• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 63
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
bulhomes2 - майстор
Ама пък температурата на топене на калая е 232оС. Не знам на практика с открит огън дали не може да се постигне такава температура.
stiv1961 - майстор
bulhomes2 написа:
Ама пък температурата на топене на калая е 232оС. Не знам на практика с открит огън дали не може да се постигне такава температура.
Мисля, че и по-висока температура се постига-особено с газовата пиростия.
filmatoplo - майстор
Става защото с очите си съм го гледал как калайджия нагря един голям казан от тестомешалка -сигурно е 100 или 200 литров не помня обема :? нагря го на огъня ,допираше пръчка калай с триъгална форма и нещо добавяше прах нишадър и търкаше с 1 парцал , бях 9 годишен тогава -ако бъркам нещо за нишадъра поправяйте :wink: .С газова пиростия си го нагрял отма :wink: -нали с газ нагрявам медните тръби и ги споявам , ако трябва ще се нагрява само отгоре с горелката -нали ни трябва само 1мм да се нагрее от горния слой до тези там 230гр номера е калая да се разтопи и да залепне по метала .А сега се сетих и за бакърите -пак така ги нагряваха на огън.
stiv1961 - майстор
Въпроса е след като е калайдисан и започвам да го нагрявам да пека мръвки дали няма да се разтопи калая и да ям мръвки с калай вместо с подправки.
filmatoplo - майстор
Това което се нанесе по повърхността е много тънак слой който взаимодейства и с въздуха, и става може би окис който после е по издръжлив на температура :? Пробвал съм да калайдисам нещо (медно обаче)-после го нагрявам наново -не реагира да падне слоя .За черен метал не съм калайдисвал -дали лепи въобще :? :) .
filmatoplo - майстор
tova sa moite snimki

Прикачен файл

ed.jpg
ed.jpg (52.94 KиБ) Видяна 4938 пъти
stiv1961 - майстор
Стига, бе :? Това е от преди повече от три години :lol:
filmatoplo - майстор
:lol: От снощи е :partyman: ако пък си мислите че лъжа значи -моя Валандър е най стария . :wink: Апарата пише дати каквито му падне . :)
stiv1961 - майстор
Ако в зеленчуците има и малко пилешки или свински хапки става върхът :)
filmatoplo - майстор
Аз така направих -първия път със свинско , снощи сложих пилешко -като направих отделно зеленчуците и отделно пилешкото което овкусих с една подправка за барбекю на пикантина , после ги смесих с готовите зеленчуци докато бяха топли .На зеленчуците пък слагах Майорана -пак по акъл от тук -отрепаха се 10 човека да лапат .Има още снимки но все големи там по формат, и сина не му се играе да ги качва :? Все вечер имам време , като се падне другия път по светло -ще правя вече картофи ,кюфтета ,пържоли и разни други импровизации . :drinkers: Хванах му цаката и за почистване между различните манджи -нали леко загарят остатъците , та поливам на Валандъра 1 литър вода -тя врейки си става супичка -която изливам на двора и отново е чист :-D поливам оливце и готвя друго веднага.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 63

Тема "Валандар/тиган или барбекю/" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: