chrantov написа:Ами, да питам и аз...Предполагам, че имаш проблем с хоризонталната и вертикалната ориентация на колекторите. Два селективни колектора с площ 2,5м2 са предостатъчно за 200л бойлер. Иначе има програмируеми диференциални термостати, които включват на колкото градуса ги настроиш.
Сложих слънчеви панели на Sunsystem - 2бр. 1000х2500, хоризонтална ориентация... остатък от някаква специална поръчка... ако не се лъжа със селективно покритие... Идеята е да топлят 200 l бойер (пак на Sunsysytem). Уверението беше, че през лятото ще имам топла вода до 70-80 градуса. На практика, през лятото температурата рядко стигна 60 градуса, но куриозното е, че сега, при почти минусови външни температури, в слънчево време понякога вдига над 60 градуса (горе на панелите)... Освен това, управлението (DelraSol BS) включва циркулацията при 40 градуса на палелите, докато водата в бойлера е 10-15 градуса... това прави сиситемата практически безполезна през зимата... Би могло циркулацията да включва и при 10-тина градуса разлика между "горе" и "долу"... Може ли нещо да се направи?
chrantov написа:Ами, да питам и аз...Да се използват хоризонтално монтирани слънчеви колектори и да се очаква ефект през зимата - няма логика. За нашите ширини 45-50 градуса са ОК.
Сложих слънчеви панели на Sunsystem - 2бр. 1000х2500, хоризонтална ориентация... остатък от някаква специална поръчка... ако не се лъжа със селективно покритие... Идеята е да топлят 200 l бойер (пак на Sunsysytem). Уверението беше, че през лятото ще имам топла вода до 70-80 градуса. На практика, през лятото температурата рядко стигна 60 градуса, но куриозното е, че сега, при почти минусови външни температури, в слънчево време понякога вдига над 60 градуса (горе на панелите)... Освен това, управлението (DelraSol BS) включва циркулацията при 40 градуса на палелите, докато водата в бойлера е 10-15 градуса... това прави сиситемата практически безполезна през зимата... Би могло циркулацията да включва и при 10-тина градуса разлика между "горе" и "долу"... Може ли нещо да се направи?
Друг момент за ефективно използване на колектори през зимата е - 2 бойлера последователно свързани. Колекторите загряват единия бойлер колкото могат, а във втория водата се дозагрява от друг източник. От инструкциите на споменатия по-горе Делта Сол може много да се научи... поне аз съм чел за Делта Сол - М
http://www.resol.de/Produktdokumente/48 ... .monen.pdf