• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 29
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
Купих си един кондензатор и вече работи без проблеми.
kam34 - специалист
Часовника е с акумулаторна батерия и е много гадно направен. Имам го същия и работи с години със скапана батерия батерия, след всяко спиране/изключване на тока го сверявах. Един ден ми писна и решиш да го разглобя и сменя батерията, след сглобяването вече не работеше.
kalin7 - специалист
Искам да благодаря на автора на темата, и на всички помогнали с решения.
Това което използвах е таймер, като на колегата MamaMy, контактор на Chint 20A 2NO и схема на свързване от evil.
При мен проблема беше, че вградения ключ на бойлера, който беше поставен от строителя сдаде багажа преди няколко месеца и се принудих за бързо решение да включа бойлера директно, като така работеше през цялото време.
Това беше оригиналният ключ:
Изображение

След като го разглобих установих, че зад розетката на ключа има голяма кухина в която вкарах контактора.
И ето какво представлява крайното решение.

Прикачен файл

IMG_0532.JPG Готово и монтирано 2.

Прикачен файл

IMG_0528.JPG Готово и монтирано.

Прикачен файл

IMG_0524.JPG
Контактора е в кухината зад розетката, вече свързан и изолиран. Стърчат жиците за бобините.
IMG_0524.JPG (91.21 KиБ) Видяна 6545 пъти
BAlexandrov - специалист
Супер е станало на вид =D>
И при мен е подобен ключ, който ми прави проблеми отгоре на всичкото та трябва да проверя дали ще се събере - по къс е. Можеш ли да дадеш приблизителни размери на таймера?

Не разбрах какъв е смисълът от контактор, като бойлера е около 10 ампера, а релето китайско 25 трябва поне 10 да хване :)

Сподели впечатления как го програмираш и ползваш на практика - стига ли ти водата. Има ли лесно принудително включване при нужда - да може да се обясни на жена :)
fox_vt - майстор
BAlexandrov написа:
Супер е станало на вид =D>
И при мен е подобен ключ, който ми прави проблеми отгоре на всичкото та трябва да проверя дали ще се събере - по къс е. Можеш ли да дадеш приблизителни размери на таймера?

Не разбрах какъв е смисълът от контактор, като бойлера е около 10 ампера, а релето китайско 25 трябва поне 10 да хване :)

Сподели впечатления как го програмираш и ползваш на практика - стига ли ти водата. Има ли лесно принудително включване при нужда - да може да се обясни на жена :)
Найстина много добре е станало като оригинално е,а бойлера колега е около 10А само ако е бавнонагряващ или 2кв но бързо нагряващите са по 3кв и отива към 15-16А.Бойлерните табла със светещото копче са по 16А и горят като свещи,това което колегата е показал е шалтерно и е мисля 25А и пак е изгоряло,тей че не разчитайте много на обявения ампераж,особено на комутиращи елементи.
baretata_7_62 - специалист
Браво, много профисионално и естетически издържано изпълнение. Иначе относно машинката и реална ефективност от нея, е съвсем отделен въпрос. Реално идеята и приспособлението са ефективни, но те много зависят от обема на бойлера и консумацията на топла вода. Или казано с други думи, ако на ден средно се изразходват по два загряти обема вода, то реално ти трябва бойлер със два пъти по голям обем, за да може контактора с таймера да са максимално ефективни. Просто преди да се предприемат всякакви действия, трябва прецизно да се сметнат обемите и консумацията на топла вода в даденото домакинство. Защото в един случай, може ефекта да е много добър, в други случай може въобще да не се усети.
kalin7 - специалист
@BAlexandrov
Размери на таймера вече не мога да ти кажа, понеже не съм го мерил. Изрязах горната част, на която е монтирана клавиатурата и я залепих върху стария ключ, а под самата клавиатура е останалата карантия от таймера, която е събрана "някак" в пространството, понеже не е много :?
Относно използването на контактор според мен е неизбежно, защото релетата в тези таймери са много ала бала и рискуваш в много кратки срокове след монтажа да се наложи да го преправяш.
Това дали ми стига водата е много персонално. Еднозначния отговор е "За много малко не стига". Но все пак съм с бебе, за което се харчи непрестанно през целия ден вода.
vlax - майстор
Вземете се в ръце.
Какви са тези дискусии.
Аз съм направил следното.
Програматор електрически през 15 минути на зъбче /за 5 лева - механичен /,контактор да облекчи терморегулатора и никакви прлоблеми.
От време на време проверявам дали е сверен програматора,сутрин преди да влеза банята хвъллям по едно око дали е сверен ако не е го сверявам все пак не съм в къщи и да знам кога са спирали "тока".
Поздрави.
evil - специалист
Абсолютно съм съгласен с калегата "baretata_7_62" .....много е важен обема на бойлера.....ако има малко дете или две жени в една къща :lol: 80литра бойлер да го управляваш с релета е само загуба на време.Иначе с такъв часовник и аз съм бил и е супер относно възможности и функционалност ,пък и много добре е вграден =D> но с бойлер под 100 литра няма смисъл ,по добре проточен в такъв случей
fox_vt - майстор
Абе то такова управление не е точно за каквото си мислите :lol: това е за да ти бачка бойлера нощем да речем и да се включи в определен момент примерно в 16 часа,че като се прибереш от работа в 17 часа да имаш топла вода.Кви обеми кви чудеса то ако не ти стига водата от бойлера ще си вземеш проточен :mrgreen:
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 29

Тема "Реле за време (таймер) за управление на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: