Искам да попитам от какво правите кръстачките.Аз купих една пластмасова кръгла,която още същата година се счупи.Един приятел ми каза,че му се е умерисало зелето от някъкви дъски миналата година,Като малък си спомням,че на село дядката слагаше нещо изплетено но от лозите,които режеше или от други храсти незнам.В среда на кръст бяха по-дебели и след това ги оплиташе с по-тънко докато докара диаметъра на кацата.Поради тази причина в момента ползвам огромна плитка чиния,но се опасявам,че при някое от ваденията мога да изпусна леко камъка и да се счупи и идва проблема,ча трябва да го извадя цялото зеле за да наредя пъзела и за се убедя,че не липсват части от чинията.
Съвети за начинаещи готвачи.
jimi1966
- напреднал
793 мнения в "Кисело зеле"
jimi1966
- напреднал
- Мнения: 27
Това,което имам спомен че съм виждал е 3 или 4 пръчки кръстосани по средата и разперени равномерно.След това оплетка в кръг като се промушва един път отгоре на пръчката,а при следващата обиколка отдолу.Но от какъв материал е.А тези летвички трябва да се коват с пирончета,които според мен ще ръждясат много особено от солта.Позволява ли се летвичкита да бъдат дъбови и ще се промени ли вкуса,понеже такъв м-л имам.
- Мнения: 1
Моят тъст затиска зелките с голяма гранитна плоча, което ми се струва, че е удобен вариант!
Да попитам: претакването по два пъти на ден ще ускори ли ферментацията, че нямам търпение вече...
? Помещението, в което е бидона е доста хладно.
Туршията ще свърши, пък от домати и краставици не става вече хубава ракиена салата...
Да попитам: претакването по два пъти на ден ще ускори ли ферментацията, че нямам търпение вече...

Туршията ще свърши, пък от домати и краставици не става вече хубава ракиена салата...

rockwall
- майстор
- Мнения: 1024
Няколко години вече ползваме рецепта от вестник,
която стои забита на един пирон и явно работи, щом пак я ползваме:
120 л вода - 2 кг морска сол - Количеството зеле не е важно.
Ако се нареди добре, може да събере повече зеле и обратно.
Важна е солеността на разтвора и размера на бидона.
Водата се мери и след като се напълни бидона, според това колко вода влиза, се слага солта.
Може и да не се разтваря предварително.
Това с ваденето на вода и разтварянето на солта, което прочетох по-горе,
също е вариант.
Не дълбаем кочаните - само ги прерязваме на кръст, а някои зелки са на 1/2 или 1/3, за да се уплътни добре реда.
Претакането почва след 3тия ден.
(може и духане през маркуч, ако няма канелки - ефектът е почти същия)
Затискане с гранитни плочи и затваряме с капака на бидона.
По-мързелив начин от това - само ако се купи от магазин.
която стои забита на един пирон и явно работи, щом пак я ползваме:
120 л вода - 2 кг морска сол - Количеството зеле не е важно.
Ако се нареди добре, може да събере повече зеле и обратно.
Важна е солеността на разтвора и размера на бидона.
Водата се мери и след като се напълни бидона, според това колко вода влиза, се слага солта.
Може и да не се разтваря предварително.
Това с ваденето на вода и разтварянето на солта, което прочетох по-горе,
също е вариант.
Не дълбаем кочаните - само ги прерязваме на кръст, а някои зелки са на 1/2 или 1/3, за да се уплътни добре реда.
Претакането почва след 3тия ден.
(може и духане през маркуч, ако няма канелки - ефектът е почти същия)
Затискане с гранитни плочи и затваряме с капака на бидона.
По-мързелив начин от това - само ако се купи от магазин.
Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!