• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
srusev - специалист
Не е смесителен, а зареждащ, същия като снимката,която си ми пратил, от предишната страница на темата.
filmatoplo - майстор
А ,Русев -ти си монтирал термовентил между котела и буфера ли :? :)марка Есбе ли.
filmatoplo написа:
Имаш ли към контролера свързан външен датчик и стаен термостат.Щом си запознат с упътването на контролера -там нали гледаш схемата за свързване с 4пътен вентил -така трябва да стане и твоята инсталация . :) Схемата е тази дето има цветни стрелки синя и червена , бойлера и помпа за него не е задължително при схемата. А относно инсталацията ти -с каква температура подавана средно към радиаторите , ти стига да се отопляваш , искам да разбера ниско или високо температурно се топлиш ,имаш ли изолация и добра дограма.Мощността на котела и радиаторите сметнати ли са за къщата добре. :? Поразкажи малко повече де ,не мога да се ориентирам .
Здравей.
Външен имам но стаен термостат нямам.
Котела поддържа 80-90гр.а на а в стаите е 29 гр.и е страшна жега.
Спрял съм вентилатора нацяло затворил съм клапите и пак не мога да намаля температурата в стаите.
Изолацията ми е 6 см.каменна вата
Дограмата 5 камерна с 32 мм стъклопакет-четирисезонно.
filmatoplo - майстор
Ясно -сградата ти е добре изолирана и топлозагубите са малки ,ако се намали температурата към радиаторите котела ще започне да прегрява :? Иска да се монтира буфер който да поема излишната температура която няма да иде към радиаторите ,след това ще се използва топлината в буфера ,така с 1 зареждане на котела ще караш цял ден .Сега значи към радиаторите отива вода с температура колкото е в котела 80-90 градуса -излишно .Иска само да се добави термовентил за зареждането на буфера и самия буфер минимум 500 литра .4пътния вентил пак ще се ползва като смесител на водата към радиаторите.Това е мое мнение за преработката на инсталацията , инак не вярвам да се оправи ,тоест да се предотврати прегряването на котела и излишната жега в стаите .Термовентила струва около 200 лв ,буфер също може да се намери за толкова.Ако се чудиш за схемата виж в Atmos.cz то и на котела има залепена лепенка с нея.
filmatoplo написа:
Ясно -сградата ти е добре изолирана и топлозагубите са малки ,ако се намали температурата към радиаторите котела ще започне да прегрява :? Иска да се монтира буфер който да поема излишната температура която няма да иде към радиаторите ,след това ще се използва топлината в буфера ,така с 1 зареждане на котела ще караш цял ден .Сега значи към радиаторите отива вода с температура колкото е в котела 80-90 градуса -излишно .Иска само да се добави термовентил за зареждането на буфера и самия буфер минимум 500 литра .4пътния вентил пак ще се ползва като смесител на водата към радиаторите.Това е мое мнение за преработката на инсталацията , инак не вярвам да се оправи ,тоест да се предотврати прегряването на котела и излишната жега в стаите .Термовентила струва около 200 лв ,буфер също може да се намери за толкова.Ако се чудиш за схемата виж в Atmos.cz то и на котела има залепена лепенка с нея.
Благодаря ти много за съветите.
Уговорил съм се с фирмата да дойдат и да коригират нещата+монтаж на втора помпа.
Да питам: Има ли значение къде ще се монтира този буфер(в коя част от системата)?
filmatoplo - майстор
Има значение къде се монтира буфера , както и термовентила -първо да видим какво ще направят майсторите.Дано направят нещо , но без буфер аз ти казах какво ще стане след като 4пътния вентил затвори -раздели двата кръга за повече от 15-20 минути.Тоест ако контролера подаде сигнал към вентила да праща вода с температура по малка от 60-65 градуса към радиаторите -котела ще прегрее или ще вдигне над90 гр,кога ще се подаде команда вентила да затвори -когато се постопли малко времето (то зависи контролера как е нагласян и дали въобще сега ще действа де) с 1 дума дали ще се съобрязява по външна температура вентила.Ами пиши резултата ,аз си казах опасенията .Съмнява ме че още първия път е имало опастност котела да прегрява , и затова са го свързали после директно .Свързан ли ти е погасителния контур .
filmatoplo - майстор
Русев качи някоя снимка на преработката с вентила :) .
filmatoplo - майстор
rejoice написа:
filmatoplo написа:
Благодаря ти много за съветите.
Уговорил съм се с фирмата да дойдат и да коригират нещата+монтаж на втора помпа.
Да питам: Има ли значение къде ще се монтира този буфер(в коя част от системата)?
Колега -справи ли се със инсталацията . :)
Бате Иво - напреднал
Здравейте!Проучих благодарение на форума как стоят неща със свързването на Атомос.Моя/атмос с20s/ в момента е свързан като обикновен котел с помпа на входа.Разбрах,че най-евтиния и сравнително добър вариант е с четирипътен вентил и още една помпа.По нататък живи и здрави може и буфер.Питането ми е с какъв най-малък цолаж може да е вентила(препоръка откъде и цена )и на какво ниво спрямо входа на котела.Втората помпа трябва да е на входа за радиаторите,а другата може ли да остане на същата позиция-непосредствено на входа на котела?
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Тема "Схема за свързване на Atmos." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: