• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
chrantov написа:
Ами, да питам и аз...

Сложих слънчеви панели на Sunsystem - 2бр. 1000х2500, хоризонтална ориентация... остатък от някаква специална поръчка... ако не се лъжа със селективно покритие... Идеята е да топлят 200 l бойер (пак на Sunsysytem). Уверението беше, че през лятото ще имам топла вода до 70-80 градуса. На практика, през лятото температурата рядко стигна 60 градуса, но куриозното е, че сега, при почти минусови външни температури, в слънчево време понякога вдига над 60 градуса (горе на панелите)... Освен това, управлението (DelraSol BS) включва циркулацията при 40 градуса на палелите, докато водата в бойлера е 10-15 градуса... това прави сиситемата практически безполезна през зимата... Би могло циркулацията да включва и при 10-тина градуса разлика между "горе" и "долу"... Може ли нещо да се направи?
Предполагам, че имаш проблем с хоризонталната и вертикалната ориентация на колекторите. Два селективни колектора с площ 2,5м2 са предостатъчно за 200л бойлер. Иначе има програмируеми диференциални термостати, които включват на колкото градуса ги настроиш.
Insight - напреднал
chrantov написа:
Ами, да питам и аз...

Сложих слънчеви панели на Sunsystem - 2бр. 1000х2500, хоризонтална ориентация... остатък от някаква специална поръчка... ако не се лъжа със селективно покритие... Идеята е да топлят 200 l бойер (пак на Sunsysytem). Уверението беше, че през лятото ще имам топла вода до 70-80 градуса. На практика, през лятото температурата рядко стигна 60 градуса, но куриозното е, че сега, при почти минусови външни температури, в слънчево време понякога вдига над 60 градуса (горе на панелите)... Освен това, управлението (DelraSol BS) включва циркулацията при 40 градуса на палелите, докато водата в бойлера е 10-15 градуса... това прави сиситемата практически безполезна през зимата... Би могло циркулацията да включва и при 10-тина градуса разлика между "горе" и "долу"... Може ли нещо да се направи?
Да се използват хоризонтално монтирани слънчеви колектори и да се очаква ефект през зимата - няма логика. За нашите ширини 45-50 градуса са ОК.
Друг момент за ефективно използване на колектори през зимата е - 2 бойлера последователно свързани. Колекторите загряват единия бойлер колкото могат, а във втория водата се дозагрява от друг източник. От инструкциите на споменатия по-горе Делта Сол може много да се научи... поне аз съм чел за Делта Сол - М
http://www.resol.de/Produktdokumente/48 ... .monen.pdf
ivok - специалист
В Бургас имате повече слънце, в София е трудна работа.
syncho - майстор
Айде айде трудна била... човек като има желание и слънце ще докара :)
ivok - специалист
абе правих си труда по едно време да търся нещо подходящо, ама с тогавашната оферта 8000+ лв и сегашния бойлер на газ - около 70 лв. месечно, усетих, че няма да доживея да се изплати това нещо. Чакам с годините цените да станат нормални и пак ще се замисля.
syncho - майстор
ivok все имам чувството, че за тия 8 бона си щял да получиш нещо доста повече от 2 панела пльоснати на покрива. И със сигурност е щяло да бъде нещо, което няма да ти спестява само 30лв месечно. То по същата логика карай си и със „Мраз"-а защото един нов хладилник би ти спестил 4-5лв на месец и не се знае кога ще се избие :) Много повърхностно ги гледате нещата напоследък...
lov - майстор
Ох.... аз това го плещя от 10 години ама кой да ме чуе. Пък и търговците като захапят някой така добре го омайват с едни коефициенти и икономии дето се получават. Има чуството, че в место за консултанти наемат психолози. То май почти познавам щото като им зададеш един конкретен въпрос :x почва едно ровене по каталози едно мрънкане докато превключат на следващия омаен запис. :lol:
kuuuuuul - майстор
syncho написа:
ivok все имам чувството, че за тия 8 бона си щял да получиш нещо доста повече от 2 панела пльоснати на покрива. И със сигурност е щяло да бъде нещо, което няма да ти спестява само 30лв месечно. То по същата логика карай си и със „Мраз"-а защото един нов хладилник би ти спестил 4-5лв на месец и не се знае кога ще се избие :) Много повърхностно ги гледате нещата напоследък...
Избиването на една соларна инсталация зависи най вече от консумацията и първоначалната инвестиция.Трябва да разграничаваме инсталациите до 200-300л бойлер и тези за хотели и обществени сгради.Аз съм стигнал до извода че инвестицията за едно жилище трябва да е на разумния минимум за да може все някога да се избие.Инсталация за 2000лв и за 8000лв няма да има такава съществена разлика в икономията каквато е в цената,дори може да се окаже че ако парите са в банка може да е по изгодно /8000 х 6%=40лв/месец/.Но все пак това е една инвестиция в бъдещето и в опазването на околната среда така че въпреки всичко си заслужава.
Borizanov - специалист
Абе какви 5 - 10 хиляди, какви 5 лева.....
Миналата седмица си монтирах слънчеви колектори. Сам, и много се радвам. Парите за монтаж които щях да дам на "майстори" ги вложих в инструменти, които ще потрябват и за в бъдеще.
Системата ми излезна 1300 и нещо си там лева - нека 1400 лв. да са, барабар с инструметите който взех. Говорим за 2 панела сънсистем 2,7 + 2,1 м2, фитинги (изрично пожелах най-качествените, съответно бяха и най-скъпи), маркуч, помпа, управление... И най-важното е да си направиш ти както искаш системата + удовлетворението че си го постигнал сам.
Всичко това направих за един четвъртък и петък след работа, (включително и направата на рамка от винкели от стари прожини от легла) и в събота на обяд помпата завъртя за първи път. С помощта на баща ми де, сам човек се знае само за къде е.... :)
А преди още някоя седмица взех и неръждаем бойлер 180 л. с две серпентини, медни, по 15 м всяка. Топлоотдават перфектно. Струваше ми 1050 лв. значи всичко общо 2450 лв.

П.П. Специални благодарности на колегата "filmatoplo" !!!
kuuuuuul - майстор
Браво на Borizanov,това имах в предвид /под разумен минимум/макар че колекторите са малко повече от необходимото за този бойлер.Сподели до какви температури ще постигнат сега в жегите.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

Тема "слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: