• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BobyB - специалист
sonofsyn написа:
подовото ще е с тръби за парно с ал. вложка.
ще копирам съда на латенто.
ще начертая нова схема и пак ще бистрите.
имам в предвид че може да се наложи точене ако е вода прас и готово,
ако е разтвор трябва да се събира. може да се получат течове.
антифриза не е ли отровен.
2 малки деца!!! имам.
имате ли поглед върху фирмени ел. котлета за подово с какви нагревате ли
се изпълняват.
С твоята изолация, дограма и изложение, антифриза е абсолютно излишен, гарантирам ти го. По миналата зима още не се бях нанесъл, къщата беше празна но системата пълна с вода - цялото подово. Случи се така че термопомпата и изгоря компресора още ноември някъде и чаках нов чак до края на февруари. Нямаше отопление изобщо, аз в началото пусках водата през бойлер и подово, като бойлера е включен - 3 кВ ел. намотка което е нищо, не може да загрее 400 м2 отоплеяма площ. Оставих го няколко дена така, но ми се видя скъпо и спрях бойлера, само да въртят циркулационните помпи - казаха ми че това понижава риска от замръзване. Оставих ги така декември месец, но гледам не пада температурата вътре в къщата под 6-7 градуса, в мазето - 10-на и реших да пробвам - изключих и циркулациите и оставих така къщата. Януари беше доста студен, имаше 2 седмици с температури под -15 градуса, февруари също много студен. Но най-ниската температура до която падна водата в инсталацията беше +4 градуса, колкото и на въздуха в къщата, а в мазето, където е термопомпата - +9 градуса.
Аз също се отказах от антифриза, защото имам 3 деца, а и ми казаха че по-лошо циркулирал от водата, увериха ме че няма да замръзне. Оказаха се прави :)
И то при положение че тогава беше необитаема, сега не пада никога под 19-20 градуса.
syncho - майстор
Антифриз не ти препоръчвам изобщо да използваш в инсталацията. Ако наистина се налага, в което се съмнявам, сложи пропилен гликол. За слънчевата инсталация е задължително пропилена. Само не разбрах какъв е смисъла после да постваш като го направиш с латенто и да го обсъждаме при положение, че вече всичко ще е направено... малко става след дъжд - качулка...
2v6 - майстор
syncho написа:
2v6 празнене - не, но теч от колектор, пробита тръба на подовото, теч от връзките покрай бойлера и т.н. да продължавам ли? На всичкото отгоре като ги вържеш така как ще регулираш температурата в подовото? И още нещо тези "излишни" пари за втората серпентина ще ги даде за пропилен гликол и за допълнителна автоматизация, че даже ще му легне и по-скъпо. Да не говорим, че ефекта е отрицателен от цялата работа. Изобщо не знам къде ги видя тия 10С дето ги печелиш...
Хубаво е, че се коригира за "празненето" :)
Единствените проблеми са теч в колектор и пробита тръба (останалите точки си ги има така или иначе).
Ако има спукана тръба или теч в колектор най-малкия проблем ще е, че подовото не е пълно само с вода :-D

Аз не виждам какво допълнително трябва да се автоматизира - просто схемата се упростява, нищо не се добавя :idea:

Аз ги виждам 10 градуса така - 5 градуса за топлообмен слънчеви панели-буфер и още 5 за топлообмен буфер-подово. Значи ако за подовото трябват 40 градуса, слънчевите панели трябва да загряват до 50 градуса - това за система с отделни серпентини.
Когато панелите са директно свързани към подовото, от тях е достатъчно да излиза 40 градуса - 10 градуса по-малко.
sonofsyn написа:
подовото ще е с тръби за парно с ал. вложка.
ще копирам съда на латенто.
ще начертая нова схема и пак ще бистрите.
имам в предвид че може да се наложи точене ако е вода прас и готово,
ако е разтвор трябва да се събира. може да се получат течове.
2 малки деца!!! имам.
се изпълняват.
Какъв диаметър и каква дължина ще са тръбите? Колко м2 ще е подовото?
Има много видове антифриз.
В колите антифриза е разтвор на етиленгликол - около 100 гр концентрат може да гътнат голям човек при изпиване :!:
За антифриз в битови инсталации се ползва пропиленгликол. Безопасен е за консумация, ползва се и в козметиката :)

От няколко години е пробван следната конструкция буфер - пласмасов бидон 1000 л и вътре медна серпентина ф15, 20 м. При температура на водата в буфера 45 градуса спокойно може да се къпе човек със загрятата в серпентината вода. Цената заедно с изолацията е под 200 лв (около 150 лв за серпентината).
sonofsyn - специалист
към 120 м2, ще е отопляемата площ
това за пласмасовия бидон и на мен ми мина през акъла,
но има ли такива които да издържат поне до 65-70 градуса, и къде да ги търся.
тръба Ф16, както е писано в други теми 7м на кв, към 700м???
притеснява ме че кангалите са по 100м
и ако искам да направя кръговете 10бр по 70 м тези 30 метра тръба какво ще ги правя.
всико това е бъдещ проект
къщата се строи в момента

Прикачен файл

nowotoplo.JPG
nowotoplo.JPG (57.77 KиБ) Видяна 3711 пъти
filmatoplo - майстор
:) Ще взимаш 200 метрови рула , и от тях ще правиш по 3 кръга -67 метрови :wink: , въпреки че кръг до 100-120 метра работи на фи-16 , проверено , но не измислено от мен -а от Рехау. :wink: Директното затопляне на подовото с течността от панелите не се практикува и заради -съвсем различните дебити които преминават през панелите и през водното подово [-X .
Фло - специалист
[quote="sonofsyn"
2 малки деца!!! имам.
се изпълняват.[/quote]
Ако антифриза е приготвен от етиленгликол е отровен,но ако е от пропиленгликол,за какъвто говорим тука не е отровен. Пропиленгликола се използва много широко и често като технологична добавка в храни и напитки в концентрация до 2 гр./кг продукт.Именно това е и причината да се прилага в такива смесени системи за отопление/охлаждане,където съществува риск от смесване на водите и изпарения от разширителни съдове и течове в обитаеми помещения.
filmatoplo - майстор
Отровни са тези течности и още как , аз на пролет наливам по слънчевите инсталации по 1-2 тона и знам много добре , само изпаренията като дишаш при наливане и вървиш после като патка няколко дена .Течността е в туби , и като се зарежда резервоара на ел помпата с която нагнетявам течността в инсталацията имаш пряк контакт с нея -гурчи ти в устата и те боли корема без да си пил .Случва се я маркуч да изплесне , я обезвъздушител да те изпръска -чиста отрова едвам се мия , хвърлям всички дрехи за пране.Хем пропилен гликола идва от сертифициран завод.Мисля че куче умира от 10-20 грама . 5000 мнения -повод за черпалка :partyman: .
syncho - майстор
filma недей да плашиш човека. Пропилен гликола НЕ Е отровен! Не знам с каква гадост си се нагълтал, но ти препоръчвам да внимаваш с нея...
LazarGanev - "Велик майстор"
Без да съм категоричен, но това което знам е, че пропилен-гликола е по-малко отровен от етилен-гликола, не знам да се влага в храни - това си е нефтопродукт все пак :? . На вид, консистенция и мирис двете течности са подобни. По-добре да не се рискува да се пие - има по-приятни и полезни течности
Фло - специалист
11. Toxicological Information

Токсичност :
Oral rat LD50: 20g/kg. Skin rabbit LD50: 20.8g/kg. Irritation: Eye rabbit/Draize, 500 mg/24H mild. Investigated as a mutagen and reproductive effector.

--------\Cancer Lists\------------------------------------------------------
---NTP Carcinogen---
Ingredient Known Anticipated IARC Category
------------------------------------ ----- ----------- -------------
Propylene Glycol (57-55-6) No No None

LD50 е леталната доза ,при която 50% от третираните опитни животни са умрели.Вижда се,че това на практика е безвредно вещество или Филма-топло ,ако тежи 100 кг. за да пукяса трябва да изпие 2000 гр.чист пропилен гликол наведнъж ,като по-голямата вероятност е да се удави,отколкото да се отрови!

Що се отнася до приложението му в храни и напитки ,то това е предпочитания носител и разтворител на ароматизиращи и овкусяващи смеси,особенно в сладкарството и въобще навсякъде, където се прилагат такива субстанции.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Водно подово захранвано от боилер с 2 серпентини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: