Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
Здравейте, искам да попитам нещо донякъде глупаво и елементарно и донякъде не толкова глупаво и елементарно.
Имам токоизправител с трансформатор около 60 вата който дава около 13.3V. Всъщност той е 2X13.6V и ако искам мога да го ползвам за малък усилвател, но съм го направил на токоизправител. След греца и кондензаторите ми дава напрежение около 17.6V, което си отговаря точно на 1.35 * Uтр.
Понижил съм напрежението с последователно свързани диоди и изкарвам 2 напрежение14.5V за заряд на малки акумулатори и с добавянето още 3 диода ще имам и около 12V. Напреженията се превключват с ключ (ЦК).
Дотук всичко нормално си работи, но като свържа консуматор около 20 вата и почва един пад на напрежение и волтметъра показва около 8 волта. А ако свържа консуматор 55 вата и ми показвам около 4 волта (консуматорите са крушки за автомобил).
Откъде идва този голям пад на напрежение при слаб копнсуматор?
Може ли да е от диодите?
Искам като свържа нещо и да си държи примерно около 12V.
П.П. Ако има свързан вентилатор от компютър няма проблеми, може би защото е много слаб консуматор.
Дали ако го оставя на 17.6V и свържа лампа няма да се намести точно на 12V?
Знам, че има адаптери, които на празен ход дават около 20V и като се свържат си наместват напрежението някак си.
Изглежа просто, но...
sstefanov - майстор
Измери променливото напрежение на вторичната намотка под товар.
fox_vt - майстор
НЯма смисъл и да мериш 60вата траф е прекалено малък за тая цел даже и да включиш консуматора на 17 те волта и да задържи 12 волта при 5-6 А ток ще грее яко.

пп говоря за използването му като зарядно за акумулатори за коли ама ако го ползваш само за акута искащи 1-2А заряден ток може.Махни ограничаващите диоди и пусни лампата и мери тогава напрежението.
moimoimoi - майстор
премери напрежението на вторичната страна на трафа при натоварване и съответно при консуматора
махни тия диоди за понижаване на напрежението
на празен ход,без товар може и да ти е 17.6 волта напрежението ама като включиш консуматор ще си падне до 14 поне
тоя траф е слаб
shadow__01 - майстор
moimoimoi написа:
премери напрежението на вторичната страна на трафа при натоварване и съответно при консуматора
махни тия диоди за понижаване на напрежението
на празен ход,без товар може и да ти е 17.6 волта напрежението ама като включиш консуматор ще си падне до 14 поне
тоя траф е слаб
Стана голям проблем. Диодите почнаха на пушат при товар около 5А и ги махнах всичките. Сега имам 18V на празен ход. Мога да го оставя така, но да не изгори крушката?
sstefanov - майстор
За няколко секунди няма да изгори.
Ако все пак те е страх, свържи мощен резистор или парче реотан (сметни си ги по закона на Ом).
shadow__01 - майстор
sstefanov написа:
Ако все пак те е страх, свържи мощен резистор или парче реотан (сметни си ги по закона на Ом).
Крушките от кола ги ползвам за пробни консуматори. Утрешния ден не се знае какво ще се наложи да свързвам и трябва да има 12V.
Някакви идеи как да намаля напрежението до 14 или 12 без диоди или съпротивление или махане на навивки на трафа?
preslav - майстор
shadow__01 написа:
sstefanov написа:
Крушките от кола ги ползвам за пробни консуматори. Утрешния ден не се знае какво ще се наложи да свързвам и трябва да има 12V.
Някакви идеи как да намаля напрежението до 14 или 12 без диоди или съпротивление или махане на навивки на трафа?
Пробвай да свържеш трафа последователно на отоплителна печка (първичната му намотка) ще получиш поне 2 степени, а може и три в зависимост от свързването на печката. Печката ще грее слабо -предполагам това е най-малкото ти притеснение.
Ако си намериш дърт реостат (от онези в училищните лаборатории) ще можеш да си регулираш напрежението както ти харесва и при какъвто си искаш товар.
fox_vt - майстор
Утрешния ден не се знае какво ще се наложи да свързвам и трябва да има 12V.
Еми колега ти като незнаеш тоя изправител за кво ще го ползваш ние как да ти помогнем :?: Ако го ползваш за токове към и над 5А си го остави така на 18 волта.Ако го ползваш да захранваш електроника и токове под 1А ще ти трябва стабилизатор.Нали каза че имаш две крушки 20 и 50 вата свържи ги последователно измери тока и пада на напрежението и пиши кво се е получило,да ти кажа дали можеш да си пуснеш 50 ватовата самостоятелно.
shadow__01 - майстор
fox_vt написа:
Утрешния ден не се знае какво ще се наложи да свързвам и трябва да има 12V.
Еми колега ти като незнаеш тоя изправител за кво ще го ползваш ние как да ти помогнем :?: Ако го ползваш за токове към и над 5А си го остави така на 18 волта.Ако го ползваш да захранваш електроника и токове под 1А ще ти трябва стабилизатор.Нали каза че имаш две крушки 20 и 50 вата свържи ги последователно измери тока и пада на напрежението и пиши кво се е получило,да ти кажа дали можеш да си пуснеш 50 ватовата самостоятелно.
Имам и 5 вата и 65 вата, но ги използвам за опитно за максимално натоварване.
Просто искам да смъкна напрежението без товари и съпротивления.
П.П. Като има товар около 20 вата напрежението е 12V, но искам без товар да е толкова. А за стабилизатори съм мислил, но нямам място.
Отново се връщам на варианта с диодите, но по-мощни. Предполагам 10 такива http://elimex.bg/product/7746/ky194.html последователно биха свършили работа, ако успея на ги навра в кутията. Нали пада на всеки един през P-N прехода е около 0.6 волта без значение от товара?

Тема "Изправяне на напрежение?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: