• 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Да -мирно де :) (няма емотикон с лулата на мира) аз това правя взимам -отсявам по доброто и го препоръчвам -който не желае здраве да е .Дори и да не гледам КВБ -щото аз не знаех за тях до преди година 2 , а буфери съм монтирал отдавна .
LazarGanev - "Велик майстор"
А пък изискванията на производителите се сменят - например допреди година камините Прити бяха изключително за монтаж в отворена система, сега вече препоръчват и затворена, без да са направили никакви промени - да не би да са сменили ламарината с по-дебела? Не естествено.
Bobivan - специалист
А связите как са?
filmatoplo - майстор
Поне малките аз не бих ги свързал затворени.
fbr - майстор
LazarGanev написа:
Разбира се, че понякога и за газов котел съм препоръчвал буфер, ако е минал някой безхаберен проектант/търговец/инсталатор. Например в зората на газификацията (пък и все още тук-там) много често малоумници инсталираха котли с мощност 9-24кВт на жилища от 50-60кв.м. с 30 глидера и по този начин обричат собствениците им на баснословни месечни сметки и зъзнене на студено. В такъв случай добавянето на буфер значително би подобрило работата на котела и би намалило сметките драстично
И къде намерихте място да монтирате буфер в този апартамент. Пък ако е бил ново строителство, оле мале.
gizdo - специалист
Привет,
от днес съм горд собственик на нов котел с пелетна горелка :partyman:
Стария котел изгоря и хората, които бях ангажирал за монтажа на горелката ми препоръчаха котел Будерус. Препоръчаха ми котела, защото пасва най- добре на горелката и разположението на водните ризи води до най- добро КПД спрямо други котели на твърдо гориво. Така сложих котел Будерус и горелка IVG.
Вързаха горелката към котела и сега у нас е супер. Навсякъде е топло, няма миризма и гърбене от "кюмура" и всичко е много чисто и приятно. :yawinkle:
Малко се притесних, защото човека, който инсталира горелката ми обясни, че помпата на котела е вързана на погрешно място. Котела го монтира друга бригата преди 3 дни и сложи помпата на поток към лятната кухня. Главната тръба, която отива към къщата си остана без помпа и си остана на гравитационен принцип (такава ни е старата система на инсталацията). Момчетата първо казаха, че така няма да стане и ще ми харчи много пелети, защото първоначалното затопляне на къщата кара горелката да работи на 100% около 60 мин. След около 2 часа работа изходящата и входящата тръба се поизравниха и горелката започна да работи на по 10% , което е най- подходящия режим на работа.
Според вас трябва ли да викна тези, които монтираха котела, да преместят помпата на изходящата тръба както ме съветваха хората с горелката или да оставя нещата така?
Според мен помпата в този случай трябва само докато загрее цялата система и след това нещата си се регулират сами. Все пак не разбирам от парни инсталаций и питам вас- трябва ли да монтирам помпата на връщата тръба или на главната изходяща, за да имам по- добра икономия при разхода на пелети?
P.S.
Мога да кача снимка от днес, за да видите разположението на помпата спрямо инсталацията.
LazarGanev - "Велик майстор"
gizdo написа:
Привет,
Малко се притесних, защото човека, който инсталира горелката ми обясни, че помпата на котела е вързана на погрешно място. Котела го монтира друга бригата преди 3 дни и сложи помпата на поток към лятната кухня. Главната тръба, която отива към къщата си остана без помпа и си остана на гравитационен принцип (такава ни е старата система на инсталацията). Момчетата първо казаха, че така няма да стане и ще ми харчи много пелети, защото първоначалното затопляне на къщата кара горелката да работи на 100% около 60 мин. След около 2 часа работа изходящата и входящата тръба се поизравниха и горелката започна да работи на по 10% , което е най- подходящия режим на работа.
Според вас трябва ли да викна тези, които монтираха котела, да преместят помпата на изходящата тръба както ме съветваха хората с горелката или да оставя нещата така?
Според мен помпата в този случай трябва само докато загрее цялата система и след това нещата си се регулират сами. Все пак не разбирам от парни инсталаций и питам вас- трябва ли да монтирам помпата на връщата тръба или на главната изходяща, за да имам по- добра икономия при разхода на пелети?
P.S.
Мога да кача снимка от днес, за да видите разположението на помпата спрямо инсталацията.
gizdo, добре е да качиш снимки. Ако циркулацията в двата клона тръгва в правилна посока и ако котелът ще се гаси рядко може и така да си остане. Щом системата е гравитачна значи е има голямо водно съдържание, което я прави инертна
fbr написа:
И къде намерихте място да монтирате буфер в този апартамент. Пък ако е бил ново строителство, оле мале.
На остъклената тераса до котела има място, говоря за конкретен случай. Най-чисто би било са се смени котела, ама това е еретична мисъл за някои собственици :)
gizdo - специалист
Горелката вече работи от 20 часа без да спира и разхода на пелети ми харесва. Наблюдавах 30 минути таблото с електрониката и работата на горелката се държи в рамките на 10%, което е добре. Когато температурата на котела падне под зададената му, мощността се вдига до 35-40% и после пак спада на 10%. Вчера в 6 часа напълних бункера догоре и сега в 8 часа сутринта (14 часа) беше отишъл около 1 чувал с пелети, което е супер.
Лазаре, идеята ми е горелката да се гаси само в случайте на почистване и да използвам точно инерцията на гравитацията. В момента помпата е излючена и системата си работи без нея.
Както се вижда на снимките дебелата тръба води направо към къщата (3 етажа), тръбата, която води към помпата отива към летната кухня. Човека, който монтира горелката ме посъветва да преместим помпата или отзад на връщата тръба или да се премести на изходящата преди разклонението с цел да имам по- добра икономия на горене.
Има ли смисъл да се премести помпата? Според мен помпата допринася за икономия само в началото докато се стопли водата, но ако не гася горелката няма смисъл от нея. Ако преместя помпата топлата вода ще може ли да стига до летната кухня?

Прикачен файл

photo 5.JPG
photo 5.JPG (50.37 KиБ) Видяна 4042 пъти

Прикачен файл

photo 2a.jpg

Прикачен файл

photo 3.JPG
photo 3.JPG (24.69 KиБ) Видяна 4042 пъти
filmatoplo - майстор
Добре че ме послуша за Будеруса :) по симпатичен е .Вратичката с оригинален отвор за горелка или вие го преправихте .Ако ти работи инсталацията така както е , не я пипай -майстора е пеценил че отклонението за лятната кухня няма да работи гравитачно и затова е сложил помпата.Ако решиш да слагаш помпата на главната тръба ,става много сложно .Тоест -понеже отвора на помпата е с малко сечение , тя трябва да се изнесе на байпас на главната тръба , също и да се сложи кран на главната тръба между двете отклонения за помпата , до тук добре -но помпата винаги ще трябва да е осигурена от юпиес , или винаги някой да отваря ръчно крана ако тока спре , с една дума става опасно .Ако заварките са правени на оксижен , значи майстора си знае работата.
gizdo - специалист
Вратичката си е оригиналната. Човека, който прави горелките ги е проектирал точно по Будерус-а и затова ми го препоръча. Горелката ми работи на 10% мощност постоянно и за 24 часа са изгорели 2 чувалчета, дано и в студа задържи така:)))
Засега оставям нещата така и си пия изстудената ракия на топло ;)
  • 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: