ne sym ползвал огнеупорен,ама като цяло съм по доволен от продуктите на теразид
Всички въпроси за вилата.
ebahti
- майстор
88 мнения в "Ще зидкам дворно BBQ с пещ"
pipbel
- майстор
Колеги, помагайте, въпроса е спешен !
Помня че беше дискутирано някъде, но нямам време да ровя.
Имаше някакво съотношение мезду височината на пещта и височината на вратичката към нея та огъня и димните газове
да могат да циркулират нормално и обгряват равномерно пещта преди да я напуснат.
При мене в момента пещта е висока 47см, а вратичката - 40.
Тоест оформя ми се около 7 см зъб между двете дъги. Мислите ли че е добре ?
Помагайте че след 2-3 часа трябва да почвам малката дъга. Времето ме гони...
PS Направил съм над 70 снимки поетапно на BBQ-то и пещта, другата седмица ще поствам.

Помня че беше дискутирано някъде, но нямам време да ровя.
Имаше някакво съотношение мезду височината на пещта и височината на вратичката към нея та огъня и димните газове
да могат да циркулират нормално и обгряват равномерно пещта преди да я напуснат.
При мене в момента пещта е висока 47см, а вратичката - 40.
Тоест оформя ми се около 7 см зъб между двете дъги. Мислите ли че е добре ?

Помагайте че след 2-3 часа трябва да почвам малката дъга. Времето ме гони...
PS Направил съм над 70 снимки поетапно на BBQ-то и пещта, другата седмица ще поствам.
filmatoplo
- майстор
Като- Иглу трябва да стане пеща .В другата тема -Барбекю с пещ -колегата дава снимки 1след 1 как става. 

Transporterr
- специалист
pipbel написа: Мислите ли че е добре ?не мислиме че е добре, но след като вече си го направил не ли все едно?![]()
няма да "връща" не се притеснявай
pipbel
- майстор
Transporterr написа:А може ли малко по конкретно какво не ти харесва на снимката ?pipbel написа: Мислите ли че е добре ?не мислиме че е добре, но след като вече си го направил не ли все едно?![]()
няма да "връща" не се притеснявай
А и на поредицата от 25-30 поетапни снимки дето ще пусна тия дни.
Thanks
pipbel
- майстор
Такаа, айде да почна с BBQ-то.
Ш/В/Д - 62/50/52 см.
Пода го направих двоен, както за BBQ-то, така и за пещта. Куполата му и комина ги поръчах на местния железар. 4мм дебелина.
Зидането не бе от най-фасулските понеже всичките ми огн.тухли са 2-ра употреба (но пък калени в боя в стъкларските пещи) и имаше 3-4 вида с малки разлики в дебелината и др.размери.
Използвах ТУ лепило на Теразид главно там където ще гори огъня, а за някои дейности (първия ред на пода, обмазването отвн на пещта) и смес от 60% Вебер флекс и 40% шамот.Това последното като изсъхне става "бетон", препоръчвам !
Над 1 -та и над 2-та тухла сам вградил железа да задържат решетката на скарата. Имам готовност и за между 3-та и 4-та тухла ако се наложи при по-голяма жар (пробил съм улеите и съм ги запълнил с разтвор). Ако трябва - дрелката ще влезе в деиствие. Булото (45 см височина) е изолирано с 4см каменна вата отвсякъде, сложих и рабица отгоре и я подмазах добре.
Комина е със сечение 35/25см, вестника показа че дърпа добре. Висок е 1.5м., 80см е над билото на навеса.Също ще го изолирам с 2см кам.вата. Булото и комина впоследствие ще се облицоват с камък. Както и самото барбекю.
Забележете че последните ми 2 реда тухли на задната стена са вдадени навътре с по 3см всеки. Общият зъб (S-ка)е 10-11 см.
Само да вметна че всичко съм си го правил абсолютно сам. Около 3.5 дена работа. Още толкова ми отне и пещта.
Ш/В/Д - 62/50/52 см.
Пода го направих двоен, както за BBQ-то, така и за пещта. Куполата му и комина ги поръчах на местния железар. 4мм дебелина.
Зидането не бе от най-фасулските понеже всичките ми огн.тухли са 2-ра употреба (но пък калени в боя в стъкларските пещи) и имаше 3-4 вида с малки разлики в дебелината и др.размери.
Използвах ТУ лепило на Теразид главно там където ще гори огъня, а за някои дейности (първия ред на пода, обмазването отвн на пещта) и смес от 60% Вебер флекс и 40% шамот.Това последното като изсъхне става "бетон", препоръчвам !
Над 1 -та и над 2-та тухла сам вградил железа да задържат решетката на скарата. Имам готовност и за между 3-та и 4-та тухла ако се наложи при по-голяма жар (пробил съм улеите и съм ги запълнил с разтвор). Ако трябва - дрелката ще влезе в деиствие. Булото (45 см височина) е изолирано с 4см каменна вата отвсякъде, сложих и рабица отгоре и я подмазах добре.
Комина е със сечение 35/25см, вестника показа че дърпа добре. Висок е 1.5м., 80см е над билото на навеса.Също ще го изолирам с 2см кам.вата. Булото и комина впоследствие ще се облицоват с камък. Както и самото барбекю.
Забележете че последните ми 2 реда тухли на задната стена са вдадени навътре с по 3см всеки. Общият зъб (S-ка)е 10-11 см.
Само да вметна че всичко съм си го правил абсолютно сам. Около 3.5 дена работа. Още толкова ми отне и пещта.
Transporterr
- специалист
тази пещ от къде ще изпушва?
зъб м/у свода и купола напеща го разбрах като прагче което ще задъжа димът и вероятно саждите а какво си направил само ти си знаеш, защото по тези точно снимки не се вижда точно този еуемент
и си "забравил" да го измиеш или не?
зъб м/у свода и купола напеща го разбрах като прагче което ще задъжа димът и вероятно саждите а какво си направил само ти си знаеш, защото по тези точно снимки не се вижда точно този еуемент
и си "забравил" да го измиеш или не?

Последна промяна от Transporterr на вт юли 19, 2011 8:13 pm, променено общо 1 път.
pipbel
- майстор
Transporterr написа:тази пещ от къде ще изпушва?Еее, не съм стигнал още до комина на пещта.
Ще има 1-2 месеца почивка по въпроса че съм извън БГ сега. Септември довършването.
Най общо казано ще изглежда така като на пунктира, ще се свърже с комина на ББК-то над ската на навеса.
Вече съм го купил от Мармодом, от френските самопочистващи е, 1.5 метра е 150лв. неговата верица. Ф-то е 23см.
ПС Второто ти изречение не можах много да го вдяна...

Тема "Ще зидкам дворно BBQ с пещ" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература