Цените са примерни при сравнително еднакви условия(коефицент на топлопреминаване,пожароустоичивост,вид на завършеността) с цел сравнение.Всичко е вземано от СЕК(което е представителна извадка за страната) и са начислени печалба(12%) и непредвидени разходи(8%)+съм закръглил цифрата.Панелите са на база оферта.Всееки вид стена само от материалите може да варира в мноого широки граници(примерно на панела не е нужно да му лепиш гипсокартон вътре ,но тогава сравнението е некоректно;на тухлите цената варира също стабилно ;а дървесината върви от 280 до 1300 лева кубика
).Отделно кои как ще се спазари за изпълнението и от къде ще си домъкне материалите няма как да гадая.Специално за зидарията по СЕК е 116 лв./кубик което е 29 лв./кв. + печлба + непредвидени+ДДС и хоп 40 лева.Верно тия неща може да си ги спестиш ако си наемаш сам маистори/работиш сам ,ама то тогава и за дървената стена ще е така и за панелната 
.Най-харесвания от клиентите вариант е монолитен строеж със зидария.Дървен ,или метален скелет не мога да бъда сигурен понеже и двете са с малък пазарен дял ,но според мен дървените къщи са доста повече като строителство.Пък и цената на стената както каза е горе-долу същата като тази на дървото-затова не съм си играл да я смятам.
.
Ако си сикал и да ти е двуетажна къщата нещата съвсем стават

stivemaster написа:Колега Tsilkov може да добавиш и още един по харесван от клиентите вариант - метална конструкцияТва пък как го измъдри

torbalan написа:dido72, сглобяемите къщи са значително по-скъпи от монолитното строителство...Нормално да е така като си взел оферта от фирма до ключ

Ако си сикал и да ти е двуетажна къщата нещата съвсем стават

Последна промяна от Tsilkov на съб ное 05, 2011 9:46 pm, променено общо 2 пъти.