Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tretre - специалист
Аз не искам да ги регулирам. Искам да работят просто.
Това с регулирането се прави щото не знаят котела дали ще се продава в България, в Гърция или в Швеция!
filmatoplo - майстор
:) И преди спореше , нали така се прави -по време на оптимален горивен процес и натовареност на котела , и помпата си работи и вентилатора си работи .Айде по време на оптимална работа на котела да му спрем вентилатора :? -защо .При първоначално палене и студен котел -вентилатора работи постоянно , като регулатора за вентилатора е нагласен примерно достигне ли 75-80 градуса на водата в котела да изключи , през това време регулатора на помпата е нагласен на 60 градуса примерно да включва при достигане на водата в котела ,над точката на конденз в котела .Кое не разбра или не е така по твоите идеи :wink: нали точно когато се включи помпата -започва топлообмена и котела се нуждае от въздух да гори , да подържа температура . Авариен термостат се свързва последователно на веригата с работния термостат за вентилатора -продават се готови такива ,днес монтирах 1 такъв- 72 лв.Чудя се на замисъла ти -да спираш вентилатора при старт на помпата , на твоята кола след като и дадеш газ по баира -изключваш ли от скорост и обратно :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
Всеки си има някакви идеи и не можем да ги знаем. Има зададен въпрос - отговаряме и толкоз. И аз не виждам логика, ама може да има - знаеш ли :)
tretre - специалист
Прочетох малко повече за пиролизата, и е ясно че със стар котел е недостижима!
Въпроса е наистина за обикновен котел как може да се увеличи КПД!
Не се заяждам просто като всички искам да науча нещо, което го няма в учебниците.
А вие се го разбрали на принципа проба-грешка!
filmatoplo - майстор
Браво -как ти звучи при отопление особено с газ -Проба грешка :lol: -ти си правиш майтап .Котлите на твърдо гориво са не по-малко опасни , ако някой обърка нещо :wink: И каква връзка има възрастта на котела с пиролизата . :? :-D
saraneron - специалист
Как каква вразка има? Пурите едно време бяха рядкост а с лизането се започваше доста плахо! :partyman:
маречков - специалист
Момчета, утре живот и здраве ще монтирам на моя котел такъв вентилатор. Ефекта при мен на пробата беше убийствен. Котела не можеше да вдигне повече от 60 градуса. С една стара прахосмукачка за 10 минути вдигна до 85 и я спрях. Моя смятам да го свържа да тръгва с помпата на 30 гр. и ще му сложа старо реле от бойлер дето да го спира на 80 примерно. Не ме критикувайте що помпата е от 30 гр. - имам подово.
LazarGanev - "Велик майстор"
И що трябва да е стар регулатор? :cool:
batkotony - специалист
Та да може да откаже по-лесно,що... :lol:
Иначе идеята на автора аз я тълкувам по следния начин:има лоша тяга на комина при студен старт на котела и иска да подпомогне при запалването с вентилатора.При достигане на градусите,при които тръгва помпата се предполага,че комина вече е достатъчно загрял и е повишил тягата до някакви нормални величини.Тогава вече вентилаторът става излишен и се спира поради икономични съображения...елементарно,но може и да работи. :?
маречков - специалист
LazarGanev написа:
И що трябва да е стар регулатор? :cool:
Ами щото последния ми е на 6 месеца и не е работил на товар, т.е. минава през контактор. Когато ми изгори нагревател на бойлер, сменям всичко. Така че не виждам какъв ще е проблема да управлява вентилатор, дето е макс 20 вата. :-D Ще пробвам утре, пък ще видим :)

Тема "Вентилатор на котел на дърва!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: