Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
lakosste - специалист
И за каква големина на климатика става въпрос?Не е ли малко 2 градуса отнета температура?
ivan_v - специалист
torbalan написа:
ivan_v, ако прекараш топлина от изхода на входа на компресора - единственото, което ще постигнеш - е че ще го вкараш в по-гаден режим на работа...

СОР-а ще падне...

п.п.
тя тая тема стара, като библията била :)
Всъщност идеята ми е да вкарам топлина на входа на компреспра,но не от изхода му, а от изхода на кондензатора.
hygro - майстор
Идеята ти се използва отдавна за косвено подобряване на КОП чрез преохладител/прегревател. Това позволява избора на по-ефективен работен режим. Не мога да кача целия материал тук, защото превишава лимита от 2MB, но ако го искаш, прати ми имейл на ЛС.

Прикачен файл

21.jpg
Ahmakov - специалист
ivan_v написа:
Климатикът е MIDEA MSG 12-HRI с фреон R-22...Печалбата според мен ще дойде от това...че ако преди капилярната тръбичка ( високо налягане ) тепрературата е въпросните 30 градуса, то след капиляра( ниско налягане ) температурата ще е 0 градуса и воднияt топлообменик ще извърши работа за затоплянето на фреона от 0 до 10 градуса. В другия пример , ако усвоя тези 30 градуса и преди капиляра имам 15 градуса , то след него ще имам -15 градуса. Количеството на водата при мен не е проблем и предполагам за топлообменика няма да е проблем на изхода от него пак да има 10 градуса. Във втория вариант водният топлообменик извършва работа по затопляне на фреона с 25 градуса ( вместо с 10 градуса в първия случай). И така при една и съща мощност на компресора се получава по-голям топло пренос.
Заблудата идва от това, че не си наясно с принципа на работа. Енергията е "скрита" във фазовия преход, т.е. кондензация или изпарение. Например от т.4 до т.5, климатика ти отнема топлина 3500W, като температурата на фреоновите пари се променя да речем от 0С до 0,5С. Теоретично, не трябва да се променя. При използване на регенератор от т.4' до т.5' , това което искаш да направиш, климатика ще отнеме допълнително 300W като температурата на фреоновите пари ще се промени от -1С до 12С.
Регенерацията не се прилага еднозначно за всяка система. Много зависи от режима на работа, от фреона и т.н. Имаше едно правило за регенераторите: За 12 задължително, за 502 желателно, за 22 забранено. Имаше, защото фреоните, вече не трябва да ги има.
Мисля, че коментирахме този въпрос, но коментарите някак са "изчезнали". При постоянна температура на водата, по голям топлообменник вода фреон, по малка температурна разлика . Използване на нискотемпературно отопление, като подово / при теб не можеше или не желаеше / или вентилконвектори.
ivan_v - специалист
Ahmakov написа:
ivan_v написа:
Климатикът е MIDEA MSG 12-HRI с фреон R-22...Печалбата според мен ще дойде от това...че ако преди капилярната тръбичка ( високо налягане ) тепрературата е въпросните 30 градуса, то след капиляра( ниско налягане ) температурата ще е 0 градуса и воднияt топлообменик ще извърши работа за затоплянето на фреона от 0 до 10 градуса. В другия пример , ако усвоя тези 30 градуса и преди капиляра имам 15 градуса , то след него ще имам -15 градуса. Количеството на водата при мен не е проблем и предполагам за топлообменика няма да е проблем на изхода от него пак да има 10 градуса. Във втория вариант водният топлообменик извършва работа по затопляне на фреона с 25 градуса ( вместо с 10 градуса в първия случай). И така при една и съща мощност на компресора се получава по-голям топло пренос.
Заблудата идва от това, че не си наясно с принципа на работа. Енергията е "скрита" във фазовия преход, т.е. кондензация или изпарение. Например от т.4 до т.5, климатика ти отнема топлина 3500W, като температурата на фреоновите пари се променя да речем от 0С до 0,5С. Теоретично, не трябва да се променя. При използване на регенератор от т.4' до т.5' , това което искаш да направиш, климатика ще отнеме допълнително 300W като температурата на фреоновите пари ще се промени от -1С до 12С.
Регенерацията не се прилага еднозначно за всяка система. Много зависи от режима на работа, от фреона и т.н. Имаше едно правило за регенераторите: За 12 задължително, за 502 желателно, за 22 забранено. Имаше, защото фреоните, вече не трябва да ги има.
Мисля, че коментирахме този въпрос, но коментарите някак са "изчезнали". При постоянна температура на водата, по голям топлообменник вода фреон, по малка температурна разлика . Използване на нискотемпературно отопление, като подово / при теб не можеше или не желаеше / или вентилконвектори.
Ясно ми е ,че енергията се освобождава от фазовия преход, но предполагам,че и затоплянето на парите ( охлаждането на течната фаза ) ще има някакъв ефект.
Какъв е приблизителния масов дебит ( килограми дебит на час през компресора ) и какъв е топлинния капацитет на фреона ( извън фазовия преход)?
ПП системата ще е нискотемпературна - необходимата мощност за къщата е 5-6KW. Радиаторите ще са панелни с обща мощност 40KW ( при 90/70/20) . За необходимите 5-6 kW ще е достатъчен режим 40/35/20 ( това според калкулатора на Корадо за мощността на радиаторите за различни температурни режими).
Ahmakov - специалист
Масовия дебит на максимална мощност, при 45С кондензация и 0С изпарение, е 0,0184kg/s
Другите параметри можеш? да видиш тук.

Прикачен файл

R22.JPG
ivan_v - специалист
Диаграмата не ми говори нищо ( нямам образование или познания по науката, дори когато купувах климатика си мислех ,че инвертор означава, че може да работи и на отопление).
Днес довърших втората сонда и предполагам до две седмици ще започна окомплектоването. Топлообменниците мисля да са тръбни ( 12,7мм медна тръба вкарана в гумен маркуч с вътрешен диаметър 32мм. Преохладител/прегревателя мисля да го реализирам като споя 2 метра от тръбите (в съответните участъци) с оловно калаен припой.
Искам да попитам дали ще има проблем за фреона ако се наложи след като системата вече е заредена да премахна въпросния термоконтак чрез нагряване на тръбите за да ги отпоя(фреона е R-22, а нужната температура май би била към 150гр.)?
Ahmakov - специалист
Прегряването е
415kJ -405kJ = 10kJ/kg
10kJ/kg х 0,0184kg/s = 0,184kJ/s = 184W
и се компенсира от подохлаждането вътре в цикъла.

Колко ще са дълги тръбите 12,7мм?

С поялник няма да можеш да го направиш. А с горелка е "малко" опасно. Не ти го препоръчвам да го правиш. Фреона ще издържи, тръбата не знам дали ще издържи...

Прикачен файл

R22.JPG
ivan_v - специалист
Ahmakov написа:
Прегряването е
415kJ -405kJ = 10kJ/kg
10kJ/kg х 0,0184kg/s = 0,184kJ/s = 184W
и се компенсира от подохлаждането вътре в цикъла.

Колко ще са дълги тръбите 12,7мм?

С поялник няма да можеш да го направиш. А с горелка е "малко" опасно. Не ти го препоръчвам да го правиш. Фреона ще издържи, тръбата не знам дали ще издържи...
Дължината на тръбите ще е толкова,че вътрешния им обем да е равен на вътрешния обем на премахнатите изпарител и кондензатор( предполагам това е основното изискване-да запазя фабричните обеми, за да мога след това да заредя с фреон по табелка -1300грама)
Горелката евентуално ще е на пропан-бутан , а тя не може да повреди медни тръби.
Може ли със спойка да се мине от 9,5мм ( мисля,че толкова са тръбите към 4-пътния ,който ще махна)към 12,7мм или са нужни преходници?

Тема "Повишаване COP на термопомпа ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: