Съвети за начинаещи готвачи.
chapara
- майстор
793 мнения в "Кисело зеле"
chapara
- майстор
kiri написа:Ани не го харесва обаче.Сакън, че пърделеЖКАТА ти е в кърпа вързана,нарони си я
Иначе по темата,четох че царевица с кочаните се слага за леко газиране на сока.
Лично,тази година за първи път ще пробвам.

Извинявай, не се сдържахБъзикам се колега,просто на централна борса "Слатина " нямаше,та дори и на малкото пазарче за частни производители вътре в борсата.Е веднага стоически ми беше обещано за утре, щот Ани е вътрешен контрол там, хрян има по всички пазари

А иначе се зачетох в едно от първите мнения за слагане на дюла вместо хрян, и почти бях решил да експериментирам, но си рекох та сега ли , я си карай както си ти е харесвало

djjimmy66
- специалист
Ето я моята проста рецепта, прилагам я успешно над 15 години, досега излагации е нямало, надявам се да няма и занапред!
Първо натърквам отвътре бидона с парче лук - за дезинфекция и против миризми. На дъното слагам един-два кочана царевица и срязана на четири едра глава лук, пускам и маркуча с привързана за него пръчка /сещате се защо/ и нареждам плътно зелето. Накрая затискам с решетка и камък. Забравих най-важното: аз никога не дълбая чуканчето, за да го тъпча със сол! Просто като обеля горните листа, сцепвам на кръст зелката откъм чуканчето на дълбочина около една трета от обема и. Това е напълно достатъчно зелката да си поема от соления разтвор, а и така цялата зелка си остава хрупкава!
Та, стигнах и до разтвора: Взимам 10 литрова кофа и заливам зелето с вода, като броя кофите, за да спазя точно съотношението вода/сол. Заливам точно до решетката, не повече, защото с времето зелето се уляга. Ето, например днес правих моето и го залях с 4 кофи по 10 л вода. Съотношението е 250 грама готварска сол на 10 л. вода, ако е морска - 300 гр. На два пъти извадих през маркуча вода в кофата, разтворих точно един пакет в нея и я върнах обратно в бидона. Това свърших днес, хаирлия да е, дано!
От утре почвам да претакам /не да духам!/, всяка вечер по 3-4 кофи, докато стане. По принцип не го пресичам, защото в мазата е доста студено и се запазва хрупкаво до пролетта. Гледам да се изяда до пролетта, не ми се занимава с консервиране, пък и като се "хванем за зелено"...Но правя нещо друго: Ранна пролет си пълня няколко 0.5 литрови пластмасови шишенца със зелева чорба и ги прибирам във фризера - перфектна добавка за супа месо или топчета, просто няма такъв вкус, разкошно става!
Въх, бая съм се отплеснал, ама дано съм бил полезен, ще прощавате! И да ви е вкусно зелето на всички!

Първо натърквам отвътре бидона с парче лук - за дезинфекция и против миризми. На дъното слагам един-два кочана царевица и срязана на четири едра глава лук, пускам и маркуча с привързана за него пръчка /сещате се защо/ и нареждам плътно зелето. Накрая затискам с решетка и камък. Забравих най-важното: аз никога не дълбая чуканчето, за да го тъпча със сол! Просто като обеля горните листа, сцепвам на кръст зелката откъм чуканчето на дълбочина около една трета от обема и. Това е напълно достатъчно зелката да си поема от соления разтвор, а и така цялата зелка си остава хрупкава!
Та, стигнах и до разтвора: Взимам 10 литрова кофа и заливам зелето с вода, като броя кофите, за да спазя точно съотношението вода/сол. Заливам точно до решетката, не повече, защото с времето зелето се уляга. Ето, например днес правих моето и го залях с 4 кофи по 10 л вода. Съотношението е 250 грама готварска сол на 10 л. вода, ако е морска - 300 гр. На два пъти извадих през маркуча вода в кофата, разтворих точно един пакет в нея и я върнах обратно в бидона. Това свърших днес, хаирлия да е, дано!

Въх, бая съм се отплеснал, ама дано съм бил полезен, ще прощавате! И да ви е вкусно зелето на всички!

kiri
- напреднал
Не обичам да правя резки движения в такива неща,та.
Както казах,сефте слагам царевица.
Ся Чапи ме кара да я роня - няма пък.
Пърдел щяло да има,мчи нал това е кефа после.
Сериозното,ще видя разликата тази година,
после ще ви пробвам и другите модели към съставките.
Ама за въздушното вибраторче,хич не се майтапя.
Белким утре ми дойде на акъла да ви го покажа както се полага.
Както казах,сефте слагам царевица.
Ся Чапи ме кара да я роня - няма пък.
Пърдел щяло да има,мчи нал това е кефа после.
Сериозното,ще видя разликата тази година,
после ще ви пробвам и другите модели към съставките.
Ама за въздушното вибраторче,хич не се майтапя.
Белким утре ми дойде на акъла да ви го покажа както се полага.
stiv1961
- майстор
Айде, зелето в бидоня, че и дървата вече са нарязани и прибрани на сухо
Значи, 55 кг зеле, 110 л вода, 4 кг морска сол, 2 кочана царевица, 1 глава лук сцепена на две и няколко коренчета хрян.Оказа се, че в съседния двор има хрян.След два дни започва претакането.Сложих на бидона пластмасов кран за 1,20 лв.Отгоре зелето го притиснах с кръстачка и два речни камъка
Ай, наздраве, започвам да ,,валандирам" с едни свински мръвки 

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература