напрежението
- соленоидна задвижка от заключващ механизъм на касов апарат за 3 лв. - прекалено е слабо и с малък ход на котвата (4мм). Но принципно става ако успея да намеря по-мощни соленоиди на поносима цена (под 15 лв.)

И двете ги пригодих с лостов механизъм към нормална възвратна клапа с пружинка ф100. Идеята ми е да използвам именно такава клапа, като да мога да управлявам отваряне и затваряне. Приемам и всякакви други решения и идеи :) Целта е най-вече евтино управление, тъй като имам минимум 5 такива клапи.
Тани - модератор
Ами защо не ги комбинираш? Централното отваря клапата , а устройството от касовия апарат я задържа в отворено положение.

Тема "DIY климатизация и ел. клапи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: