• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Илиян Илиев™ - майстор
stivemaster написа:
Фло не те слушат май кво им говориш. Представи си ако обявя еретичното схващане че имвеститор който не може да си позволи двойки и единички за превръзки е селяк кво ще последва.
За конеца пичове и на мен ми звучи като да ми обясняват как се държи мистрията с лява или дясна ръка.На това батенце http://www.youtube.com/watch?v=8VGjA66RSm0 Илияне нали няма да се сетиш да му обясняваш от коя страна да си сложи канапа .
Иначе с най добри чувства знам че го казваш за хубаво и за себе си може и да си прав.
Ми добър зидар, Кво да кажа друго. Не догледах целия клип. Издразни ме блокчето на 1.40 и го прекъснах.

Иначе има мистрия като моята. Подобна де. Моята е по-закръглена и малко по-малка.

Както и да е. Няма да казвам каква е разликата между зидането с тухли и тези блокове, защото не съм специалист зидар.

п.п. Ако може да пуснеш лин с първите 4 реда от зида и редовете от 1.6 метра на горе. Дай инфо колко метра зида човека на ден с тези блокове и колко човека му асистират. Иначе живо ме интересува сместа на материала. Другото не толкова. :wink:
bulhomes2 - майстор
Като страничен наблюдател и никога не пипал зидария, ми е интересно да разбера защо конеца да се слага отвътре, но още няма ясен отговор. В подкрепа на конеца отвън се сещам за 2 предимства:
- по-лесно се зида - не прескачаш конеца с тухлите
- външната стена става по-равна, а по-често у нас тя остава по-дълго време неизмазана
Фло - специалист
bulhomes2 написа:
Като страничен наблюдател и никога не пипал зидария, ми е интересно да разбера защо конеца да се слага отвътре, но още няма ясен отговор. В подкрепа на конеца отвън се сещам за 2 предимства:
- по-лесно се зида - не прескачаш конеца с тухлите
- външната стена става по-равна, а по-често у нас тя остава по-дълго време неизмазана
bulhomes2,конеца се слага от вътрешната страна,защото отвреме- навреме можеш да си проверяваш равнинноста на зида и по вертикала, сваляйки единия край на конеца малко надолу,или пък с натискане ,не само да следиш хоризонтала,когато иначе конеца е горе на ръба на тухлите ,. Това е удобство особенно ,ако се работи с по-високи блокове за зидария,при които е възможно да се получи наклон/изтумбване/,ако не следиш постоянно вертикала и за да не слагаш нивел на всеки блок,проверявайки равнината на вертикала.Освен това, при височина в горните редове ,трябва да се изпъва шия като на жираф да се следи конеца ,ако е отвънка.
Последна промяна от Фло на ср сеп 07, 2011 9:24 pm, променено общо 1 път.
jekasus - майстор
Големи глупости Фло, явно не си зидал тухли.
bulhomes2 - майстор
Фло, да изключим за момент правилния според теб начин със зидане с вертикални кухини (и за него не разбрах технологията за нанасянето на разтвора) и да поговорим за най-разпространеното - с четворки и хоризонтални кухини (успоредни на зида - уточнявам за Торбалан).

Когато почнаха да зидат на моя строеж на третия ред вече им бях викнал шефовете. Криви (водоравно), ама криви. После и аз ги гледах. Зидат си по конеца, всичко върви по конец, а после - зида крив. Няколко месеца по-късно един строител ме "светна" защо се получава така. Като слагат разтвора върху реда с мистрията той е неравномерно разположен. Слагат горната тухла по конец и всичко изглежда ОК. Следващия ред пак е с неравномерно разпледелен разтвор. Като натиснеш горната тухла поддава и долната в зависимост къде има по-малко разтвор. И ето ти крив зид (водоравно).
stiv1961 - майстор
Егати,майсторите.Аз конеца го слагам успоредно на морското равнище :-D ,после гледам дали малкия стоянчо е под или над него....и след това чукам или не... :-D :-D :-D
boreto1 - специалист
=D> Ами ако вали как се процедира нали ще се вдигне нивото :popcorn:
Фло - специалист
bulhomes2 написа:
Слагат горната тухла по конец и всичко изглежда ОК. Следващия ред пак е с неравномерно разпледелен разтвор. Като натиснеш горната тухла поддава и долната в зависимост къде има по-малко разтвор. И ето ти крив зид (водоравно).
Това имам предвид! Обикновенно се получава заради масовата практика да слагат дебел слой разтвор,понякога прекалено дебел,което води и до изкривяване по вертикала от неравномерност на слоя и последващия натиск,заради странично потъване например.Тухлата трябва да се зида с приплъзване по посока на предшестващата по зида, а не да се пльоска до другата.Хоризонтира се с гумен чук с леко почукване.
stivemaster - майстор
Илияне не случайно ти давам пример с този пич , просто щото ме кефи.Нито в собствената си практика нито по друг повод съм срешал истински добър зидар.На този само му гледай похватите а мистрията е осми номер наистина голяма ,ама я "пипа" какти си трябва.
Ако искаш наистина добър сайт за зидари ето http://www.masonryworktools.com/mortar.html тук има и рецепти за хоросан .Знаеш аз не съм привърженик на варта и моята рецепта е 1:5 цимент и пясък и 3% пластификатор , а за теб 1:1:6 ,цимент:хидратна вар:пясък , ако вкараш кварцов получаваш състав като купешка суха смес .
Дори и да имаше клипове и на другите редове мисля че няма да се е изложил.Като гледам скелето в Германия имаше такива и 4 общака с мехамизиран лифт - хаспел и бетонобъркачка 180 л. захранваха 6 "майстора" които зидаха по около 600 Поротерм блокчета ,макар че могат и по 1000.
При мен нещата вече са така : последните си три сгради се опитвам да затвърдя практиката да налагам използване на прави макар и тънкостенни тухли , двойки и единички за превръзките .Редовете се зидат върху АIIN8 арматура отпред и отзад с цел подравняване ,спиране на падането на разтвор от реда и получаване на ефекта на фугирана зидария.След полагане и на последната тухла арматурките се изваждат и се слагат на горния.
Разбира се срещам яростна съпротива от всяка бригада в началото но на втория етаж след като чуят дори от минувачи за ефекта от това което се получава ,рязко си променят отношението и се примиряват че никога не било късно да научат нещо ново , докато накрая истински се кефят на това ,колко лесно получават такъв ефект от работата си.
Е разбира се понякога е по трудно да убедиш самия предприемач ,че си струва да купува според него излишните двойки и единички.
И да не забравя нещо след безплатните съвети ,специално за хора като bulhomes2 още дин съвет :слушай кво ти пее радиото колега в лицето на ФЛО за начина разполагане на четворката по отношение кухините ,че може и нещо да научиш в този форум поне в негово лице айде нас ни остави.
bulhomes2 - майстор
stivemaster, с Фло се познаваме от поне 6 години и много неща съм научил от него. Но наистина все още не намирам отговори на терзанията ми за конеца и за начина на полагане на разтвора при вертикални кухини на обикновена четворка (на Поротерм и дебелостенните блокчета от клипа е ясно).
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Къде се слага конеца и колко тухли се зидат на ден?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: