• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе какви са тия мераци за сканиране на чертежи А2 или А3 и какво ще стане, като ги качи тук? Проблемът не е в чертежите, а в записката, защото не е коригирана напълно от последния проект (по-точно мощностите на помпите). Като как ще отидеш при лекаря-специалист и ще му кажеш - "Докторе, консултирах се с твой колега и той ми каза, че лечението, което си ми предписал е неправилно"?
AntonBM - специалист
Калине, гледам да отговарям на всички.
Имам получена поща от теб с чертежи на къща в Брезник. Пазя ги в компютъра си, но не съм си копирал писмото с което си ми писал какво искаш от мен за тази къща. Пак ми пиши.
Действително съм малко натоварен с работа, но все ще намеря време и за теб.
П.П. Със zimel се оказа, че работим в области, които са близки и е възможно да си помогнем взаимно. Той е специализирал в болнични инсталации – кислород, райски газ и т.н., а аз съм проектирал няколко болници, като на част от тях съм проектирал и тръбната мрежа за тези газове. Писахме си по едно писмо и аз също му обърнах внимание на мощността на помпите. После темата без моя намеса се насочи на там – Лазар и Филма, също се усъмниха в тяхната мощност. Не обичам да оплювам колеги (проектанти). Той е с непълни права – завършил е 2001 и за 10 години така и не е намерил време да изкара магистратура и да си вземе пълните. Все пак, може и да не е допуснал груби грешки. Това с помпите е лесно за оправяне. Ще погледна проекта и ще си пиша мнението после тук. Трябват ми 10 минути, за да намеря всички грешки, ако има още. За сега си трая.
Последна промяна от AntonBM(стар) на ср авг 17, 2011 10:04 am, променено общо 2 пъти.
rickk - специалист
Опитвам се да помогна. Нямам предвид чертежите да се сканират а само записката. И да може да отидеш при един проектант и да му покажеш къде е сбъркал в сметките, защото се вижда. Но както и да е.....
kalin72 - майстор
Антон, извинявай ако съм прозвучал негативно, просто споделих, че нямам отговор от теб дълго време :)
Имаш мейл, между другото :)
Ладомата ми дойде за 7 дни, цената му е приятна, в сравнение с това, което ми искаха тук, и то не за Ладомат, ами за помпена група на Овентроп.
zimel - специалист
Аз, като неразбиращ си мисля, че на проекта му куцат не само мощните помпи. Става въпрос за два етажа + котелно (мазе) все пак.

Да речем, че има два вида отоплителни системи-отворена и затворена.

При отворената имаме отворено разширително казанче в най-високата точка и системата работи на атмосферно налягане.

При затворената имаме затворено разширително казанче и системата работи до 2,5 бара, и казанчето може да се монтира и в най-ниската точка на кръга.

Да , ама не , на кръга на котела + помпа котел + помпа радиатори +радиатори, по четеж няма никакво разширително казанче.

На кръга , на соларите има разширително казанче, даже е сметнато колко литрово трябва да бъде.

Обяснителната записка се занимава най- вече със слънцегреенето и обемния бойлер, всичко друго го намирам в легендата . Става въпрос за чертежите, даже има някои арматури , които не са описани никъде .

Една от четирите помпи, които са описани в легендата въобще не съществува на чертежа...

По въпроса дали трябва да има обезвъздушители на соларите беше спорен въпросът, но не е проблем да се монтират при необходимост.

Изпуснат кръг на антрето , на първия етаж.

Сметките за необходимата отоплителна мощност ги има в таблици и понеже нищо не разбирам, не съм се занимавал с тях.

Ами, ако аз съм изпълнител на подобен проект, какво ще обяснявам накрая на инвеститора?

П.п. Може пък и аз като неразбиращ да бъркам .

Помпа котел дебит 0.80 м3/час
напор Н= 100 килопаскала
ел. мощност 0,5 киловата
примерен фабрикат WILO TOP-S 25/10 3 или равностоен.

Помпа радиаторно отопление дебит 0.50 м3/час
напор Н= 100 килопаскала
ел. мощност 0.5 киловата
примерен фабрикат WILO TOP-S 25/10 3 или равностоен

Помпа обемен бойлер дебит 0.40 м3/час
напор Н=100 килопаскала
ел. мощност 0,5 киловата
примерен фабрикат WILO TOP-S 25/10 3 или равностоен

Помпа слънчеви колектори 0,5 м3/час , 40 килопаскала, N=0,15 киловата
примерен фабрикат WILO SOLARTHERMIC Star-ST 15/11 или равностойна
Наистина доста са пропуските и то все от недоглеждане ми се струва. Не знам дали има смисъл да ходиш да ти ги коригира, дано поне сметките да са верни.
zimel - специалист
Ако бай Спиро комшията ми беше правил проекта , на по чаша ракия вечерта под асмата, на 60 ватова крушка ... бих го разбрал ... ама лицензирана фирма да направи такъв проект...
Да, така е, от тая гледна точка е добре да отидеш и да им го върнеш демонстративно - да се засрамят и да си вземат бележка
zimel - специалист
Да наистина ще направя рекламация, но първо ще се консултирам с Антон , за да не говоря глупости докато ги хокам .

Много ми е интересно как ще реагират, ще пиша в темата после...

Лошото е че трябва да закупя тръбите преди да се видя с Антон, за оптимизирането на инсталацията.

Нещо множко ми се вижда да захранвам 250 ватова лира в баня с фи 18х1 Cu., както е по проект.
zimel написа:
Нещо множко ми се вижда да захранвам 250 ватова лира в баня с фи 18х1 Cu., както е по проект.
Абсолютно! Максимум ф15! При това положение ти препоръчвам да не бързаш да ги купуваш, че са и медни. Ако бързаш и Антон е зает - прати ми аксонометрията на мейла да ги погледна аз.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 15

Тема "Проект за отопление на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: