• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Dakaar3 - помощник
Така баща ми обича да си прави машини и последната беше Абрихт.Две години го правихме и завчера беше първи пробен тест и пуснахме машината заработи си добре и я изключихме Тогава баща ми пипна лагерите и те се оказаха единият топъл а другият врял и се зачудихме от какво може да е , после подложихме клингирит там където се връзват петите на лагерите и стойките , но никакъв ефект и проектът замръзна . Имам един самонагаждащ се лагер и вътрешният размер е добре но външният е с около 5 мм по къс от оригиналният а и е много по-широк заради тази шайбата за затягането . Питахме един човек и той каза че може да е от греста .Отворихме черупките и си имаше нормално грес . Та приемам всякакви мнения Благодаря предварително апа ако оправим проблема ще кача снимки на машината па ако може и видео ще кача само да оправим проблема.
Чаро - Акълия
Качи някоя снимка де.
Ремък има ли? Лагера до ремъка ли грее повече? Ако е така- сети се.
Как напасвахте черупките?
Махнете клингерита, оставете черупките разхлабени и пуснете машината. Тествайте. Ако пак грее или няма никакво съосие в лагерите-черупките, или лагерите не са подходящи за тези обороти.
Аз, като любител за това се сещам.

Много ми е познато това с правенето на машини. Моят баща на младини прави абрихти, фуражомелки, ремаркета за леки коли... Аз съм наследил тоя мерак- сглобявам телфери, сондажни машини и прочее простотии.
Dakaar3 - помощник
Добре ще кача снимки утре защото сега не се вижда А иначе пробвахме и с клингирит и без и все си грее евентуално ако има някъде несъосие , но по скоро мисля че някъде заварките са дръпнали но съм много притеснен защото това беше огромна инвестиция а сега да не работи.
torbalan - Дървен философ
не снимки, а чертежи качи...

лагер грее или от претоварване или от липса на смазка...

има и разни по-мрачни прогнози, но надявам се да не е липса на съосност да кажем....

всъщност няма ко да гадаем...

виж си оборотите на машината, размерите на валовете и ножовете и ги сравни с аналогична готова машина...
ако сте сложили много по-малки лагери.... ми ще греят - ко да правят :)
joro39 - специалист
при подобни правени машинки е добре единия лагер да е самонагаждащ.
cenko6 - специалист
Когато няма съосие валът няма енерция при завъртане с ръка. При теб как е.
novgradski - специалист
.....по принцип 1 самонагаждащ лагер -не се слага....трябва да са 2-та , за да си сигурен че ще компенсират несъосието.Всеки може да си скицира лагруване с несъосни главини (лагери)спрямо вала и ще се убеди защо е така.За размера на лагера...пиши първо какъв си сложил(или с какви размери е) и ще ти кажа какъв(самонагаждащ) да търсиш....за да не ти отговаря външния диаметър ,най-вероятни си взел лагер с по-лека серия .
Примерно:
лагер радиално-аксиален лека серия 6205 е с размери 25/52/15 ;средна серия 6305 -е с 25/62/17(сачмите са по големи,но вала е ф25)
и
лагер самонагаждащ се лека серия 1205 е с размери 25/52/15 ;средна серия 1305 -е със същите размери -25/62/17
Dakaar3 - помощник
Така сложили сме лагери 6308 ,тате пита какви самонагаждащи да купим.
Това за инерцията ми няма много инерция като се завърти с ръка .
anidb1973 - напреднал
здравей махни ремъка разхлаби черупките и завърти вала ако нямат съосие ще се разместят и ще ти покажат грешката имаи в предвит че и стягането измества,
Dakaar3 - помощник
Изключително много ви благодаря на всички машинката проработи прекрасно без никакви проблеми. Сега изобщо не греят.Значи проблемът беше в това че самите лагери са били много стегнати в черупките , престъргахме ги малко и се оправи проблема а иначе няма несъосие .

А етоги и дългоочакваните снимки .

Прикачен файл

Изображение167.jpg

Прикачен файл

Изображение166.jpg Етого и ограничителя.

Прикачен файл

Изображение165.jpg

Прикачен файл

Изображение164.jpg

Прикачен файл

Изображение163.jpg
  • 1
  • 2

Тема "Колеги помагайте,защото изникна голям проблем." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: