• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 56
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
258
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 296

baretata_7_62 - специалист
Незнам защо, обесни ми?
John - специалист
Май,изпуснах нишката на темата,ама айде и аз да кажа .При проектирането на инсталация за жилище,имаме някаква стандартна позиция.Контакти 250,500,1000ВТ.Затова се избира съответното сечение на кабела и защитата на токовият кръг.Не мисля ,че е коректно да се сравнява с промишлена инсталация при която,всеки консуматор се изчислява по отделно.Така че,от тази гледна точка е логично въпросът да е зададен /хипотетично/за жилищна инсталация при която,имаме само приблизителна представа за уредите.Затова, е масова практика,да се прави,ремонт на инсталацията веднага след покупката.
vvventsi - специалист
Бях решил повече да не пиша в тази тема ,но май за последно ще кажа че трите неща предпазител, кабел, консуматор са взаимно свързани и зависими един от друг ,когато се избира кабел той се избира по допустимо нагряване и по спад на напрежение което е свързано с консумирания ток а този ток го определя консуматора, значи консуматора е този който определя сечението на кабела (проводника) тръгва се от консуматора минава се през кабела и се стига до защитата,ако вече имаме изградена инсталация и не може да сменим предпазителя тогава ще изберем кабела според него а не според консуматора ,в крайна сметка според какво ще изберем кабела зависи от условията!
Тани - модератор
В къщи имам инсталирана мощност (консуматори) около 30 кW .Кабела от електромерното табло , до моето е двужилен . Какво трябва да бъде сечението му? Това е въпрос който може да бъде зададен за почти ВСЯКО ЕДНО жилище и е свързан с темата!
vk - специалист
За да ти се отговори - кажи къща ли е, блок ли е? С какво се отопляваш - парно, ток, дърва, въглища ? Също и разтоянието между таблата. Стандартно е 6 или 10 кв.мм.се поставя.
Тани - модератор
vk написа:
За да ти се отговори - кажи къща ли е, блок ли е? С какво се отопляваш - парно, ток, дърва, въглища ? Също и разтоянието между таблата. Стандартно е 6 или 10 кв.мм.се поставя.
Искаш да кажеш , че 6 mm² са достатъчни за 30 kW и сечението на кабела за 30 kW зависи от това дали имам парно или кюмбе на дърва? :? Разстоянието е 10 метра .
vvventsi - специалист
Тани ,извинявай за въпросът ми но ти на ударен ли се правиш не се гледа инсталираната мощност ами изчислената а тя е не повече от 13.8kW
Тани - модератор
Добре де,за да не изместваме както обикновено спора - имам КОНСУМАТОРИ 30 kW , сметни ми какъв трябва да е кабела!

ПП освен за отоплението питайте и други въпроси- колко е висока жена ми , какъв е цвета на къщата , ако ще ви помогне в изчисленията :)
vvventsi - специалист
аз нарочно си замълчах първия път когато зададе въпроса защото знам защо го зададе ,искаше да се хвана в капана ти е ми добре ще вляза вътре,колко ти е предпазителя в елекромерното табло, не повече от 63А на ли, ами какъв ще кабела тогава? отговор 10mm2.
lubomirlz - специалист
Тани тъй като тези 30 кв не са за единичен уред, се намесва коефициента на едновременност, който зависи от доста фактори, дали е газифицирано жилещето, има ли парно, колко и какви са уредите, колко са живеещите в тази зграда, за което си има стандарти и ако проекта е направен грамотно всичко това е взето под внимание. Коефициента на едновременност спокойно може да стигне до 0.4-0.5 Захранващия кабел ще се избере след прилагане на коеф. и ще се защити с подходящ предпазител, ще се провери дали импеданса фаза-нула, фаза-защитен проводник е в нормите,тъй като трябва да се спази и условието защитният апарат да изключи за време 0.2 сек. (230в) и 0.4 сек. (400в).Под внимание се взима и как е положен кабела (в зависимост от полагането също има корекционни коефициенти за допустимият продължителен ток, които могат да стигнат и до 0.5) Разбира се не е проблем да си заявиш 30 кв на електроразпределителното дружество и да си сметнеш кабела за тази мощност, но първо не е необходимо и второ не е икономическо обосновано.
Друг е въпроса ако консуматора с тази мощност е един, тогава разбираемо си се избира кабела според мощноста на уреда, дължината на захранващата линия, импеданса фаза-нула, фаза-защитен проводник.

П.П Не мислех да пиша по темата тъй като доста спорове са развъртяха, мисля че това ми е първото мнение и най вероятно последното.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 56

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: