Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pandov. - специалист
защо да правя каквото си знам? Казахте ,че със снаждане нестава , че и с клеми също нестава защото няма да минат през гуфрето и аз него направих така намерих си нов цял кабел - рекордоман защото казахте , че не е проблем и с такъв кабел,ако имаше проблем да е с рекордоман щях да си купя СВТ , но тъи като няма проблеми и рекордомана ми е без пари защо да купувам СВТ като за тия пари ще си направя половината вътрешна инсталация. Ако нямаше да ви слушам защо ще тръгна да питам и разпитвам ,ей тъка за разнообразие щот си нямам друга работа-едвали.Завършил съм електротехник , но живота ме завъртя съвсем в друга посока и не съм практикувал занаята и затова питам по компетентните от мен , това лошо ли е.
blv - специалист
Аз бих го направил по коренно различен начин. Сметни колко ще ти струва новото табло, направи си сметка колко кръга имаш в новата постройка. Отговори си на въпроса няма ли да е по-удачно да прекараш новите кръгове до старото табло, а него да смениш с такова с автоматични предпазители, тогава няма да се чудиш къде да вържеш кабела, а и всичко след ТЕМО ще е с автоматични предпазители. Надеждността според мен ще се вдигне в пъти. Ти си решаваш, аз така бих го направил.

П.С. Сега видях, че вече си пуснал рекордомана.
pandov. - специалист
да мислих и варианта да обновя старото табло и да включа и новите кръгове в него , но го правя с две табла поради ред причини които не са свързани с електротехниката , но те нямат значение. Може да ви прозвучи глупаво , но аз все още немога да си обясня каква е разликата дали предпазителите ще са в едно табло или разделени в две :? ,и може би прекалявам , но моля някой който е навътре с нещата да ми обясни разликата. Четох за този коефициент на едновременност и разни наредби ,но явно ,,процесора,, ми слаб и неще да възприеме информацията
blv - специалист
Разликата е с две табла имаш по-ниска мощност на второто табло защото в Темо е 63А, в първото главния трябва да е 50А, а в второто според мен не повече от 32А, поради останалите консуматори на първото. На всяко следващо ниво се слага една идея по-нисък предпазител, както и в началото на всяка линия се слага предпазител за да я пази и при авария да изключи само този участък.
lubomirlz - специалист
fikata написа:
Не е проблем новото табло да го закачиш преди гл.предпазител на таблото в къщата.Така ще имаш магистрална схема на захранване.Цялата линия ще се пази от късо или претоварване чрез предпазителя 63 в главното електромерно табло.
pandov. - специалист
blv написа:
Разликата е с две табла имаш по-ниска мощност на второто табло защото в Темо е 63А, в първото главния трябва да е 50А, а в второто според мен не повече от 32А, поради останалите консуматори на първото. На всяко следващо ниво се слага една идея по-нисък предпазител, както и в началото на всяка линия се слага предпазител за да я пази и при авария да изключи само този участък.
а ако двете табла са с един главен предпазител от 50 или 63 ампера тогава няма да има следващо ниво всички кръгове ще са си на един главен предпазител
blv - специалист
а ако двете табла са с един главен предпазител от 50 или 63 ампера тогава няма да има следващо ниво всички кръгове ще са си на един главен предпазител[/quote]

Да и ако стане късо на консуматор от новото табло, всичко спира. Не случайно се слага предпазител в началото на всяка линия. Става въпрос за компромис, които аз не бих направил, а и в наредба 3 пише, че консуматорите при авария трябва да изключват селективно, това е моето мнение и не ангажирам никой с него.
lubomirlz - специалист
Ако си мислиш че ще имаш някаква селективност при късо съединение при горестоящ 63А и след него 50 и 40 (32)А много се лъжеш.
Стане ли късо на линията която се защитава от 32А всичко преди него ще изпада, стига къщата да не е на 5 км от трафопоста :-D :-D Така че няма нужда зорлем да си ограничава мощноста.
blv - специалист
Зависи от късото, рядко уреди дефектират от раз. Казвам как аз го правя и енергото ако са си свършили работата както трябва няма проблем ( по едно време енергото слагаше предпазители 63А крива В, ходи прави селективност). Относно уредите така вкъщи хванах един дефектирал пасатор, които на два кръга свали предпазителите( само този на които го бях включил).
П.С. В крайна сметка наредбите са написани за да се спазват, това че няма контрол ще е до време, макар и някои неща да не са написани както трябва и тенденцията за влошаване на качеството на електроснабдяване с всяка следваща наредба сме длъжни да ги спазваме. Мисля 5 години беше отговорността за некачествено свършена работа.
lubomirlz - специалист
Чакай малко сега, говорим за главния предпазител, който ще е за въпросното табло, разбира се че за кръговете ще си сложи 10, 16, 20 А Никой в случая не говори да защитава пасатора с 63А. При 16А за контакти и 63А главен има пълна селективност така че ще бъде защитен и няма да стои на тъмно. Нека да не бъркаме нещата.
А за енергото тука в пловдив все още си праскат крива B.

Тема "кабел между две табла" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: