• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
jimi1966 - напреднал
Искам да попитам от какво правите кръстачките.Аз купих една пластмасова кръгла,която още същата година се счупи.Един приятел ми каза,че му се е умерисало зелето от някъкви дъски миналата година,Като малък си спомням,че на село дядката слагаше нещо изплетено но от лозите,които режеше или от други храсти незнам.В среда на кръст бяха по-дебели и след това ги оплиташе с по-тънко докато докара диаметъра на кацата.Поради тази причина в момента ползвам огромна плитка чиния,но се опасявам,че при някое от ваденията мога да изпусна леко камъка и да се счупи и идва проблема,ча трябва да го извадя цялото зеле за да наредя пъзела и за се убедя,че не липсват части от чинията.
stiv1961 - майстор
Имам няколко размера/3 или 4/.Правени са от букови летвички 3х4 см с диаметър колкото е диаметъра на гърлото на бидона.
jimi1966 - напреднал
Това,което имам спомен че съм виждал е 3 или 4 пръчки кръстосани по средата и разперени равномерно.След това оплетка в кръг като се промушва един път отгоре на пръчката,а при следващата обиколка отдолу.Но от какъв материал е.А тези летвички трябва да се коват с пирончета,които според мен ще ръждясат много особено от солта.Позволява ли се летвичкита да бъдат дъбови и ще се промени ли вкуса,понеже такъв м-л имам.
stiv1961 - майстор
Моите не са ковани с нищо- на сглобка са/една в друга/.Направих набързо схемичка:
jimi1966 - напреднал
Сигурно аз не прихващам.Как ще ги сглобиш,че по средата да се кръстосва.В краищата ако ги направиш мъжко-женско ще сглобиш формато,но вътре пълнежа?Извинявамсе много,но не разбрах.
stiv1961 - майстор
Режеш си 10 летвички с подходяща дължина,равна на диаметъра на гърлото.Зарязваш ги по начина, който съм ти нарисувал и сглобяваш.После окрайчваш крайните за да влиза в бидона кръстачката и отгоре камика :-D
Моят тъст затиска зелките с голяма гранитна плоча, което ми се струва, че е удобен вариант!
Да попитам: претакването по два пъти на ден ще ускори ли ферментацията, че нямам търпение вече... :)? Помещението, в което е бидона е доста хладно.
Туршията ще свърши, пък от домати и краставици не става вече хубава ракиена салата... :)
chapara - майстор
Затискам с голям капак от пласмасова кофа и от горе камъка :wink:
rockwall - майстор
Няколко години вече ползваме рецепта от вестник,
която стои забита на един пирон и явно работи, щом пак я ползваме:

120 л вода - 2 кг морска сол - Количеството зеле не е важно.
Ако се нареди добре, може да събере повече зеле и обратно.

Важна е солеността на разтвора и размера на бидона.

Водата се мери и след като се напълни бидона, според това колко вода влиза, се слага солта.
Може и да не се разтваря предварително.
Това с ваденето на вода и разтварянето на солта, което прочетох по-горе,
също е вариант.

Не дълбаем кочаните - само ги прерязваме на кръст, а някои зелки са на 1/2 или 1/3, за да се уплътни добре реда.

Претакането почва след 3тия ден.
(може и духане през маркуч, ако няма канелки - ефектът е почти същия)

Затискане с гранитни плочи и затваряме с капака на бидона.

По-мързелив начин от това - само ако се купи от магазин.
stiv1961 - майстор
Стана ли ви зелето :) Току-що опитах чорбата- студена и резлива :lol: Още седмица най- много и е готова

Прикачен файл

111220111549.jpg
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: