• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
chapara - майстор
stiv1961 написа:
Ето, заповядай :-D
РиПка да не видиш дано :-D ИзображениеИзображениеИзображение
stiv1961 - майстор
Извинявай, не се сдържах :) , хрян има по всички пазари
kiri - напреднал
Ани не го харесва обаче.Изображение

Иначе по темата,четох че царевица с кочаните се слага за леко газиране на сока.
Лично,тази година за първи път ще пробвам.
chapara - майстор
kiri написа:
Ани не го харесва обаче.Изображение

Иначе по темата,четох че царевица с кочаните се слага за леко газиране на сока.
Лично,тази година за първи път ще пробвам.
Сакън, че пърделеЖКАТА ти е в кърпа вързана,нарони си я :wink:
Извинявай, не се сдържах :) , хрян има по всички пазари
Бъзикам се колега,просто на централна борса "Слатина " нямаше,та дори и на малкото пазарче за частни производители вътре в борсата.Е веднага стоически ми беше обещано за утре, щот Ани е вътрешен контрол там :wink:

А иначе се зачетох в едно от първите мнения за слагане на дюла вместо хрян, и почти бях решил да експериментирам, но си рекох та сега ли , я си карай както си ти е харесвало :wink:
djjimmy66 - специалист
Ето я моята проста рецепта, прилагам я успешно над 15 години, досега излагации е нямало, надявам се да няма и занапред! :lol:
Първо натърквам отвътре бидона с парче лук - за дезинфекция и против миризми. На дъното слагам един-два кочана царевица и срязана на четири едра глава лук, пускам и маркуча с привързана за него пръчка /сещате се защо/ и нареждам плътно зелето. Накрая затискам с решетка и камък. Забравих най-важното: аз никога не дълбая чуканчето, за да го тъпча със сол! Просто като обеля горните листа, сцепвам на кръст зелката откъм чуканчето на дълбочина около една трета от обема и. Това е напълно достатъчно зелката да си поема от соления разтвор, а и така цялата зелка си остава хрупкава!
Та, стигнах и до разтвора: Взимам 10 литрова кофа и заливам зелето с вода, като броя кофите, за да спазя точно съотношението вода/сол. Заливам точно до решетката, не повече, защото с времето зелето се уляга. Ето, например днес правих моето и го залях с 4 кофи по 10 л вода. Съотношението е 250 грама готварска сол на 10 л. вода, ако е морска - 300 гр. На два пъти извадих през маркуча вода в кофата, разтворих точно един пакет в нея и я върнах обратно в бидона. Това свърших днес, хаирлия да е, дано! :lol: От утре почвам да претакам /не да духам!/, всяка вечер по 3-4 кофи, докато стане. По принцип не го пресичам, защото в мазата е доста студено и се запазва хрупкаво до пролетта. Гледам да се изяда до пролетта, не ми се занимава с консервиране, пък и като се "хванем за зелено"...Но правя нещо друго: Ранна пролет си пълня няколко 0.5 литрови пластмасови шишенца със зелева чорба и ги прибирам във фризера - перфектна добавка за супа месо или топчета, просто няма такъв вкус, разкошно става!

Въх, бая съм се отплеснал, ама дано съм бил полезен, ще прощавате! И да ви е вкусно зелето на всички! :partyman:
pet.kan - специалист
вместо хрян слагам бял синап - 50-60 г (2 пакетчета) на 100 литра материал ~ 40 кг зеле и 60 л вода, и той добре го докарва на вкус и стяга
kiri - напреднал
Не обичам да правя резки движения в такива неща,та.
Както казах,сефте слагам царевица.
Ся Чапи ме кара да я роня - няма пък.
Пърдел щяло да има,мчи нал това е кефа после.

Сериозното,ще видя разликата тази година,
после ще ви пробвам и другите модели към съставките.

Ама за въздушното вибраторче,хич не се майтапя.
Белким утре ми дойде на акъла да ви го покажа както се полага.
stiv1961 - майстор
Айде, зелето в бидоня, че и дървата вече са нарязани и прибрани на сухо :) Значи, 55 кг зеле, 110 л вода, 4 кг морска сол, 2 кочана царевица, 1 глава лук сцепена на две и няколко коренчета хрян.Оказа се, че в съседния двор има хрян.След два дни започва претакането.Сложих на бидона пластмасов кран за 1,20 лв.Отгоре зелето го притиснах с кръстачка и два речни камъка :) Ай, наздраве, започвам да ,,валандирам" с едни свински мръвки :partyman:
Стефко - специалист
Аз вече от 4 дни го преточвам.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: