Най - вълнуващия въпрос зимно време.
prascho - майстор
Въпросът дали да я има рециркулацията не ми е много ясен. Има три етажа с баня,кухня и тоалента. Може би в бъдеще ще се ползват и трите. Евентуално за водопроводните тръби каква дебелина на изолацията препоръчвате? Също и производител на колектор и бойлер? В момента какво се предпочита на пазара при съпоставка на качество с цена?
syncho - майстор
В такъв случай не е лошо да я има рециркулацията, но по-добре не я пускайте докато не се напълни къщата.

Изолация за водопровода може да се ползва така наречената "мирелон" (сива) 13м, макар че на рециркулацията по-добре да се сложи подобна на тази за слънчевите колектори.

Относно производител на бойлер в момента на българския пазар има 3-ма големи производители - Елдом, Теси и Сънситем. Лично аз не намирам някаква огормна разлика в качеството им. Тук вече е въпрос на предпочитание на монтажника какъв ще ви предложи. Сънсистем знам от опит, че имаха проблеми с гаранциите, но това беше преди, сега не знам как е положението. Елдом и Теси до колкото ми е известно са с нови производствени линии за точно този тип бойлери.

За колектора... тук съм малко субективен и не знам какво да ти кажа. То това си е цяла тема на разговор. В този блог за слънчеви колектори има обяснения относно вакуумно тръбните такива чисто информативно. Прецени си какъв тип искаш да слагаш и задай по-конкретен въпрос.
prascho - майстор
здравейте,

Ще се спрем на вариана подмяна на водопровод и инсталиране на медните тръби за слънчевия колектор. Майсторът, който идва нещо ни напъва да почнем и сигурно ще е скоро. Може ли да ви помоля да ми пуснете схема на свързване на комплексна инсталация, която включва инсталация на водопровод с рециркулация интегрирана към котел и към бойлер за слънчев колектор. Да има възможност и за локални етажни бойлери. Плюс инсталация на слънчев колектор интегрирана към котел за твърдо гориво. Мерси.

Да попитам още нещо. Желателно е двата щранга за топлата и студената вода да бъдат ф25 отдолу до горе или да кажем до втория етаж е ф25 и след това минава на ф20?
LazarGanev - "Велик майстор"
prascho написа:
Да попитам още нещо. Желателно е двата щранга за топлата и студената вода да бъдат ф25 отдолу до горе или да кажем до втория етаж е ф25 и след това минава на ф20?
Това за топлата и студената вода, а за рециркулацията - изцяло ф20
prascho - майстор
да попитам: медните тръби да са меки или твърди. Кои са за предпочитане?
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма никакво значение. Аз ползвам обикновено твърди, ама зависи от случая. при меките пък имаш по-малко заварки :wink:
prascho - майстор
здравейте,

Днес се върнах от провинцията и трябва спешно да реша няколко неща. Показвам Ви разположението на канализационната тръба /в синьо/ на двата етажа и таванското. Помещението, което ще се ползва като баня на таванското е изместено около 25 см спрямо оснаталите етажи. В синьо съм показал канализационната тръба и изходите на сифоните на помещенията. Аз лично виждам два варианта за прекарване на 5 щранга. Отбелязъл съм ги в лилаво. Първият вариант е пред канализационната тръба, но там има две особености. Трябва да се види дали въобще ще могат да се монтират 5 тръби в пространството между каналните тръби. Трябва да се внимава да не се повредят и трябва да се преправи канала на таванския етаж за сифоните на мивката щото идват точно там. Вариант 2 ако тръбите минават в левия край на таванското помещение. Тогава не се преправя нищо по съществуващата инсталация, но ще минават точно там където в момента е монтирано казанчето на първия етаж. Решение е ако подменим с моноблок и дръпнем моноблока напред или се направят някакви дистанциониращи планки на съществуващото казанче от стената. Какво мислите вие? Ако имате друга идея ще се радвам да я споделите колкото може по-скоро.

Прикачен файл

razpolojenie_ovodoprovod.JPG
razpolojenie_ovodoprovod.JPG (14.05 KиБ) Видяна 4149 пъти
prascho - майстор
здрасти,

искам да попитам на вътрешното етажно разпределение на тръбите поставя ли се изолация?
syncho - майстор
Принципно не, зависи за какво се ползват тръбите. Ако са за рециркулация на БГВ-то задължително.
naskov - майстор
prascho написа:
здрасти,

искам да попитам на вътрешното етажно разпределение на тръбите поставя ли се изолация?
Ако тръбите са под замаската добре е да има.

Тема "подмяна на водопровод + тръби за слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: