Не е смесителен, а зареждащ, същия като снимката,която си ми пратил, от предишната страница на темата.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
srusev
- специалист
307 мнения в "Схема за свързване на Atmos."
filmatoplo
- майстор
А ,Русев -ти си монтирал термовентил между котела и буфера ли
марка Есбе ли.
filmatoplo написа:Имаш ли към контролера свързан външен датчик и стаен термостат.Щом си запознат с упътването на контролера -там нали гледаш схемата за свързване с 4пътен вентил -така трябва да стане и твоята инсталация .Здравей.Схемата е тази дето има цветни стрелки синя и червена , бойлера и помпа за него не е задължително при схемата. А относно инсталацията ти -с каква температура подавана средно към радиаторите , ти стига да се отопляваш , искам да разбера ниско или високо температурно се топлиш ,имаш ли изолация и добра дограма.Мощността на котела и радиаторите сметнати ли са за къщата добре.
Поразкажи малко повече де ,не мога да се ориентирам .
Външен имам но стаен термостат нямам.
Котела поддържа 80-90гр.а на а в стаите е 29 гр.и е страшна жега.
Спрял съм вентилатора нацяло затворил съм клапите и пак не мога да намаля температурата в стаите.
Изолацията ми е 6 см.каменна вата
Дограмата 5 камерна с 32 мм стъклопакет-четирисезонно.
filmatoplo
- майстор
Ясно -сградата ти е добре изолирана и топлозагубите са малки ,ако се намали температурата към радиаторите котела ще започне да прегрява
Иска да се монтира буфер който да поема излишната температура която няма да иде към радиаторите ,след това ще се използва топлината в буфера ,така с 1 зареждане на котела ще караш цял ден .Сега значи към радиаторите отива вода с температура колкото е в котела 80-90 градуса -излишно .Иска само да се добави термовентил за зареждането на буфера и самия буфер минимум 500 литра .4пътния вентил пак ще се ползва като смесител на водата към радиаторите.Това е мое мнение за преработката на инсталацията , инак не вярвам да се оправи ,тоест да се предотврати прегряването на котела и излишната жега в стаите .Термовентила струва около 200 лв ,буфер също може да се намери за толкова.Ако се чудиш за схемата виж в Atmos.cz то и на котела има залепена лепенка с нея.
filmatoplo написа:Ясно -сградата ти е добре изолирана и топлозагубите са малки ,ако се намали температурата към радиаторите котела ще започне да прегряваБлагодаря ти много за съветите.Иска да се монтира буфер който да поема излишната температура която няма да иде към радиаторите ,след това ще се използва топлината в буфера ,така с 1 зареждане на котела ще караш цял ден .Сега значи към радиаторите отива вода с температура колкото е в котела 80-90 градуса -излишно .Иска само да се добави термовентил за зареждането на буфера и самия буфер минимум 500 литра .4пътния вентил пак ще се ползва като смесител на водата към радиаторите.Това е мое мнение за преработката на инсталацията , инак не вярвам да се оправи ,тоест да се предотврати прегряването на котела и излишната жега в стаите .Термовентила струва около 200 лв ,буфер също може да се намери за толкова.Ако се чудиш за схемата виж в Atmos.cz то и на котела има залепена лепенка с нея.
Уговорил съм се с фирмата да дойдат и да коригират нещата+монтаж на втора помпа.
Да питам: Има ли значение къде ще се монтира този буфер(в коя част от системата)?
filmatoplo
- майстор
Има значение къде се монтира буфера , както и термовентила -първо да видим какво ще направят майсторите.Дано направят нещо , но без буфер аз ти казах какво ще стане след като 4пътния вентил затвори -раздели двата кръга за повече от 15-20 минути.Тоест ако контролера подаде сигнал към вентила да праща вода с температура по малка от 60-65 градуса към радиаторите -котела ще прегрее или ще вдигне над90 гр,кога ще се подаде команда вентила да затвори -когато се постопли малко времето (то зависи контролера как е нагласян и дали въобще сега ще действа де) с 1 дума дали ще се съобрязява по външна температура вентила.Ами пиши резултата ,аз си казах опасенията .Съмнява ме че още първия път е имало опастност котела да прегрява , и затова са го свързали после директно .Свързан ли ти е погасителния контур .
filmatoplo
- майстор
Русев качи някоя снимка на преработката с вентила
.
filmatoplo
- майстор
rejoice написа:Колега -справи ли се със инсталацията .filmatoplo написа:Ясно -сградата ти е добре изолирана и топлозагубите са малки ,ако се намали температурата към радиаторите котела ще започне да прегряваБлагодаря ти много за съветите.Иска да се монтира буфер който да поема излишната температура която няма да иде към радиаторите ,след това ще се използва топлината в буфера ,така с 1 зареждане на котела ще караш цял ден .Сега значи към радиаторите отива вода с температура колкото е в котела 80-90 градуса -излишно .Иска само да се добави термовентил за зареждането на буфера и самия буфер минимум 500 литра .4пътния вентил пак ще се ползва като смесител на водата към радиаторите.Това е мое мнение за преработката на инсталацията , инак не вярвам да се оправи ,тоест да се предотврати прегряването на котела и излишната жега в стаите .Термовентила струва около 200 лв ,буфер също може да се намери за толкова.Ако се чудиш за схемата виж в Atmos.cz то и на котела има залепена лепенка с нея.
Уговорил съм се с фирмата да дойдат и да коригират нещата+монтаж на втора помпа.
Да питам: Има ли значение къде ще се монтира този буфер(в коя част от системата)?
Бате Иво
- напреднал
Здравейте!Проучих благодарение на форума как стоят неща със свързването на Атомос.Моя/атмос с20s/ в момента е свързан като обикновен котел с помпа на входа.Разбрах,че най-евтиния и сравнително добър вариант е с четирипътен вентил и още една помпа.По нататък живи и здрави може и буфер.Питането ми е с какъв най-малък цолаж може да е вентила(препоръка откъде и цена )и на какво ниво спрямо входа на котела.Втората помпа трябва да е на входа за радиаторите,а другата може ли да остане на същата позиция-непосредствено на входа на котела?
Тема "Схема за свързване на Atmos." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература