Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
baretata_7_62
- специалист
554 мнения в "От какво зависи сечението на кабелите?"
John
- специалист
Май,изпуснах нишката на темата,ама айде и аз да кажа .При проектирането на инсталация за жилище,имаме някаква стандартна позиция.Контакти 250,500,1000ВТ.Затова се избира съответното сечение на кабела и защитата на токовият кръг.Не мисля ,че е коректно да се сравнява с промишлена инсталация при която,всеки консуматор се изчислява по отделно.Така че,от тази гледна точка е логично въпросът да е зададен /хипотетично/за жилищна инсталация при която,имаме само приблизителна представа за уредите.Затова, е масова практика,да се прави,ремонт на инсталацията веднага след покупката.
vvventsi
- специалист
Бях решил повече да не пиша в тази тема ,но май за последно ще кажа че трите неща предпазител, кабел, консуматор са взаимно свързани и зависими един от друг ,когато се избира кабел той се избира по допустимо нагряване и по спад на напрежение което е свързано с консумирания ток а този ток го определя консуматора, значи консуматора е този който определя сечението на кабела (проводника) тръгва се от консуматора минава се през кабела и се стига до защитата,ако вече имаме изградена инсталация и не може да сменим предпазителя тогава ще изберем кабела според него а не според консуматора ,в крайна сметка според какво ще изберем кабела зависи от условията!
Тани
- модератор
vk написа:За да ти се отговори - кажи къща ли е, блок ли е? С какво се отопляваш - парно, ток, дърва, въглища ? Също и разтоянието между таблата. Стандартно е 6 или 10 кв.мм.се поставя.Искаш да кажеш , че 6 mm² са достатъчни за 30 kW и сечението на кабела за 30 kW зависи от това дали имам парно или кюмбе на дърва?

lubomirlz
- специалист
Тани тъй като тези 30 кв не са за единичен уред, се намесва коефициента на едновременност, който зависи от доста фактори, дали е газифицирано жилещето, има ли парно, колко и какви са уредите, колко са живеещите в тази зграда, за което си има стандарти и ако проекта е направен грамотно всичко това е взето под внимание. Коефициента на едновременност спокойно може да стигне до 0.4-0.5 Захранващия кабел ще се избере след прилагане на коеф. и ще се защити с подходящ предпазител, ще се провери дали импеданса фаза-нула, фаза-защитен проводник е в нормите,тъй като трябва да се спази и условието защитният апарат да изключи за време 0.2 сек. (230в) и 0.4 сек. (400в).Под внимание се взима и как е положен кабела (в зависимост от полагането също има корекционни коефициенти за допустимият продължителен ток, които могат да стигнат и до 0.5) Разбира се не е проблем да си заявиш 30 кв на електроразпределителното дружество и да си сметнеш кабела за тази мощност, но първо не е необходимо и второ не е икономическо обосновано.
Друг е въпроса ако консуматора с тази мощност е един, тогава разбираемо си се избира кабела според мощноста на уреда, дължината на захранващата линия, импеданса фаза-нула, фаза-защитен проводник.
П.П Не мислех да пиша по темата тъй като доста спорове са развъртяха, мисля че това ми е първото мнение и най вероятно последното.
Друг е въпроса ако консуматора с тази мощност е един, тогава разбираемо си се избира кабела според мощноста на уреда, дължината на захранващата линия, импеданса фаза-нула, фаза-защитен проводник.
П.П Не мислех да пиша по темата тъй като доста спорове са развъртяха, мисля че това ми е първото мнение и най вероятно последното.
Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература