Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Mapek - специалист
sstefanov, импеданса на земното трябва да е в сътветните норми за да изключи /изгори/ предпазителя при наднормен товар. В случая става дума за измерване с високоомен уред, дори не с контролна лампа. Наистина, какво по-надеждно, "подръчно" земно би използвал в подобни, битови условия :?:
vvventsi - специалист
Ако бойлера е занулен и измерва между нула и тръбите няма да му покаже нищо,затова да направи както казах ,взема мултицета хваща едната сонда с ръка а другата бърника във нулата и стъпва на цимент или теракот,нещо което токопроводимо,ако е стъпал на килим, мокет, ламинат ,паркет или балатум няма да покаже вярно!
c5pro - специалист
Mapek написа:
sstefanov, импеданса на земното трябва да е в сътветните норми за да изключи /изгори/ предпазителя при наднормен товар.

Т'ва пък сега какво беше :?
Какво общо има инпеданса на земното с предпазителя?
Ами ако не е в нормите инпеданса,предпазителя пак няма да изключи.
mihail.konstantinov - помощник
Направих още експерименти.
Само да кажа, че заглавието е грешно, но не го промених, за да не изглеждат странни първите коментари.

Токът е на заземителните пластини.

Ето какво направих:

Измерих напрежение м/у заз. пластини на разклонителя А(или корпуса на комп.) вкл. в сокет А и мене бос на плочките - около 45V.
Включих без разклонител в друг сокет (Б) на същия токов кръг. Около 0V м/у корпуса на комп. и мене. В компютъра влиза само захранващ кабел и всичко останло е махнато - няма мрежи, няма мишки, няма монитор, нищо. Отделно прекъсвачът на на самото захранване отзад е изключен.
Включих разклонителя А в сокет Б и замерих м/у корпуса на комп. и мене - пак около 0V.
След известно време обаче (може би около 10 мин) пак се появи напрежение около 35V.
Включих с удължител в сокет В, който е най-далече от сокет А, но пак на същия токов кръг. Този път времето, за което се появи напреженето ми се струва, че беше по-голямо.
Сега, когато меря м/у заз. пластини на друг разклонител (Б) включен в сокет А няма напрежение.

Също, измерих за верига раклонителите и сокета за захранване на комп. Няма верига м/у земя и нищо друго.

Имам 4 съвсем различни вида разклонители и винаги когато проверявам с фазомер заземителните пластини - свети. Без разкл. - не свети. Въпреки това, когато меря м/у тях и тръбите на парното да речеме, напрежение няма.

:?
darken_nz - специалист
Светенето може да е от друго. Например, ако заземителният проводник липсва, или връзката е лоша (много често този проводник се пренебрегва) ще свети.
Това е дискутирано многократно.
Ти май спомена, че между земята и корпуса няма връзка - значи вече имаме един проблем на лице. Тези разклонителчета ми изглеждат съмнителни - най-вече това сивото с ключа и онази тройка, която също е без кабел. Специално от тройките има доста ментета (отварял съм доста), старите са по-добре, новите са много зле - пластините (на работните проводници) се разхлабват лесно, много са калпави, а заземяването е направо зле. От другите също съм виждал ментета (тези с кабела). А тези от всичко по един лев са направо опасни.
Майка ми преди време беше взела и той искреше даже и от телевизора, отрких проблема, но го разкарах - беше много калпав. Това го казвам, за да се знае и да спестя проблеми на други хора. Трябва да се внимава с всичко.

edit: И още нещо. Не вярвам глим лампа да е виновна. Има разлика между ''светещите'' ключове и тези. Тази е свързана на изхода на ключа, паралелно на консуматора, а не паралелно на ключа и последователно на него (като е изгасено има верига през лампата, а като цъкнем я шунтираме и глимката угасва) - правете разлика. Тези, които виждам са двуполюсни, така че при изключено положение не би трябвало да има напрежение.
darken_nz написа:
...
Ти май спомена, че между земята и корпуса няма връзка - значи вече имаме един проблем на лице. ....
Има връзка. Няма връзка м/у земя и нула или м/у земя и активния проводник.

Разклонителите, без оня без кабела, всичките са от Mr. Bricolage :-D

Що се отнася до разкл. с лампа - лампата няма отношение. Целият детайл с лампата натиска вътре едни пластини, които свързват там каквото трябва. Имам 1 такъв, на който съм махнал лампата и директно минава през пластините и пак същия проблем има.
darken_nz - специалист
Контакта занулен ли е ?
Ако е занулен трябва да има връзка между него и нулата както и със корпусите на включените уреди.
Може да е някой кабел.
.
darken_nz написа:
Контакта занулен ли е ?
.
Това как мога да го разбера?

Доколкото знам старите инсталации по нашите земи са правени със зануляване, докато заземяването е практика на Запада, а блокът ми е на 20 годинки поне.
darken_nz - специалист
Ами да, не е навлязла още трипроводната, като хората, но и това ще стане.
Ами много е просто.
Ти имаш два проводника в контакта и от нулата се прави мостче било то от самия проводник, или с друго парченце към защитните клеми.
От тук какво следва ? - Че трябва да има връзка между двете, нали ?
После имаш разклонител с трижилен кабел на разклонителя - работните и защитния.
Между защитните пластини (заземителни) на разклонителя и тези на контакта трябва да има връзка, с корпусите на уредите към него също , между нулата и защитния на разклонителя трябва да има връзка (като е включен в контакта - мостчето)
Тук е момента да обясня, че някои корпуси може да са боядисани и тогава се търси оголена част да се провери.
Иначе пак не може да са без връзка (при трипроводна), защото нулата и земята са заедно в таблото, а после се разделят.
Има системи, които правят изключение, но те не ни интересуват и те се използват по-рядко.
За това ти казах, че може да е някой кабел, но явно не се разбираме. :)
Така,че може най-напред да се разбере с просто око ( като отвориш контакта и видиш)
После може въобще да не го правиш и да видиш между защитната пластина и нулата има ли връзка (например между фазата и пластината трябва да имаш 220, между нея и нулата трябва да нямаш, не трябва да ти свети фазомера )
Да. Наистине не разбирам.

Какъв кабел (на токовия кръг в стената, на разклонителя?) и как така чак след време се появява напрежението?

За момента свързах с тънък проводник нулата и заземителните пластини на разклонителя и това реши проблема (временно). Надявам се да не е опасно или поне не по-опасно от 45V на заз.пластини.

Тема "Проблем: Ток на нулата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: