• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
kirofabv - специалист
Забутал съм си кабела някъде и ходя на настолния там свалям с БТТ, пренасям с флашката... абе кофти е на лаптопа като не върви. Не, че ми трябва много често, но като ми затрябва и се дразня много.
krasigogo - специалист
Линукса е хубаво нещо. Но за целите за които бе създаден на времето. Инсталираш и компилираш само това което ти е необходимо и компа ставаше стрела.
В момента имам чувството че е станало една мешания между винбоза и линукс.
Когато излезе първата стабилна графична среда ползвах REDHAT, инсталацията преминаваше след изчитането на една книжка дебела 4 пръста - то не бе ръчно форматирането на харда, инсталация на RPM, компилиране на ядро и след 3 дена настройки чудото тръгна и за моя най голяма изненада това нещо не угасна докато не го тресна една гръмотевица. Никакви проблеми нямах - хем работеше като сървър с форум, хем аз си експериментирах яко с него. Няма нещо дет го имаше в книжлето да не бях го тествал. С времето мерака към Линукса утихна и мързела ме доведе пак до бозата, по точно Редмънци копираха доста добри похвати от Линукса и стана безмислено да си троша главата с него.
Преди известно време млад колега ми обясняваше колко велико е да имаш Убунту. Попитах го 3-4 нещица и пича закова - тези неща или ги нямало като опции в дистрибуцията или са много трудни за изпълнение според коментара. Лично аз не виждам смисъл да имам Линукс който да не мога да го приспособя за моите си цели без да е необходимо да заема 10-20 GВ пространство, ядрото да е с размери на слънце или други тънкости. Помня че навремето подкарах една 386-ца с 12 МВ хард и след инсталацията Линукса бе на една дискета от 1,44 МВ - и това чудовище се държеше добре в мрежата. А сега нямам идея дали може да се случи подобно нещо.
Както казах Линукса е хубаво нещо, стига да имаш мерак и да ти върши работата за която си го избрал, иначе ползвайте мързела на WIN7.
Илиян Илиев™ - майстор
Краси, ти ме преби.

За интернет, филми и скайп се ползват комповете на днешно време.
Тежките игри не са ежедневие. От време на време се налага диск с музичка да запише човек.

До тук, като изключим тежките игри, какво би ме накарало да ползвам уиндоус?

Като купих ачера и се изнервих още при първото пускане, колко време бави и какви зарибявки пускат. Трябваше да го ползвам 8 дни за да проверя за дефекти и евентуално да го сменя с нов(такова поне беше изискването на продавача). Ми не издържах и на втория ден сложих линукс и компа тръгна на картечница.

До сега си правих опити с разни дистрибуции, че компа е за 50 годишна жена, която едва ли ще тръгне да търси инфо по нета и форумите при евентуален проблем. Спрях се на усу мини. Е, изникнаха леки проблеми, но съм сигурен, че като се регна в техния форум ще ми помогнат да се оправя. Като краен вариант ще сложа 11.04 и няма да има ядове с нищо. И съм сигурен, че ще е така, защото компа едва ли е без вграден микрофон.

Та предвид горното, каква причина би посочил за да ме убедиш да инсталирам отново уиндоус 7 на въпросния ачер аспире уан д260?
Илиян Илиев™ - майстор
Дамммммммммммм.

От предишния пост до сега успях да се регна във форума на УСУ, да изиграя една 30 минутна игра на карти и да разреша проблема с микрофона.

п.п. Нали се сещаш, че хората дадоха решение на проблема след като бях започнал играта, та за това толкова време мина преди да пусна звука на микрофона. :wink:

п.п.п. Та за какво викаш ми е притрябвал уиндоус? :? Да се блъскам по знайни и незнайни сайтове за драйвери, кракове и какви ли не проби. Не благодаря, този период от живота ми остана в миналото. :wink:
ArturDent - Почти Безобиден
krasigogo написа:
В момента имам чувството че е станало една мешания между винбоза и линукс.
То той и Линус Торвалдс каза, че не му харесва накъде отива детето му. Даже беше си споменал, че с всяка следваща версия на ядрото Линукс става с 5% по-бавнo.
Ама така е, защото хората искат GUI, шаренийка, демек.

От друга страна, забелязвам прогрес при Windows от Vista (шарениика) към седмицата (бързодействие)
hygro - майстор
ArturDent написа:
krasigogo написа:
Даже беше си споменал, че с всяка следваща версия на ядрото Линукс става с 5% по-бавнo.
За Линукс важи, който може много, може и малко. За разлика от Винбозата, в ядрото на Линукс можеш да вкараш само това, което ти е нужно. Очевидно, че на един десктоп не му трябва поддръжка на всички възможни ФС, на клъстери и разни др. типично сърверни функционалности. А в много от дистрибуции са включили по няколко предварително оптимизирани спрямо предназначението ядра, та нямаш каквато и да е грижа. Напр. SUSE идва включително и с т.нар. "десктоп" ядро, с което нетбукчето ми доста осезателно се забърза.

Абе като махнеш мързела и игричките, в плюс за Винбозата остават доста малко аргументи :-D
valqk - специалист
Относно проблема на @Илиян, грешката е моя, понеже не погледнах какво казва мануел и нямах файл да изтествам. :)
прави се следното:

Запазвате winmail.dat в домашната директория (приемаме че е /home/user)
След това отваряте терминала и пишете:
$> cd ~ && mkdir files && tnef -C files winmail.dat

tnef запазва прикрепените файлове от файла в директория files.
Отваряте директорията /home/user/files/ за по-удобно през графичния файлов браузър и си гледате какво всъщност съдържа файла - там са самите файлове от него.

Ако ползвате thunderbird има още по-лесно решение!
Инсталирате това разширение в гръмкащатаптица и сте готови:
https://addons.mozilla.org/bg/thunderbi ... n/lookout/
обаче, декодира само мейли, които са пратени от ms, а не закачен winmail.dаt
т.е. ако имате закачен от някой файл - команден ред с tnef, ако някой ви е пратил такъв мейл птицата трябва да се оправи след инсталиране на разширението.

Дано помогне на някой.

п.п. Спорове относно кое е по-добро няма смисъл. Добро е това, което ви върши работа. Аз също като трябва да настройвам win се изприщвам малко, но пък на доста хора няма как да им пробуташ линукс, докато при други ако са ок да пробват и ползват за нет и филми и документи са още по-доволни! Зависи от ситуацията.
Има и друго, на БАВНИ машини - winxp орязан, иначе няма как. Имам едно P1 233 клокнато на 266 с 96 мб рам, е какво да му сложа? На него се слуша музика само и го ползват хора, които не са запознати с директорийната структура на линукс. Ако им сложа стар линукс, да върви нормално, няма automount на флашки и разни такива и не става. Затова XP с антивир някакъв и бачка :) Не ми е приятно, но върши работа. :)
Последна промяна от valqk на пет авг 26, 2011 12:47 am, променено общо 1 път.
Илиян Илиев™ - майстор
Ми аз май не разбрах какво точно да направя. :? А и ползвам хром.
valqk - специалист
За пощенски клиент какво ползваш?
Evolution или thunderbird или през chrome проверяваш?
Ако е през хром - смъкваш файла и в конзолата.

С конзолата успя ли, ако не - кажи кое не ти е ясно да оправя поста в повече обяснения?
Илиян Илиев™ - майстор
Ползвам хром и през него влизам в абв.

Това с конзолата не ми стана ясно.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24

Тема "Linux - Има ли почва у нас - въпроси - отговори - помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: