• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvventsi - специалист
valentin112 написа:
vvventsi написа:
vk написа:
ТТ била системата шампион от гледна точка на безопасността (според каталога на шнайдер)
Само че при система ТТ са задължителни ДТЗ та!
А в БГ не е ли? http://www.econ.bg/law86419/enactments/ ... 0%B8%D0%B8 наредба 3 от 2004 г
Не е за уредите дето са на твърда връзка с (изключение на бойлера),като готварските печки който са на твърда връзка и тнт,за тях не са задължителни ДТЗ!-при ТN-S ,TN-C-S.
При ТТ са абсолютно задължителни независимо да ли са контакти или уреди на твърди връзки ,защото съпротивлението на заменителя не е достатъчно малко да предизвика късо съединение ако стане земно съединение и може да стане пожар,както и да се появи опасно напрежение по корпуса на уредите при земно съединение!!!
vk - специалист
A защо за готварските печки да не е задължителна ДТЗ, а за обикновените контакти да трябва. Та нали точно на печка, на пералня (които са с метални корпуси) може да излезе фаза на корпуса, а не на телевизора, радиото и лаптопа.
vvventsi - специалист
Който където иска да си слага ДТЗ ,негова си работа само че за контакти според наредбата са задължителни,ако готварската печка е със щепсел и за нея е задължителна ДТЗ,ако е на твърда връзка,не е задължителна ДТЗ!
blv - специалист
Отклонихме се от темата, но докато се появи някой с инфо за други страни защо да не обсъждаме вече наличното.
П.С. За да стане по-информативно съдържанието на темата, мисля за подходящо да попитам. Къде се използва (къде се допуска да се използва) схема различна от TN?
kam34 - специалист
Според Н 3 в обосновани изключения се използва система на заземяване различна от TN.

Ето напреженията и щепселите по света. http://en.wikipedia.org/wiki/Mains_elec ... by_country
  • 1
  • 2

Тема "Къде какво се използва-IT;TT;TN-C;TN-C-S;TN-S" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: