• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
filmatoplo написа:
До фи-28 съм запоявал с твърд припой , с мек до фи-42 .
С новата горелка ли?
Е, сега лятоска 50*С ги имаш бонус, ама ще видим зимъска :-D
filmatoplo - майстор
Новата горелка е много по яка от старата ми обикновена ,на където и да я въртя новата все работи , ама аз в голям студ не споявам . :wink:
zimel - специалист
LazarGanev написа:
Филма, за лятото, когато тръбите са нагрети става, ама я пробвай зимата и кажи какви диаметри успяваш да завариш. Някой път като се натрупа повече материал и повече заварки в близост, дори и с оксижена иска продължително загряване. Аз дюзи не сменям, карам само с №2
zimel написа:
Сега друго ме мъчи- проектите за отоплителната инсталация, по ми приличат на карикатури.
Какво имаш предвид?

Добър въпрос на който трудно мога да отговоря без да покажа чертежите. Ще се опитам да ги снимам, дано да излезнат контрастно и четливо.
А иначе:
1) На слънчевия колектор няма обезвъздушители, хей-така влиза си тръба и си излиза.

2) Изпусната ми е лирата в антрето на първия етаж , няма лира, няма тръби .

3) Топлоцентралата в котелното е все едно копи-пейст от 6-етажна сграда с два колектора (подаващ-връщащ) от които се вземат тръби за вертикален щранг (1-ви и 2-ри ет.) и серпентината на бойлера .

4)Имам 4 броя помпи - помпа сл. колектор (150 вата), помпа за радиаторите (500 вата), помпа за серпентината от котела (500 вата), помпа котел (500 вата).

Тази последната , така и не разбирам дали трябва да се монтира, защото на чертежа я няма, а по обяснителни бележки съществува (номер едикойси,мощност,дебит)???.

И неразбирам какви са тези мощности 3х500= 1500 вата, айде другата ще работи от време на време.

Кръгът на слънчевия колектор има разширителен съд, понеже котлето и радиаторите също са затворена система предполагам, че и там трябва да има разширителен съд, да ама не , има само автоматична пълначка.

Помпите са начертани на подаващите тръби, а би трябвало да са на връщащите .... знам, че принципно няма разлика но ще изкарат по дълъг живот.
1) Като искаш може да си сложиш обезвъздушител на слънчевия колектор, но може да се направи и без такъв - в схемите на Бош например не е предвиден обезвъздушител на колектора. Има си въздухо отделител в самата помпена група, пълненето става със специална помпа и нещата се получават без да има човек на покрива :wink:
2) Ти пък си я изпълни :)
3) Какво те притеснява, не виждам нещо нередно?
4) Ватовете със сигурност не са толкова, но броя на помпите е оптимален. Е, разбира се, че можеш да побългариш системата и да я оставиш с 2 помпи :wink:
Разширителен съд задължително трябва да има
Не че няма разлика къде са разположени помпите, има значение. Соларната трябва да е на връщащата вода задължително, за да я запазиш от прегряване. Котелната помпа - също. Зоновите помпи е по-добре да са подаващата тръба, ттям вероятността от прегряване се счита за минимална, но пък по-добре работи системата и е по-прегледно когато са много помпи.
syncho - майстор
LazarGanev написа:
1) Като искаш може да си сложиш обезвъздушител на слънчевия колектор, но може да се направи и без такъв - в схемите на Бош например не е предвиден обезвъздушител на колектора. Има си въздухо отделител в самата помпена група, пълненето става със специална помпа и нещата се получават без да има човек на покрива :wink:
Тук не съм много съгласен с теб. Тази специална помпа и ние я имаме и да, върши работа, но от опит казвам, че не можеш да обезвъздушиш на 100% с нея. Иска си накрая да си се пипне ръчния обезвъздушител да доизпусне малкото останало въздух.
mitko_rupite - специалист
filmatoplo написа:
До фи-28 съм запоявал с твърд припой , с мек до фи-42 . Иначе 90% работя с мекия , както за отопление , така и за слънчеви инсталации -никога не съм имал проблеми .В Гърция гледах само -мек припой , газта им пък беше резбово от поцинковани тръби :wink:
А за масово ползваните горелки в Гърция какво ти е мнението

ИзображениеИзображение

Turbo Torch STK-R

.
filmatoplo - майстор
Виждал съм такава горелка -работи добре с Мап газ ,но не се пали автоматично :wink: .За плана на човека -наистина непълен и объркващ ,което може да доведе до мн проблеми.За какви мощности ставаше дума относно котел и радиатори ,че такива мощни помпи са дадени в плана ,не че не се монтират и такива .Най мощните употребявани в домашни условия на резба преди да се мине на фланци са помпите -32/80 и 25/100 , но те са с макс мощност 250-280 вата .Освен забравените разширителни съдове -които трябва да са минимум 1 литър на киловат мощност ,виж да поставиш и предпазни клапани на котела -1 бар над водния стълб -за по точни сметки проектант.Да- зоналните помпи е по добре да са на подаващата линия ,може и без обезвъздушител на слънчевия панел ,но после по време на експлоатацията ако се наложи клиента сам да се справя с обезвъздушаването ако се наложи няма да може .Аз например поставям обезвъздушител ,като преди него има и спирателно кранче което по време на работа е постоянно затворено .И наистина по време на зареждане на инсталацията не съм горе до обезвъздушитела . :wink:
zimel - специалист
Лазар Ганев каза:

" 4) Ватовете със сигурност не са толкова, но броя ...."
--------------------------------------------------------------

АААА...моля , моля, имам претенции да разбирам от токове, напрежения и мощности. Става въпрос за битови нужди.

В обяснителната записка е записано:

" Помпа котел-ел. мощност 0,5 кW /400 V/ "

"Помпа радиаторно отопление - ел. мощност 0,5 кW /400 V/ "

" Помпа обемен бойлер- ел. мощност 0,5 кW /400 V/"

--------------------------------------------------------------

Според мен, 0,5 киловата е равно на 500 вата. Ако имам някаква грешка , моля някой да ме поправи.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15

Тема "Проект за отопление на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: