• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
Както ми обясниха в една лаборатория, технологията е следната:
1.Взима се проба куб 15см, сравнително от средата на бетонолеенето.
2.След 24 часа се декофрира и се накисва във вода. Стои 7 дни във вода.
3. След още 20 дни престой във влажно помещение е готова за тестване.
И сега питането ми : тези удебелените условия по какъв начин кореспондират с реалността ? Бетона в колоните никой не го кисне във вода 7 дни и т.н.
Т.е. аз създавам някакви идеални условия на пробата, а всъщност реалните са други. Не е ли по-добре да я държа при условия, при които е бетона на обекта. Не ме интересува теоретично, колко е качествен бетона, а на практика.
Греша ли някъде?
Tsilkov - майстор
Предполагам това се прави за да пресъздадеш условията на бетона който се намира във вътрешноста на колоната защото 15 см. блокче ще изсъхне прекалено бързо и ще стане трошливо което няма да отговаря на реалността.
radius - майстор
Има логика в думите ти.
MamaMy - майстор
По този начин всички проби независимо от кой обект се подлагат на еднакви условия и лабораторията просто ги сравнява с някакъв стандарт, а не ти казва дали твоя е слаб или колко е по-силен от нормата. Това дали е подходяща марка за твоя обект може да каже проектанта.
radius - майстор
Е да, но тоя стандарт не е в относителни мерки, а в абсолютни. А и проектанта ми залага напр. Б-20, който тряба да издържа 20 MPa/забравих на каква площ. Това, което искам да кажа е мен не ме интересува как ми е пробата спрямо останалите, а как е в абсолютни единици. И едва ли като се изчисляват колони се смята, че на обекта не са идеални условията и например те да излизат с Б20, а проектанта да залага Б-25.
8180 - майстор
Можеш до си спокоен, че умните глави са измислили методика да проверят дали бетонът е с необходимото за реалността качество. Друг е въпросът кой какво ти е говорил и какви методики ползва.
Хич не ми изглеждат идеални условията. По-скоро са умишлено влошени за да ускорят пробата.
Теб, например, ще те устрои ли да чакаш 20 год. за да ти потвърдят, че бетонът ти ще издържи толкова.
Пък и с тези 15 см3 нещо не ми се връзва. Не съм специалист, но съм виждал проби (вярно, за летище) - поне сто пъти по-големи бяха. Може да е друга методика.
професионал - специалист
Пробните кубове са със страна 14см. (поне така е по учебник).
Tsilkov - майстор
8180 написа:
Можеш до си спокоен, че умните глави са измислили методика да проверят дали бетонът е с необходимото за реалността качество.
Напълно подкрепям.Ако има нещо за което можеш да се тормозиш е дали са спазили технологията на самото полагане на бетона и армировката ,а не за пробата :cool:
8180 - майстор
Опа, извинения.
Не съм го разбрал автора, че говори за куба, а не за 15 куб. см.
marian1 - майстор
и аз видях как на столичното летище взеха проби с боркорона - сегмент - и как върнаха няколко бетоновоза, после как къртиха и полагаха наново - щото някой беше изтънил нещата .... :-D
  • 1
  • 2

Тема "Проби от бетон и съответствието им с реалността" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: