Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvventsi - специалист
Тани, какъв ще е тоя UPS дето ще дърпа 10A на празен ход,че аз ако имам такъв още първия ден ще го изхвърля през прозореца,четно казано нямам представа за тока на празен ход на UPS са, но има инвертор от 12V-230V и мога да кажа че дърпа 0.3A на празен ход!
Тани - модератор
Тани написа:
Няма безгрешни хора и аз знам че не съм изключение! Но нека си поговорим с факти!

Kакво е действието на UPS ?

При спиране на тока или излизане от необходимите параметри на захранващото напрежение МОМЕНТАЛНО се превключва на захранване на батерии и компютъра(настолен) продължава да си работи нормално поне 10-15 мин. докато се изтощят акумулаторните батерии. Когато тока дойде автоматично се зарежда акумулатора за да е зареден за следващия път.

Какво ще стане ако изключиш захранващия кабел на лаптопа за 10-15 мин? А за час? А като го включиш отново? Каква е разликата дали лаптопа е включен в контакта или се захранва от трансфертер?

ПП Линка който си дал не работи и не мога да разбера какво си имал предвид!

ППП Гледма , че си пуснал и снимки и ми се струва , че си свързал лаптопа към стандартен UPS . Какъв е смисъла , като батерията на UPS-a издържа 20 мин , а батерията на лаптопа поне 2 часа?
Именно затова искам да не се говори по инерция и с предположения , а с ФАКТИ!!!

И аз останах като гръмнат , когато за зареждането на две батерии на винтоверт ( зареждат се за около 45 мин. едната) и зареждането на батерията на телефона не можах да си запаля колата към чийто акумулатор бях свързал UPS-а :x :shock: Премерих тока и ..... Даже ми се струва , че бях писал тук по темата!
Gadnyara - специалист
Този UPS не е с нормален начален ток от акумулаторите. Ако приемем, че моделът е бил проектиран за 1 батерия 12V (до 800VA UPS), 10А са загуби от около 120W без товар! Обяснявам си го с повреда.
Нормално е токът да започва от 1-2А при отворен изход и да се качва до 5-30% (според модела и топологията) от полезния ток при натоварване.
Ето пример с APC Back-UPS 650 - последната графика.
Тани - модератор
Провокира ме да изровя темата в която съм писал преди , за да проверя дали не ме лъже паметта , но уви - толкова си е тока и си е нормален за този UPS . Ето:

viewtopic.php?t=6940
vvventsi - специалист
Тани, аз имам инвертор 12-230V 150W и мога да кажа че черпи 0.3Aна празен ход за какви 10A говориш та той явно е давал на късо вътре!
Gadnyara - специалист
Изкопано в нета: http://www.electronicspoint.com/ups-idl ... 32501.html

трети пост: "I tested my Minuteman Office Plus 500 unplugged and no load. It
measured .265 amps from the 12V battery
."
седми: "Conext 900 AVR with 12 AH battery - .721 Amps."
девети: "I've found that standby currents vary widely.
I have a 20 year old "Focus" brand Chinese 140W/200W surge 12VDC/120VAC
inverter that idles at 40mA at 13VDC.
That's the best I've found. Typically, these are 4-6x that."

Разбира се, твърденията на някакви чуждоземци не трябва да се приемат без проверка - довечера ще измеря тока на някоя от бюджетните машини и ще кача резултатите.
Очаквам резултат близък до посочените по-горе.

След като Вашият е работил системно в батериен режим, напълно възможно е да постепенно да пробива някоя изолационна подложка и поетапно да си 'самосъздава' все по-голям товар, който да отчитате Вие.
Тани - модератор
Очакванията са хубаво нещо , но понякога реалността е жестока! Очаквам с нетърпение резултатите!
Потърсих някакви данни за моя UPS , но точно за моя модел не намерих данни , но ето от същия производител. Валат и той да погледне колко време би светила 100 ватовата му лампа! Очакванията му се разминават с реалността само няколкостотин пъти! Явно тези са голямо менте!!!

Прикачен файл

ЮПС.png
ЮПС.png (66.75 KиБ) Видяна 2785 пъти

Прикачен файл

ЮПС1.png
Ето колко издържа със 120W товар
ЮПС1.png (3.75 KиБ) Видяна 2785 пъти
Gadnyara - специалист
ОК, нека мерим!
Лошото е, че нямам UPS-че 'Мустак'. С една батерийка намирам само някакво MGE. Не знам дали резултата от него ще се приеме за верен!

Отделно, можем да посмятаме, след като имаме данните от Mustek-a 12V9Ah, 120W товар -15 мин.
И данните за класна батерия, с много добри параметри, предназначена за UPS-и: >>datasheet<<
В табл. време/ток FIAMM са ни обещали 15 минути при 16А.
10А (120W) от тях отдава на PC-то, остават 70W (6А) - топлинната загуба, по която спорим..
Излиза ~60% КПД при 120W, което за машина от ниския клас е напълно нормално.

Извинете ме за качеството на снимките - от телефона са!

Прикачен файл

17092011169.JPG

Прикачен файл

17092011167.JPG
Тани - модератор
Интересното беше , че тока на празен ход почти не се променяше когато се включеше по-маломощен консуматор - да речем тези 120 W . За съжаление не съм си поправил UPS-a и не мога да покажа тока на празен ход. Валат , ако е така добър може да го премери и да сподели резултата от неговия! Мисля . че е подобен на моя!
2v6 - майстор
vvventsi написа:
Тани, аз имам инвертор 12-230V 150W и мога да кажа че черпи 0.3Aна празен ход за какви 10A говориш та той явно е давал на късо вътре!
Имам инвертор 500W, специално го купих за циркулационната помпа на слънчевата инсталация. Има всичките функции на UPS и изходното напрежение е синусоидално. Ток на празен ход от акумулатор 12V - 6 A (шест ампера) :!:

Като видях че помпата (40W) не може да изкара и 1 час с акумулатор 48 Ah си взех инверторче 75W. Тока на празен ход му е 0.03 A (30 mA, тридесет милиампера). Изхода му е правоъгълни импулси, помпата бръмчи, но върти дори малко по-бързо от директно включване към мрежата :) Включил съм я директно към инвертора. Инвертора се захранва от изправител и други. Превключването към акумулатора става само когато спира тока, така че живота не му се скъсява. Така изградения UPS e "online" - захранването на изхода няма дори и кратко прекъсване при спиране на тока от мрежата.

Тема "Това става ли да се ползва като UPS ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: