• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kartell - напреднал
A това на дъното какво е ?
joe007 - специалист
kartell написа:
A това на дъното какво е ?
Огнеупорна глина с перлит.
kartell - напреднал
А с какво захранваш вентилатора, някакъв купен или правен траф е това? Направих си добра турбина, но дърпа 15А, което си е доста. И още едно питане - регулираш ли силата на турбината по някакъв начин или е постоянно на макс?
joe007 - специалист
kartell написа:
А с какво захранваш вентилатора, някакъв купен или правен траф е това? Направих си добра турбина, но дърпа 15А, което си е доста. И още едно питане - регулираш ли силата на турбината по някакъв начин или е постоянно на макс?
Всичко е "сбирщайн" :) Трафа го изкопа един приятел.Самия вентилатор си има клапа с която може да се регулира потока но засега го караме на мах.Беше зор докъто нацелим размера на тръбата отпред за да работи както трябва.
П.С. Съвет: сложи по-големи тръби на топлообемника(примерно фи 40),или повече на брой от тези които съм сложил аз.
filmatoplo - майстор
Топлообменника ти е супер , някой може да го заимства и да си направи котле на пелети -като добави под него пелетна горелка , ако пък желае може и с масло :wink: .
mityom - специалист
а някой преработвал ли е нафтова горелка на масло и каква е разликата между нафтовите и мазутните,мазутната би трябвало да гори масло без проблеми
batkotony - специалист
Между другото се сетих,че имам една правена печка на масло,която вече не ползвам,но докато работех с нея,отопляваше средноголям гараж без никаква изолация и с външни стени и покрив от бетонна плоча до 30 градуса при -15 навън...абе става си червена... :-D .Тъй като не ми трябва,ако някой има нужда,а не може да си направи да свирка,ще се спазарим все някак... :wink: .Печката си има резервоар,на модули е за по-лесно почистване,не пуши...гори около литър на час,но това е в зависимост от поещението...В София се намира. :)
AntonBM - специалист
mityom написа:
а някой преработвал ли е нафтова горелка на масло и каква е разликата между нафтовите и мазутните, мазутната би трябвало да гори масло без проблеми
Пробвал съм и става. Не подаваме чисто масло, а смес с нафта (става и с други отпадъци – олио, мазут и т.н.). Загряваме горивото до към 95° с външен топлообменник и така го подаваме през горелката. Така вискозитета се запазва нормален. Дюзите се задръстват на 6 месеца, каквито и филтри да слагаме, но те (дюзите) струват към 20 лв. и се сменят лесно (котела е към 250 kW).
Мазутните горят и масло. При тях също се подгрява горивото.
mityom - специалист
antone, а каква е най-икономичната пропорция нафта масло и каква е разликата на мазутна и нафтова
само в дюзата ли е или и нещо друго
при 95о няма ли да се повреди нещо в помпата
имам една малка нафтова и изкам да я подкарам на масло
а и запалителя дето дава изкрата постоянно ли трябва да работи
AntonBM - специалист
mityom ясно е, че колкото повече са безплатните горива в сместа, толкова по-икономично ти идва отоплението, но горелката и дюзата и са предназначени за нафта, а не за смеси. Чрез загряване на горивната смес се постига намаляване на вискозитета и, така че тя да мине през дюзата без да я задръсти и да се образува правилен факел. Задната страна на дюзата има метална гъбеста структура – горивото преминава през нея филтрира се и ако не е загрята сместа много бързо се запушва. Ако е загрята няма разлика дали гориш нафта или смес. Котела не се гаси, но горелката (тя е 2-степенна) спира и пак пали – управлява се от автоматика. Няма проблем при запалването. Горивната смес си я прави котляра. Има разходен резервоар 200 литра, в който по принцип е нафтата, а той там слага масло и олио. Мисля, че кара с различни концентрации, но не се заинтересувах по колко слага. От този резервоар горивото се стича на самотек към горелката, преминава през горивен филтър с 4 изхода, като 1 е затапен, един е към горелката и на последния е връщащото се от горелката излишно гориво. Между горелката и филтъра е монтиран електрически нагревател - май беше 1,5 kW (от бойлер) вкаран в тръба, като обема на този подгревател е към 3-4 литра. Получава се нещо като проточен бойлер. Има и термостат изключващ при достигане на зададена температура – настроен е на 90°С. Помпата на горелката осигурява постоянна циркулация през кръга – горелка-филър-нагревател. Няма проблем с температурата.
П.П. Това го гледах на обект правен по мой проект, не съм го правил аз. Работеше.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Някой знае ли нещо за печка работеща с отработено масло?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: