• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
8180 - майстор
filipsss написа:
а да не забравя да спомена,че плексиглас след лазерно рязане не бива да се лепи-случват му се лоши работи..............
+1
ribnikolaevi - майстор
Така, да възродя темата (дойде и времето на тая лампа - душ-пита).
Идеята вече е изчистена. Показал съм я по-долу на схемата. От горната страна на питата се лепят парчета алуминиев профил 20.20.2 (имам си го наличен останал от друг проект). От горната страна на питата лепя възможно най-ярките и водозащитени диодни ленти, които намеря на пазара, един периметър светещ към тавана и един периметър по фланша на алуминиевия профил, светещ към стената. Вътре в профила ще разположа трафа (с високо IP, поне в нета излизат резултати за такъв) и кабелния конектор viewtopic.php?f=11&t=819&start=240. Прява експеримент на място за осветеността. Ако е достатъчна, добре, ако не е, мога да добавям още малко - т.е. трафа трабва да има малка резерва.
Сега остава изпълнението. Никога не съм се занимавал с подобни неща, връзването на лентите ме притеснява, не се наемам да го правя. Къде в София биха ми го направили, без да ми одерат кожата? Става въпрос за кабелите между трафа и парчетата ЛЕД лента (на първо време 8 броя).
Освен това ако човека е търговец, ще си взема от него трафа и лентата.

Прикачен файл

Схема направи сам 06.jpg
Схема направи сам 06.jpg (73.91 KиБ) Видяна 3903 пъти
2v6 - майстор
ribnikolaevi написа:
Така, да възродя темата (дойде и времето на тая лампа - душ-пита).
Идеята вече е изчистена. Показал съм я по-долу на схемата. От горната страна на питата се лепят парчета алуминиев профил 20.20.2 (имам си го наличен останал от друг проект). От горната страна на питата лепя възможно най-ярките и водозащитени диодни ленти, които намеря на пазара, един периметър светещ към тавана и един периметър по фланша на алуминиевия профил, светещ към стената. Вътре в профила ще разположа трафа (с високо IP, поне в нета излизат резултати за такъв) и кабелния конектор viewtopic.php?f=11&t=819&start=240. Прява експеримент на място за осветеността. Ако е достатъчна, добре, ако не е, мога да добавям още малко - т.е. трафа трабва да има малка резерва.
Сега остава изпълнението. Никога не съм се занимавал с подобни неща, връзването на лентите ме притеснява, не се наемам да го правя. Къде в София биха ми го направили, без да ми одерат кожата? Става въпрос за кабелите между трафа и парчетата ЛЕД лента (на първо време 8 броя).
Освен това ако човека е търговец, ще си взема от него трафа и лентата.
Какво искаш да сложиш - 160 см лента (96 диода 5050) или 240 диода 5050 :?
ribnikolaevi - майстор
Всъщност сега забелязах, че имам грешка в схемата. Вярната трябва да е по-долу:

Ще рече - 24 тройки от лентите с по 60 диода. Май ще имам ядове с трафа, засега не намирам в нета водоустойчив с подходящи размери - дължината да е под 146-150 mm.

Прикачен файл

Схема направи сам 06_01.jpg
Схема направи сам 06_01.jpg (73.47 KиБ) Видяна 3884 пъти
2v6 - майстор
ribnikolaevi написа:
Всъщност сега забелязах, че имам грешка в схемата. Вярната трябва да е по-долу:

Ще рече - 24 тройки от лентите с по 60 диода. Май ще имам ядове с трафа, засега не намирам в нета водоустойчив с подходящи размери - дължината да е под 146-150 mm.
Значи искаш да пробваш с общо 1.2 м лента, 72 диода 5050. Това е 0.6-0.7 A, 12V.
Предимството на 12V захранване е, че може да сложиш трансформатора някъде на сухо, да не ходи 220V около душа :idea:

Какви размери беше банята?
ribnikolaevi - майстор
Това е тоалетна. Ако се чудиш защо ми е душ в тоалетната - на отделен вертикален щранг е и си направих резервно къпане.
Около 1 кв.м. е пода. Има ли значение? Сигурно за осветеността имаш нещо предвид...
2v6 - майстор
ribnikolaevi написа:
Това е тоалетна. Ако се чудиш защо ми е душ в тоалетната - на отделен вертикален щранг е и си направих резервно къпане.
Около 1 кв.м. е пода. Има ли значение? Сигурно за осветеността имаш нещо предвид...
Просто да направя сравнение - при мен 5м лента осветява 6м2 доста силно, мисля да я скъся...

Щом е мокро помещение най-безопасно е изобщо да не влиза 220V :idea:
Взимаш един адаптор 12VDC, 1A, и го слагаш някъде отвън - не е нужно да е водозащитен.
ribnikolaevi - майстор
Ами, това което предлагаш вече е трудно да ес направи ... пък и имам ДТЗ все пак, не се кося толкова.
Някой знае ли къде могат да ми извършат описаната по-горе услуга?
ribnikolaevi - майстор
Днес бях в една фирма. Твърдят, че лента 5050 на 14.4 вата щяла да се "изпече" и да изгори бързо-бързо. Била само за външна употреба. Не ставала за моята душ-пита. А точно тази лента е най-ярката на небосклона. Така ли е наистина? Не става ли?
2v6 - майстор
ribnikolaevi написа:
Днес бях в една фирма. Твърдят, че лента 5050 на 14.4 вата щяла да се "изпече" и да изгори бързо-бързо. Била само за външна употреба. Не ставала за моята душ-пита. А точно тази лента е най-ярката на небосклона. Така ли е наистина? Не става ли?
Че то навън става понякога над 30 градуса - кога в твоята тоалетна ще стане толкова :?:
Щом ще я лепиш на алуминиеви профили, ще си има достатъчно охлаждане :idea:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13

Тема "Светлинен поток от ЛЕД лента" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: