kartell написа:A това на дъното какво е ?Огнеупорна глина с перлит.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kartell
- напреднал
130 мнения в "Някой знае ли нещо за печка работеща с отработено масло?"
joe007
- специалист
kartell написа:А с какво захранваш вентилатора, някакъв купен или правен траф е това? Направих си добра турбина, но дърпа 15А, което си е доста. И още едно питане - регулираш ли силата на турбината по някакъв начин или е постоянно на макс?Всичко е "сбирщайн"

П.С. Съвет: сложи по-големи тръби на топлообемника(примерно фи 40),или повече на брой от тези които съм сложил аз.
filmatoplo
- майстор
Топлообменника ти е супер , някой може да го заимства и да си направи котле на пелети -като добави под него пелетна горелка , ако пък желае може и с масло
.

batkotony
- специалист
Между другото се сетих,че имам една правена печка на масло,която вече не ползвам,но докато работех с нея,отопляваше средноголям гараж без никаква изолация и с външни стени и покрив от бетонна плоча до 30 градуса при -15 навън...абе става си червена...
.Тъй като не ми трябва,ако някой има нужда,а не може да си направи да свирка,ще се спазарим все някак...
.Печката си има резервоар,на модули е за по-лесно почистване,не пуши...гори около литър на час,но това е в зависимост от поещението...В София се намира. 

AntonBM
- специалист
mityom написа:а някой преработвал ли е нафтова горелка на масло и каква е разликата между нафтовите и мазутните, мазутната би трябвало да гори масло без проблемиПробвал съм и става. Не подаваме чисто масло, а смес с нафта (става и с други отпадъци – олио, мазут и т.н.). Загряваме горивото до към 95° с външен топлообменник и така го подаваме през горелката. Така вискозитета се запазва нормален. Дюзите се задръстват на 6 месеца, каквито и филтри да слагаме, но те (дюзите) струват към 20 лв. и се сменят лесно (котела е към 250 kW).
Мазутните горят и масло. При тях също се подгрява горивото.
mityom
- специалист
antone, а каква е най-икономичната пропорция нафта масло и каква е разликата на мазутна и нафтова
само в дюзата ли е или и нещо друго
при 95о няма ли да се повреди нещо в помпата
имам една малка нафтова и изкам да я подкарам на масло
а и запалителя дето дава изкрата постоянно ли трябва да работи
само в дюзата ли е или и нещо друго
при 95о няма ли да се повреди нещо в помпата
имам една малка нафтова и изкам да я подкарам на масло
а и запалителя дето дава изкрата постоянно ли трябва да работи
AntonBM
- специалист
mityom ясно е, че колкото повече са безплатните горива в сместа, толкова по-икономично ти идва отоплението, но горелката и дюзата и са предназначени за нафта, а не за смеси. Чрез загряване на горивната смес се постига намаляване на вискозитета и, така че тя да мине през дюзата без да я задръсти и да се образува правилен факел. Задната страна на дюзата има метална гъбеста структура – горивото преминава през нея филтрира се и ако не е загрята сместа много бързо се запушва. Ако е загрята няма разлика дали гориш нафта или смес. Котела не се гаси, но горелката (тя е 2-степенна) спира и пак пали – управлява се от автоматика. Няма проблем при запалването. Горивната смес си я прави котляра. Има разходен резервоар 200 литра, в който по принцип е нафтата, а той там слага масло и олио. Мисля, че кара с различни концентрации, но не се заинтересувах по колко слага. От този резервоар горивото се стича на самотек към горелката, преминава през горивен филтър с 4 изхода, като 1 е затапен, един е към горелката и на последния е връщащото се от горелката излишно гориво. Между горелката и филтъра е монтиран електрически нагревател - май беше 1,5 kW (от бойлер) вкаран в тръба, като обема на този подгревател е към 3-4 литра. Получава се нещо като проточен бойлер. Има и термостат изключващ при достигане на зададена температура – настроен е на 90°С. Помпата на горелката осигурява постоянна циркулация през кръга – горелка-филър-нагревател. Няма проблем с температурата.
П.П. Това го гледах на обект правен по мой проект, не съм го правил аз. Работеше.
П.П. Това го гледах на обект правен по мой проект, не съм го правил аз. Работеше.
Тема "Някой знае ли нещо за печка работеща с отработено масло?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература